Keittiö­mestarin blogi

Maistelukierros Tampereen ravintoloissa

Hyvä syy, jonka vuoksi kannattaa matkustaa Tampereelle elo-syyskuun vaihteessa, on Tamperrada Pintxo-viikko! Viikon aikana pääsee kiertämään ravintoloita edullisia pikkuannoksia pintxoja maistellen. Annokset maksavat 3,5 € kappaleelta, joten yhden ravintolaillallisen hinnalla pääse kerralla kokemaan monta ravintolaa!

Itselleni uusia ravintoloita olivat Ravinteli Haarla sekä Areenan Lapland Hotelin Saivo, jotka halusin ehdottomasti katsastaa. Haarlan pintxona oli burrata-juustoa, grillattua endiiviä, paahdettua punajuurta sekä parapähkinää. Annoksessa olivat puhtaat ja selkeät maut, olisin tosin toivonut annokseen jonkin pienen mielenkiintoisen twistin lisäksi.

Ravinteli Haarlan pintxo.

Saivon keltavahveroa ja tuhkaa -annos sekä näytti että kuulosti mielenkiintoiselta, ja sitä se olikin. Erikoinen suolaisen ja makean yhdistelmä. Ei varmasti maistu kaikille, itselleni kyllä oikein hyvin!

Ravintola Saivon "Keltavahveroa ja tuhkaa" -pintxo.

Dining26 by Arto Rastas tarjoili taateli-stilton arancinia, fermentoitua kuusenkerkkäkastiketta ja sumakkiöljyä. Tämä oli toinen suosikeistani! Annoksessa maistuivat vahvat, puhtaat maut, erityisesti pidin kuusenkerkkäkastikkeesta. Myös oikeassa tarjoilulämpötilassa tarjoiltu arancini tuo lisäpisteitä!

Dining26 by Arto Rastas -ravintolan arancini fermentoidussa kuusenkerkkäkastikeessa.

Funky Woon Jumeok-bap -pintxo sisälsi rapeaa jättirapua, kimchiä, mangoa, seesamia, thaibasilikaa ja sitruunakaviaaria. Rapea jättirapu oli erittäin hyvä, kuten myös lisukkeet. Itse riisipallo oli kuitenkin hieman mauton ja toimisi paremmin lämpimänä tarjottuna.

Funky Woon Jumeok-bap -jättirapupintxo.

Boulangerie Marcon mustamakkaracroissant oli sen verran hämmentävän kuuloinen, etten voinut jättää sitä kokeilematta. Tampereen parhaimpiin croissanteihin yhdistettynä mustamakkara toimi yllättävän hyvin!

Boulangerie Marcon mustamakkaracroissant.

Itse toivoisin jatkossa näkeväni pintxo-kilpailuun osallistuvilta ravintoloilta enemmän kasvisannoksia. Kasvavan vegetrendin lisäksi koen, että kasvisruoalla leikittely on helpompaa, eikä samaa kaavaa tule niin helposti toistaneeksi. Raaka-ainekulutkin laskisivat kauden kasviksia reilusti hyödyntämällä! Annoksissa myös vähemmän on enemmän. Liian monet maut helposti peittävät toisensa, eikä pääraaka-aine pääse loistamaan. Omat suosikkini olivatkin melko simppeleitä annoksia, joiden maut olivat keskenään tasapainossa!

Gnocchit sinihomejuustolla ja kurpitsalla

Pehmeät gnocchit saavat täyteläisyyttä sinihomejuustoisesta kastikkeesta. Paahdettu myskikurpitsa ja pekaanipähkinät viimeistelevät annoksen tuoden mukaan makua ja rapeutta. Tarjoile sellaisenaan tai lisukkeena!

