Keittiön valaistus

Kodin valaistuksen suunnittelu on hyvä aloittaa keittiöstä, koska siellä vietetään paljon aikaa. Valaistuksella voit hetkessä loihtia keittiöstäsi tarkan tekemisen työskentelypisteen tai tunnelmallisen illanistujaisten kokoontumispaikan. Monipuolinen keittiön valaistus koostuu useasta eri valonlähteestä, jotka vaihtelevat suorista työskentelyvaloista kalusteisiin piilotettuihin, epäsuoraa valoa luoviin valaistusratkaisuihin.

Noblessalta saat valmiiksi keittiökalusteisiin integroidun valaistuksen, jonka kirkkautta ja värin lämpöä voit säätää kätevästi kaukosäätimellä. Emotion-teknologialla valaistusjärjestelmän eri osia voi hallita erikseen, eli voit esimerkiksi sytyttää seinähyllyjen valot ja sammuttaa saarekkeen valot. Valonohjauksella valon sävyä voi vaihtaa viileistä sävyistä lämpimän kellertävään valoon ja luoda näin keittiöön eri vuodenaikoihin ja vuorokaudenaikoihin sopivan valaistuksen.

Työtasojen ja välitilan valaistus

Työtasot ovat keittiössä yksi kovimmassa käytössä olevista paikoista. Työtasojen äärellä pilkotaan vihanneksia, kootaan annoksia, lajitellaan astioita, tehdään eväitä ja usein myös opiskellaan tai työskennellään. Riittävä työtasovalaistus auttaa pilkkomaan kasvikset turvallisesti, kaatamaan kuuman veden suoraan mukiin ja huomaamaan kuuman astian tai keittolevyn.

Työtasovalaistus voidaan toteuttaa monella tavalla. Yksi suosituimmista ratkaisuista on keittiön yläkaappien alapohjaan integroitu valaistus. Tähän tarkoitukseen sopivat Noblessan pyöreät Nova Plus led-spottivalot tai Manila Plus led-valonauhat. Yläkaapin alapohjaan voidaan myös pinta-asentaa isompi paneelivalo, joka valaisee työtasot tehokkaasti. Suoraan alaspäin osoittavat lamput eli alasvalot valaisevat työtason tehokkaasti ja helpottavat keittiössä työskentelyä.

Hyvin valaistu välitila on monen tekijän summa. Kaappien sijoittelu ja valojen etäisyydet toisistaan vaikuttavat valaistuksen toimivuuteen ja tunnelmaan. Valaistuksen suunnitteluun vaikuttavat myös välitilapaneeliin ja työtasoihin valitut materiaalit. Eri materiaalit heijastelevat valoa eri tavalla, ja kiiltävillä pinnoilla valo hajoaa moneen suuntaan.

Noblessan malliston uutuus on seinäkaappien ja seinän väliseen ilmankiertoaukkoon asennettava led-välitilavalo. Profiilivalaisin peittää tyylikkäästi yläkaappien taakse jäävän raon ja jättää silti riittävästi tilaa tehokkaalle ilmanvaihdolle. Led-profiilivalaisin sopii 300–1200 mm leveisiin kaappeihin ja sitä saa mustana ja ruostumattoman teräksen värisenä.

Keittiön ala- ja yläkaappien väliin jäävän tilan voi hyödyntää myös erilaisilla valaistuilla tangoilla ja naulakoilla. Taustavalaistu reelinkitanko koukuilla hyödyntää keittiön seinäpintoja ja tuo säilytystilan lisäksi myös tyylikästä lisävaloa.

Noblessan patentoitu Sign Emotion -tankojärjestelmä vie keittiötarvikkeet tangolle erilaisin telinein, hyllyin ja koukuin. Moneen tilaan sopivan säilytysjärjestelmän saa lisämaksusta integroidulla taustavalaistuksella, jolloin se on todellinen katseenvangitsija.

Saarekkeen valaistus

Keittiön saareke kokoaa ihmiset yhteen ja tuo keittiöön monipuolista työskentely- ja laskutilaa. Vetimettömässä keittiössä saarekkeen tyylikäs valaistus syntyy valaistulla vedinuralla, jonka saa Noblessan Line N -keittiöihin. Jos saarekkeeseen tekee näkösuojaksi korotetun lipan, myös sen alaosaan voi integroida led-valaistuksen.

Niemekkeen valaistuksessa toimivat osittain samat ratkaisut kuin saarekkeenkin valaistuksessa. Niemekkeen ja saarekkeen työtasoa voi jatkaa ulospäin ja luoda keittiöön työskentelyalueen tai aamiaispisteen. Työtason alle sijoitettu led-valonauha luo niemekkeeseen tunnelmallista lisävaloa. Niemekkeestä ja saarekkeesta voi tehdä entistä näyttävämmän sijoittamalla siihen lasipäädyn, johon saa integroidun valaistuksen. Tarkempaa kohdevalaistusta kaipaavat voivat valita työtason pintaan tai pöydänjalkaan integroitavan pistorasian, joka lisää keittiön valaistusmahdollisuuksia.

Saarekkeeseen asennettavien tasoliesituuletinten suosio on poistanut perinteisen valonlähteen eli valaistun liesituulettimen saarekkeen yläpuolelta. Noblessan ratkaisu riittävään valaistukseen on niemekkeen tai saarekkeen yläpuolelle sijoitettava iLAND LED -kattovalaisin, jonka valoa voi muuttaa suorasta epäsuoraksi. Tyylikkäästi muotoiltu kattolamppu on valmistettu alumiinista, ja sitä saa valkoisena ja mustana.

