Keittiö­mestarin blogi

Saksalainen viini ja ruoka

Rudesheim

Teimme syksyisen matkan Saksaan. Vierailimme Riesling-alueella, jossa pääsimme tutustumaan upeisiin paikallisiin viineihin. Suuntasimme suoraan koneen laskeuduttua Rüdesheimin kaupunkiin, jossa ystävämme pyörittävät melko uutta ravintolaa nimeltään Bees.

Iltakymmeneltä aloitimme viiden ruokalajin menun, jonka ruoka sekoitti Etelä-Afrikan ja Saksan ruokakulttuuria alueen viineihin paritettuna. Ravintolan nimen mehiläisteema seurasi mukavasti niin menun annoksissa kuin ravintolan sisustuksessakin. Illallisen mieleenpainuvin annos sisälsi naudan sisäfileetä, riisiä ja banaania. Maut toimivat yllättävän hyvin yhteen ja oli hauska syödä naudanlihaa niin erikoisilla lisukkeilla! Toinen jännittävän makumaailman sisältänyt annos yhdisteli hummeria, masalaa ja papuja.

Naudan sisäfileetä, riisiä ja banaania Bees-ravintolassa
Hummeriannos Bees-ravintolassa

Teimme kierroksen Schloss Vollradsin viinitilalla, joka sijaitsee vanhan linnan tiluksilla ja on yksi Saksan vanhimmista viinitiloista. Saimme vertailla tilan vuosikerta-Rieslingejä ja samalla tutustua tilan toimintaan sekä linnan historiaan. Olimme sattumoisin juuri oikeaan aikaan liikkeellä, sillä pääsimme seuraamaan viinirypäleiden matkaa rekkalavoilta puristuksen läpi tankkeihin! Saimme maistaa myös makeaa vastapuristettua rypälemehua, josta aikanaan valmistuu vuosikertaviiniä.

Schloss Vollradsin viinitila

Maistelimme myös erilaisia alueen viinejä viiniloungessa RheinWeinWeltissä. Siellä oli seitsemän huonetta täynnä paikallisia viinejä automaateissa, jotka annostelevat maistiaisannoksen euron arvoista polettia vastaan. Kun mieleinen pullo löytyy, sen voi ostaa mukaansa. Lounge sijaitsee vanhassa Asbach-brandyn tehtaassa, ja maisteluhuoneet ovatkin ennen toimineet brandytankkeina!

RheinWeinWeltin viiniautomaatti

Paikallisista ruoista itselleni mieleenpainuvimmat olivat käsespätzle sekä flammkuchen! Ensimmäinen on käsintehty täyteläinen juustopasta karamellisoiduilla sipuleilla ja jälkimmäinen ohut ja rapeapohjainen pizzan kaltainen ruoka, jonka täytteenä on perinteisesti käytetty ranskankermaa, sipulia ja pekonia. Flammkuchenista suunnittelin myös oman versioni Noblessa-reseptiksi!

Käsespätzle
Flammkuchen

Vuohenjuusto-flammkuchenit

Noblessan kotimaasta Saksasta tulevat myös herkulliset, ohutta pizzaa muistuttavat flammkuchenit. Täytteessä maistuvat täyteläinen vuohenjuusto, rosmariini ja punasipuli sekä makeana lisänä päärynä tai viinirypäle. Kokeile kumpaakin tai valitse itsellesi mieluisampi täytevaihtoehto!

Pohja

3½ dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

Täyte

150 g pehmeää vuohenjuustoa
1½ rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 punasipuli
1 päärynä
100 g punaisia viinirypäleitä
  juoksevaa hunajaa
  sormisuolaa
  1. Sekoita pohjan ainekset keskenään ja vaivaa taikinaksi. Pakkaa taikina kelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan tunnin ajaksi.
  2. Hienonna rosmariini pieneksi ja sekoita se vuohenjuuston joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Kuori ja hienonna punasipuli pieniksi paloiksi.
  4. Pese päärynä ja viinirypäleet. Viipaloi päärynä ja puolita viinirypäleet.
  5. Laita uunipelti uuniin ja lämmitä uuni 250-asteiseksi.
  6. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli ohueksi. Aseta ohueksi kaulittu pohja kuumalle uunipellille ilman leivinpaperia. Levitä päälle puolet vuohenjuustotahnasta, puolet punasipulisilpusta sekä päärynäviipaleet. Kypsennä uunin alaosassa noin kuuden minuutin ajan. Seuraavaksi valmista toinen flammkuchen viinirypäleillä samaan tapaan.
  7. Ripottele flammkuchenien päälle ripaus sormisuolaa sekä hunajaa. Koristele tuoreella rosmariinilla ja nauti!

Maa-artisokkapiiras savuporolla

Tässä suolaisessa piirakassa maut ovat yksinkertaisia mutta erittäin maukkaita. Makeaksi paahdetut, kokonaiset maa-artisokat suolaisen savuporon kera sopivat täydellisesti yhteen. Juuresten käyttäminen kuorineen vähentää ruokahävikkiä ja antaa uutta makua tuttuun raaka-aineeseen!

Pohja

150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
¾ dl kaurahiutaleita
1 kananmuna

Täyte

500 g maa-artisokkaa
1 rkl rypsiöljyä
½ tl suolaa
150 g savupororouhetta
¼ purjoa
½ ruukkua tuoretta timjamia
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
¾ tl suolaa
½ tl mustapippuria
50 g Emmental-juustoraastetta
  1. Nypi kuivat aineet huoneenlämpöisen voin joukkoon, lisää kananmuna. Laita taikina jääkaappiin odottamaan.
  2. Pese maa-artisokat huolellisesti juuresharjalla. Halkaise pienet maa-artisokat ja leikkaa isommat 1,5 cm viipaleiksi. Pyörittele suolassa ja rypsiöljyssä.
  3. Paahda maa-artisokkia uunipellillä 200 asteessa noin 20–25 minuutin ajan, kunnes ne ovat kypsyneet ja saaneet reilusti väriä.
  4. Halkaise purjo pitkittäin ja pese se huolellisesti. Hienonna pieneksi ja sekoita savupororouheen joukkoon.
  5. Nypi timjamin lehdet varresta ja hienonna pieneksi. Lisää täytteen joukkoon.
  6. Sekoita keskenään kananmunat, kerma ja mausteet.
  7. Levitä taikina voidellun vuoan (⌀ 28 cm) pohjalle. Lisää paahdetut maa-artisokat ja savuporotäyte. Kaada muna-kermaseos piirakan päälle ja lisää lopulta juustoraaste.
  8. Paista piirakka 200 asteessa 20–30 minuutin ajan. Tarjoile lämpimänä!

Kaikki kirjoitukset