Kestävän kehityksen tekoja
Tutustu Noblessa-keittiön kiertokulkuun! Tällä sivulla kerromme Nobilian toteuttamista kestävän kehityksen toimenpiteistä. Lue eteenpäin tai valitse pudotusvalikosta aihe, kuinka kannamme vastuun tulevaisuudesta.

Ekologinen kuljetus

Tavarankuljetukset ovat toiseksi eniten hiilijalanjälkeemme vaikuttavia tekijöitä. Nobilia on ottanut käyttöön useita toimenpiteitä myös tällä alalla. Jotkut niistä vaativat hieman enemmän aikaa, kuten ajoneuvokalustomme muuttaminen kokonaan vetykäyttöiseksi. Toiset, kuten pitkien perävaunujen käyttö ja optimoitu reittisuunnittelu, ovat jo vakiintunutta rutiinia. Kaikissa tapauksissa tavoite on sama: tehdä keittiökuljetuksista kestäviä!

Kuljetusta koskevat ratkaisumme ympäristöjalanjälkemme pienentämiseksi

Tutustu, mitä prosesseja ja ratkaisuja käytämme energian, hiilidioksidipäästöjen, veden ja luonnonvarojen säästämiseksi.

Ratkaisu Kuvaus
Ajoneuvokanta Käytämme 1,38 metriä pidempiä kuorma-autoja kuin tavalliset perävaunut, ja niiden avulla säästimme vuonna 2021 jopa 74000 ajokilometriä sekä 18500 litraa dieseliä. Käytössämme on myös 25 metriä pitkiä Gigaliner-rekkoja, joilla joka toinen ajettu reitti säästää yhden tavallisella perävaunulla ajetun reitin. Pitkän aikavälin strategiamme on muuttaa ajoneuvokantamme vetykäyttöiseksi.
Rautatiekuljetukset Lastaamme rekkojen perävaunut junavaunuihin, koska junat aiheuttavat paljon vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin sama matka maanteitse rekalla.
Optimoitu reittisuunnittelu Käytämme ohjelmistoa, joka auttaa aikatauluttajia suunnittelemaan tehokkaimman ja taloudellisimman reitin.
Logistiikka Suomessa Kotimainen Niemi Palvelut on Noblessan kuljetuskumppani, jonka kalustosta 25 % kulkee biokaasulla ja 2 % sähköllä. Loput Niemen autoista kulkevat Neste MY Uusiutuvalla Dieselillä.

Ajoneuvot

Ajoneuvomme kulkevat vuosittain noin 20,6 miljoonaa kilometriä. ”Valkoinen kalustomme” toimittaa keittiöt suoraan keittiömyymälöiden ja huonekaluliikkeiden varastoihin. Vaikka tämä tuo lisäarvoa asiakkaillemme, niin haittapuolena on se, että logistiikan osuus hiilijalanjäljestämme on lähes kolmannes.

Pitkän aikavälin strategiamme on muuttaa ajoneuvokantamme vetykäyttöiseksi. Nyt käytämme kuorma-autoja, jotka ovat 1,38 metriä pidempiä kuin tavalliset perävaunut. Tämä 1,38 metrin lisäys suurentaa kuormaustilavuutta noin 10 %. Näin ollen joka seitsemäs pitkällä perävaunulla ajettu reitti säästää yhden tavallisella perävaunulla ajetun reitin. Tällä hetkellä kokeilemme myös 25 metriä pitkiä Gigalinereita; joka toinen Gigalinerilla ajettu reitti säästää yhden reitin tavallisella perävaunulla.

Koska ajokilometrejä kertyy paljon, pyrimme polttoaineen käytön vähentämiseen optimoidulla reittisuunnittelulla. Suunnittelemme ajoreitit ohjelmiston avulla tavoitteenamme löytää kulloinkin tehokkain ja taloudellisin reitti.

Nämä esimerkit osoittavat, että Nobilialla ei jätetä kiveäkään kääntämättä pyrkimyksissä vähentää CO2-päästöjä!

Logistiikka

Emme voi luopua kokonaan kuorma-autokuljetuksista, ja tällä hetkellä markkinoilla ei ole vaihtoehtoista tapaa käyttämiemme kokoisille kuorma-autoille. Tässä on kuitenkin vielä säästömahdollisuuksia rautatiekuljetusten avulla: ajamme rekat tehtaalta rautateiden rahtiterminaaliin, perävaunut lastataan junaan ja kuljetetaan rautateitse määräasemalle, jossa paikallinen Nobilia-kuljettajatiimi purkaa ja vastaanottaa ne.

Koska rautatiekuljetukset aiheuttavat paljon vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin sama matka maanteitse, tämä kuljetusmuoto on huomattavasti kestävämpi.

Logistiikka Suomessa

Kotimainen Niemi Palvelut on Noblessa-keittiöiden kuljetuskumppani. 25 prosenttia Niemen kalustosta kulkee uusiutuvalla, 100-prosenttisesti kotimaisella biokaasulla.

Niemellä on käytössään maailman ensimmäinen täyssähköinen muuttokuorma-auto Electra, jonka erikoisuutena ovat katolla sijaitsevat aurinkopaneelit. Koko Niemen kalustosta 2 prosenttia kulkee tänä päivänä sähköllä – loput kulkevat Neste MY Uusiutuvalla Dieselillä. Niemen tavoitteena on nollapäästöinen kalusto vuoteen 2030 mennessä.

Noblessa kalustaa Kotoisan koteja »