Keittiö­mestarin blogi

Mitä eväitä mukaan piknikille?

Kesän parasta ajanvietettä on lämpimässä ulkoilmassa oleilu hyvässä seurassa, samalla maukasta ruokaa ja juomaa nauttien. Parhaiten tämä toteutetaan piknikillä, jonka tarjoiluihin jokainen voi osallistua tuomalla yhden ruoan kaikille jaettavaksi. Mutta minkälaisia eväitä piknikille kannattaa valmistaa mukaan?

Suolaisista ruoista kätevintä on valmistaa kylmänä syötäviä wrappeja. Täytteeksi esimerkiksi feta- tai halloumijuustoa, maukasta tahnaa, kuten hummusta, marinoituja kasviksia, esimerkiksi kesäkurpitsaa sekä reilusti yrttejä. Wrappien syöminen onnistuu siististi, kun ne kääritään tiukkaan ja pakataan leivinpaperiin.

Tuore leipä maistuu aina! Herkullisesti maustettu focaccia on sellaisenaan maukas ja mehevä. Sen kaveriksi voi pakata vain hyvän levitteen. Valmista taikina hyvissä ajoin jääkaappiin tekeytymään ja kypsennä juuri ennen lähtöä.

Erilaiset salaatit maistuvat varmasti lämpimänä kesäpäivänä. Lehtevät salaatit saattavat kuitenkin nuupahtaa nopeasti, joten suosi ruokaisampia salaatteja esimerkiksi linsseistä, ohrasta, bulgurista tai orzo-pastasta valmistettuna. Esimerkiksi Lähi-idästä kotoisin oleva kasvis-bulgursalaatti taboulleh on oiva eväs mukaan pakattavaksi.

Piknikillä kaipaa ehdottomasti maukasta juomaa. Erilaiset sesongin hedelmistä ja marjoista valmistetut smoothiet toimivat aina. Raikkaan kesäisen jääteen saat uuttamalla teenlehtiä kylmässä vedessä jääkaapissa yön yli. Voit makeuttaa juoman hunajalla. Kokeile erilaisia teelaatuja tai kofeiinittomia haudukkeita. Oma suosikkini näistä on hibiskus eli kiinanruusu.

Makeannälkään toimivat pienet naposteltavat. Herkulliset ja helposti valmistuvat naposteltavat valmistetaan täyttämällä taateleita maapähkinävoilla ja levittämällä päälle sulatettua suklaata, suolapähkinärouheella viimeisteltynä. Myös kauden marjat ovat maukas ja raikas päätös piknikille.

Muista, että laatu korvaa määrän. Valitse mieluisat ruoat ja panosta niihin. Kokkaa tarjottavat itse tai oikaise ja hyödynnä näitä ideoita kauppareissulla!

Savusiikasalaatti

Herkullinen kesäinen salaatti kootaan savustetusta siiasta, paahdetusta kesäkurpitsasta, tammenlehtisalaatista, herneenversoista sekä pinjansiemenistä. Savustetun kalan kanssa sopii täydellisesti raikas sitruunamelissasta valmistettu jogurttikastike. Valmista salaatti lisukkeeksi kesäruoille!

Salaatti

Määrä Aines
1 kesäkurpitsa
2 rkl rypsiöljyä
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
3 rkl pinjansiemeniä
250 g savusiikaa (tai muuta savukalaa)
1 ruukku tammenlehtisalaattia
1 ruukku herneenversoja

Sitruunamelissakastike

Määrä Aines
2 dl turkkilaista jogurttia
1 dl sitruunamelissan lehtiä
1 valkosipulin kynsi
3 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 rkl hunajaa

Valmistus

  1. Leikkaa kesäkurpitsan päät pois ja viipaloi pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Paista viipaleet rypsiöljyssä pannulla tai grillaa öljyllä valeltuna pintaan kauniin ruskea väri. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota kesäkurpitsaviipaleet syrjään jäähtymään.
  2. Paahda pinjansiemenet öljyssä paistinpannulla, kunnes ne saavat hieman väriä.
  3. Poista savusiiasta nahka ja ruodot. Revi pienemmiksi paloiksi.
  4. Pilko tammenlehtisalaatti muutamaan osaan ja leikkaa herneenversot ruukusta.
  5. Valmista kastike. Irrota sitruunamelissan lehdet varsista ja hienonna pieneksi. Kuori valkosipuli ja hienonna tai raasta pieneksi. Purista sitruunan mehu. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään.
  6. Kokoa salaatti laakealle astialle ja tarjoile sitruunamelissakastikkeen kanssa!

Viljelyä laatikossa

On ensimmäinen kesä, kun pääsen nauttimaan omasta pihasta! Suuremmat pihan muokkaukset saavat jäädä odottamaan ensi vuotta, sillä nyt odotan jännityksellä, mitä kasveja pihasta kesän aikana putkahtaa esiin. Siitä syystä halusin ehdottomasti pihaan pari kasvatuslaatikkoa, jotta pääsen istutuspuuhiin jo tänä kesänä!

Koska suunnitelmanani oli kasvattaa lähinnä yrttejä, riitti kasvatuslaatikon korkeudeksi yksi lavakaulus per laatikko. Alkuun päästiin tasoittamalla maa laatikoiden kohdalta. Levitimme laatikoiden sekä kulkuväylien alle kasteltuja sanomalehtiä ja pahveja.

Kasvatuslaatikoiden pohjalle ladoimme pihasta siivotut risut sekä reilun määrän haravoituja lehtiä. Tämän päälle noin viisi säkkiä multaa per laatikko sekä lannoitteeksi hevosenlantaa. Laatikon ulkopuolelle levitimme männynkuorikatetta. Koska alueellamme on paljon lehtokotiloita, kiinnitin lavakauluksen reunalle kupariteippiä, joka estää kotiloiden pääsyn laatikkoon sisälle.

Koska viljelypuuhieni aloitus venähti melko pitkälle kevääseen, päädyin kasvattamaan kasveja valmiista taimista tai siemenistä, jotka voi kylvää suoraan maahan.  Toiseen laatikkoon keräilen monivuotisia kasveja, ja toisessa on vain yksivuotisia.

Syötävät kukat ovat kaupassa hyvin arvokkaita, eikä erilaisia lajeja ole paljon tarjolla, joten halusin ehdottomasti kasvattaa niitä. Nyt laatikossa kasvaakin erivärisiä ruiskaunokkeja, orvokkeja sekä pensaskrassia. Lisäksi hyvin reilu määrä yrttejä, kuten timjamia ja sitruunatimjamia, karjalanminttua sekä sitruunakissanminttua, lehtipersiljaa, rosmariinia, korianteria, ruohosipulia, basilikaa ja thaibasilikaa.

Sain myös eksoottisen tomatillon, jonka kasvamista seuraan innolla, sekä euroopanmerikaalin, joka on hyvin käytännöllinen kaalilaji, sillä se kasvaa monivuotisena. Monivuotisista lajeista olen myös innoissani piparjuuresta, mikäli se lähtee kasvamaan maahan upottamastani juuresta. Sen mausteisia lehtiä aion hyödyntää kesän salaateissa. Lisäksi paria erilaista salaattilajia, viinisuolaheinää sekä rucolaa. Tomaattia ja chiliä laitoin kasvamaan erilliseen ruukkuun.

Saa nähdä, miten kasvit lähtevät tästä kasvamaan ja onnistunko saamaan kesän mittaan satoa!

Kaikki kirjoitukset