Kaappien ja laatikostojen valaistus

Keittiön kaappien valaistuksella on iso merkitys tilan tunnelmaan. Noblessan valaistusratkaisuilla voit valita, mitä kohtia keittiössäsi haluat korostaa, ja mitä häivyttää taka-alalle. Lasipinnat heijastavat valoa kauniisti, ja sisältä valaistut vitriinikaapit esittelevät kauneimpia tavaroita kuin taidegalleriassa. Lasikaapin alimmaiseen hyllyyn voi integroida led-valopaneelin, joka valaisee sekä kaapin sisäosaa että alapuolella olevaa välitilaa.

Kaappien valaistuksella keittiöön saa paitsi tyylikästä ilmettä, myös käytännöllisyyttä. Keittiön kaapistojen valot voi jakaa näkyvissä oleviin ja piilotettuihin valoihin. Näkyvillä olevat valot ovat esimerkiksi työskentelyvaloja tai aamiaissyvennykseen ja avohyllyihin sijoitettuja valoja.

Noblessan mallistosta löytyy myös seinäkaapin pohjaan asennettava UDL-valosarja. Pienet led-lamput ovat alumiinikehyksessä, ja valaisimen erilaisten linssien ja miniheijastinten yhdistelmä luo välitilaan tasaista ja häikäisemätöntä työskentelyvaloa.

Piilossa olevat valot ovat kaapistojen rakenteisiin, sisäosiin tai kaappien päälle piilotettuja valoja. Epäsuora valaistus luo kauniin pehmeää valoa keittiöön, kun se heijastuu katon ja muiden pintojen kautta takaisin tilaan. Valojen sävyä ja kirkkautta säädetään Noblessan Emotion-teknologialla, joka voidaan sovittaa yhteen keittiön muiden valonlähteiden kanssa.

Seinäkaappien lisäksi keittiössä voi valaista esimerkiksi laatikostojen sisäosat. Noblessan Detroit-laatikkovalaistus syttyy automaattisesti laatikon avautuessa ja sammuu, kun laatikko suljetaan. Esimerkiksi valaistu aterinlaatikko on kaunis ja käytännöllinen yksityiskohta keittiössä. Laatikkovaloja hyödynnetään myös yrttien ja itujen kasvatukseen tarkoitetussa Gardening box -kasvatuslaatikossa, joka integroidaan valmiiksi alakaappiin.

Led-valot ovat pitkäikäinen ja energiatehokas valinta keittiön valaistukseen. Noblessan keittiösuunnitelmassa valaistus huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. Kun keittiöpaketti lähtee tehtaalta asiakkaalle, kaapistoihin on tehty valmiiksi urat led-profiilivalaisimille ja reiät sähköjohtojen läpivienneille. Tämä nopeuttaa keittiön asennusta asiakkaan kotona.

Hyllyjen valaistus

Valaistut hyllyt tuovat keittiöön tärkeää lisävaloa, olipa kyseessä sitten kompakti keittokomero tai avokeittiö asunnossa, jossa on korkea huonekorkeus. Seinille sijoitettavat säilytysratkaisut toimivat sekä säilytystilana että valaistuselementtinä ja luovat tilaan ryhtiä ja rakennetta.

Alta valaistut seinähyllyt lisäävät keittiöön pehmeää, epäsuoraa valoa, joka ei häikäise keittiön käyttäjiä. Hyllyjen valaistus voidaan toteuttaa led-valonauhalla tai lasihyllyn reunaan asennettuna.

Noblessan tolppahyllyjärjestelmä on näyttävä säilytyskaluste, jonka tolpat on taustavalaistu. Lisäksi hyllyjen alapintaan on integroitu led-valaistus yrttien kasvatusta varten. Voit siis pitää kotipuutarhaa keittiössäsi ympäri vuoden!

Sokkelin valaistus

Sokkelivalo on viimeinen silaus monella eri valonlähteellä valaistuun keittiöön. Sokkelivalo tehdään kaapiston sokkeliin sijoitettavalla led-valonauhalla tai erikseen integroitavilla led-lampuilla. Sokkelivalo toimii monipuolisena tunnelmavalona ilta- ja yöaikaan ja estää kätevästi varpaiden lyömisen kaappien kulmiin.

Huomioi lattian väri ja materiaali, kun suunnittelet sokkelivaloja. Kiiltäviltä pinnoilta valo heijastuu kirkkaammin kuin vaikkapa pehmeästä puulattiasta. Tummat värit imevät itseensä enemmän valoa kuin vaaleat pinnat, joten koko valaistuksen yleisilme on erilainen valituista materiaaleista riippuen.

Led-valonauhalla toteutettava sokkelivalo asennetaan alakaappien alareunaan, mistä se heijastaa valoa suoraan alaspäin. Lattiasta takaisin heijastuva valo luo keittiöön epäsuoran ja pehmeän valaistuksen. Liiketunnistuksella toimiva valaistus on kätevä lisä, jos sokkelivalon haluaa pitää päällä yöaikaan.

Neliön malliset led-sokkelivalot voidaan asentaa sokkeliin halutun välimatkan päähän toisistaan. Neliövalossa on ruostumattoman teräksen värinen kehys, ja lampun lasiosa on valkoista maitolasia.

Kaipaatko lisää keittiön valaistusideoita? Poikkea lähimpään Noblessa-myymälään tutustumaan keittiökalusteisiimme ja niiden valaistusvaihtoehtoihin. Noblessalta saat aina valaistussuunnitelman osana muuta kalustesuunnitelmaa. Varaa maksuton suunnitteluaika nettisivuiltamme!