Ainekset

800 g myskikurpitsaa
2 rkl oliiviöljyä
¾ tl suolaa
½ tl mustapippuria
25 g voita
1 ruukku salviaa
2 dl kermaa
100–150 g sinihomejuustoa
¼ tl mustapippuria
1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
500 g perunagnoccheja
50 g pekaani- tai saksanpähkinöitä

Valmistus

  1. Kuori ja poista siemenet myskikurpitsasta. Pilko pieniksi kuutioiksi. Mausta kurpitsakuutiot oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Paahda 225 asteisessa uunissa kypsäksi 10–15 minuutin ajan.
  2. Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon puolikas puntti salvian lehtiä. Anna poreilla puolen minuutin ajan.
  3. Lisää kattilaan myös kerma, kuumenna ja ripottele joukkoon 100 g sinihomejuustoa.
  4. Anna sinihomejuuston sulaa kastikkeen joukkoon. Ota levy pois päältä ja mausta mustapippurilla ja balsamiviinietikalla.
  5. Keitä gnocchit ohjeen mukaan. Valuta siivilässä ja sekoita kastikkeen joukkoon. Sekoita joukkoon myös paahdettu myskikurpitsa sekä loput salvian lehdet. Maista ja lisää tarvittaessa sinihomejuustoa murustettuna tai ripaus suolaa.
  6. Annostele lautasille ja ripottele pinnalle pähkinöitä.

Pitsikaupungissa vierailulla

Rauman Naulamäki

Rauman Pitsiviikko on perinteinen, jo yli 50 vuoden ajan järjestettävä kaupunkifestivaali. Pitsiviikko kestää yhdeksän päivän ajan, jolloin kaupunki täyttyy erilaisista tapahtumista. Oma suosikkini on Vanhan Rauman avoimet pihat, joita normaalisti kaupungissa vieraillessa ei pääse näkemään. Vanhan Rauman puutalojen pihat ovat suojaisia, tunnelmallisia ja niissä oleskellessa ei huomaa ollenkaan olevansa kaupungin keskustassa! Lempipihani on taiteilija Kerttu Horilan piha, joka on täynnä upeita patsaita ja vehreitä kasveja. Vanhan Rauman asukkaat pitävät Pitsiviikon ajan myös pihakirppiksiä, joissa ainakin itse olen tehnyt löytöjä, erityisesti kotimaisia astioita hyvään hintaan.

Perinteinen pihakirppis

Raumalaista perinneruokaa lapskoussia on ehdottomasti maistettava Pitsiviikon aikana! Perinteisesti Marttayhdistys tarjoaa lapskoussia omalla ruokapisteellään, mutta tarjotaan sitä myös paikallisissa ravintoloissa, itse söin annokseni Ravintola Savilan terassilla. Lapskoussi valmistetaan pitkään haudutetusta naudan ja porsaan lihasta, perunasta ja juureksista, jotka survotaan ja sekoitetaan riivityn lihan kanssa. Annos on saapunut Raumalle alun perin Saksasta merimiesten mukana.

Lapskoussi, Raumalainen perinneruoka

Pitsiteema näkyy erilaisin pitsinäyttelyin ja nypläyspajojen muodossa. Nopein nyplääjä -kilpailussa kisataan siitä, kuka nyplää pisimmän ennalta määrätyn mallin mukaan nyplätyn pitsin puolessa tunnissa. Viikon aikana järjestetään myös missikilpailu, jossa kruunataan vuoden Pitsimissi.

Patsaita taiteilija Kerttu Horilan talon pihalla

Pitsiviikko huipentuu Mustan pitsin yöhön, jolloin kaupunki täyttyy paikallisista sekä turisteista. Monet kävijät pukeutuvat teeman mukaisesti mustaan pitsiin. Erilaiset kojut ovat auki yömyöhään. Kalatorin käsityöläismarkkinoilta tekee hyvät löydöt ympäri Suomen saapuneiden käsityöläisten kojuista!

Pitsiviikko on ehdottomasti käymisen arvoinen tapahtuma, joka järjestetään heinäkuun lopulla. Toki Raumalta löytyy mielenkiintoisia museoita, ihania kahviloita ja hyviä ravintoloita ihan vuoden ympärikin!

Pieni suihkulähde Kerttu Horilan talon pihalla

Kaikki kirjoitukset