Leila ja Kai Brunila, KotkaRemontti muutti makuuhuoneen keittiöksi

Vanhan kerrostaloasunnon keittiöremontissa kaadettiin seiniä ja muutettiin huonejärjestystä. Rohkean remontin avulla vältyttiin muutolta, kun nykyinen asunto saatiin vastaamaan muuttuneita vaatimuksia.

Noblessa-keittiön harmaa liuskekivikuosi korostaa AEG:n tyylikkäitä kodinkoneita.
Noblessa-keittiöön asennettiin AEG:n tyylikkäät uuni, mikro ja liesituuletin.

Leila ja Kai Brunilan kerrostaloasunto Kotkassa koki täydellisen muodonmuutoksen keittiöremontin yhteydessä. Uudelle keittiölle haluttiin antaa reilusti tilaa, joten remontissa asunnon huonejako muutettiin kolmiosta kaksioksi.

Noblessa oli Bruniloille entuudestaan tuttu, sillä yhdellä heidän sukulaisellaan on tyylikäs Noblessa-keittiö. Sen nähtyään päätös juuri tämän keittiövalmistajan käyttämisestä vahvistui entisestään. Monipuoliset säilytysratkaisut ja keittiön hiotut yksityiskohdat tekivät vaikutuksen.

Kunnon keittiö oli Bruniloille kynnyskysymys, ja he olivat jopa harkinneet muuttoa saadakseen paremman keittiön. Visiitti Kotkan Noblessa-myymälään muutti kuitenkin suunnitelmat, kun keittiösuunnittelija Terje Preedel-Hoppania visioi asunnon tilat uusiksi. Leila Brunila kuvailee keittiösuunnitelman näkemistä käänteentekeväksi hetkeksi:

– Olimme suunnitelleet muuttoa saadaksemme toimivamman keittiön, mutta Noblessan suunnitelman nähtyämme päätimme, että teemme vain perusteellisen remontin nykyiseen asuntoomme. Annoimme Terjelle vapaat kädet suunnittelussa. Ainut toiveemme oli harmaa kaapiston väri. Terje ehdottikin meille Noblessan valikoimasta hienoa liuskekivikuosia, jossa on eläväinen pinta.

Noblessa-keittiöiden Stoneart-liuskekivikuosissa on eläväinen pinta.
Liuskekivikuosi tuo keittiön kaappeihin eläväistä mattapintaa.

Vuonna 1954 rakennetun kerrostalon pohjaratkaisu meni remontissa uusiksi. Asunnossa oli toinen pienempi makuuhuone, jota oli käytetty lähinnä ylimääräisen tavaran säilömiseen sen jälkeen kun perheen tytär muutti omilleen. Koska huoneelle ei ollut varsinaista käyttöä, siitä saatiin lisätilaa ahtaaseen keittiöön. Ensin tietenkin tarkistettiin, ettei huoneiden välissä ole kantavaa seinää. Seinän purkaminen oli mahdollista, ja sen myötä keittiöön saatiin reippaasti lisää kaappeja ja tilaa liikkua.

– Mieheni kokkaa paljon, mutta hän on iso köriläs. Tarvitsimme siis keittiöön lisää tilaa, koska entinen keittiömme oli todella epäkäytännöllinen. Remontissa mieheni halusi kaikki hienoudet. Nyt meillä on veitset ja maustepurkit hyvässä järjestyksessä.

Vetolaatikon maustelokerikko pitää maustepurkit järjestyksessä.
Vetolaatikoissa keittiötarvikkeet ja mausteet ovat siistissä järjestyksessä.

Jotain vanhaa, jotain uutta

Uudessa keittiössä teollinen tunnelma yhdistyy lämpimiin puukuoseihin. Työtasojen tammipinnat pehmentävät kaapiston harmaata liuskekivikuosia. Ainut, mitä vanhasta keittiöstä haluttiin säilyttää, on viehättävä ranskalainen ruokakaappi. Sen verkko-ovien takana säilytetään pieniä purkkeja ja maustekastikkeita.

Remontissa keittiöön tehtiin kaksi aamiaiskaappia, joihin tavarat saa siististi järjestykseen ja pois työtasoilta. Kaappien lasiset rulo-ovet kätkevät kodinkoneet ja astiat näkyvistä, ja esiin vedettävät hyllyt taas liukuvat ulospäin ja tuovat aamiaistarvikkeet helposti käden ulottuville.

Aamiaiskaapissa aamupalan valmistukseen tarvittavat laitteet ovat käden ulottuvilla.
Aamiaiskaapin vieressä on esiin vedettävä apteekkarinkaappi, jossa on reilusti tilaa erikoiskahveille ja muille kuivatavaroille.

– Remontista on nyt puoli vuotta, joten olemme päässeet kunnolla käyttämään uutta keittiötämme. Kokemuksemme Noblessasta on todella hyvä. Saksalaiset osaavat tehdä laatua. Kaikki on toiminut juuri toivotulla tavalla, ja säilytystilaa on tarpeeksi. Myös keittiöpaketin mukana tulleet kodinkoneet ovat osoittautuneet hyviksi.

Keittiön uusiminen oli opettavainen kokemus, ja Brunilat haluavatkin jakaa vinkkinsä muille keittiöremonttia suunnitteleville. Ammattilaisten käyttäminen muutostöiden eri vaiheissa säästi monelta murheelta:

– Älkää turhaan yrittäkö itse remontoida paikkoja. Suunnittelussa pitää huomioida niin monta yksityiskohtaa, että ne on parasta jättää ammattilaisen tehtäväksi. Monessa asiassa olisi voinut mennä pahasti pieleen, jos olisimme yrittäneet tehdä tätä itse. Toiveita voi tietenkin esittää, mutta antaa ammattilaisten toteuttaa ne, Brunila neuvoo.