Keittiö­mestarin blogi

Aasialaisittain pikkelöity kesäkurpitsa

Chilillä, inkiväärillä ja fenkolilla maustettu pikkeliliemi säilöö loppukesän kesäkurpitsasadon maukkaalla tavalla. Kokeile samaa aasialaistyylistä pikkelilientä myös muiden kasvisten säilöntään!

Määrä Aines
500 g kesäkurpitsaa
150 g fenkolia

Pikkeliliemi

Määrä Aines
2 dl väkiviinaetikkaa
2 dl fariinisokeria
3 dl vettä
1 tl suolaa
1 punainen chili
5 cm pala inkivääriä
2 tl kokonaisia sinapinsiemeniä
2 tl kokonaisia fenkolinsiemeniä
  1. Halkaise fenkoli ja kesäkurpitsa pitkittäin puoliksi ja viipaloi.
  2. Kuori inkivääri ja viipaloi se ohuelti. Poista chilin kanta ja halkaise se pitkittäin.
  3. Laita kaikki pikkeliliemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Lisää fenkoli- ja kesäkurpitsaviipaleet ja keitä hiljalleen noin 5 minuutin ajan.
  4. Säilö desinfioituun lasipurkkiin ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.

Mökkeily on kesän parasta antia

Kahvihetki laiturilla, varpaat vedessä, lintujen laulua kuunnellen. Mikä onkaan rentouttavampaa kuin viettää kesäpäivää mökillä?

Mökkeilyyn kuuluu olennaisena osana yhteiset ruokahetket, joista nautitaan ajan kanssa. Varhaisperunat tillillä, grillatut kasvikset, savustettu lohi ja raikas salaatti. Jälkiruoaksi valmistuu pihan raparpereista tehty piirakka, joka kruunataan vaniljakastikkeella. Tuoreet sesongin raaka-aineet eivät vaadi paljoakaan käsittelyä, joten ruoanvalmistukseen ei tarvitse käyttää paljoa aikaa. Mökillä ruoanlaitto voi muutenkin olla rentoa, sillä tärkeintä on päästä viettämään aikaa yhdessä ja nauttia kesäisistä säistä.

Mökkivieraan paras tuliainen on itse tehty ruokalahja! Se voi olla uunituore leipä liinaan käärittynä, joka maistuu voin kera välipalana, pikkelöidyt kasvikset lasipurkissa, joista saa ihanan raikkaan lisukkeen grilliruoille, itse tehty yrttiöljy kesäisen salaatin kastikkeeksi, makua täynnä oleva yrttisuola tai makusiirappi, jota voi nautiskella muurinpohjalettujen ja jäätelön kera. Pakkaa tuliainen kauniisti ja kirjoita nimikyltti käsin. Ruokalahja on erinomainen tuliainen, sillä siitä päästään nauttimaan yhdessä.

Kokeile valmistaa meidän vaniljaista kirsikkasiirappiamme nettisivuilta löytyvällä ohjeella, jota voi hyödyntää monipuolisesti kesän jälkiruoissa, tai valmista siirapista raikkaita ja virkistäviä alkoholittomia mocktaileja!

Vaniljainen kirsikkasiirappi ja kookoksinen kirsikkamocktail

Vaniljainen kirsikkasiirappi

Vaniljainen kirsikkasiirappi on ihana mökkituliainen, sillä sitä voi hyödyntää monipuolisesti niin jälkiruoissa, kuin juomasekoituksissa! Tarjoile esimerkiksi muurinpohjalettujen ja vaniljajäätelön kera tai valmista virkistäviä alkoholittomia mocktaileja, joissa maistuu kirsikan lisäksi kookos, vaniljainen cream soda sekä raikas lime.

Määrä Aines
200 g tuoreita kirsikoita
200 g (2 dl) sokeria
100 g (1 dl) vettä
1 vaniljatanko
  1. Halkaise kirsikat ja poista niistä kivet ja kannat. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi siemenet talteen.
  2. Laita kattilaan kirsikat, sokeri, vesi ja vaniljan siemenet.
  3. Keitä siirappia noin 10 minuutin ajan. Siivilöi tiheän siivilän läpi, kaada puhtaaseen lasipulloon ja anna jäähtyä. Säilytä siirappi jääkaapissa.

Kookoksinen kirsikkamocktail

Määrä Aines
1,5 cl kirsikkasiirappia
2 cl limen mehua
6 cl kookosvettä
6 cl cream sodaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää reilusti jäitä. Tarjoile! Tai tee yksinkertaisempi juoma sekoittamalla kirsikkasiirappia, limen mehua ja vissyvettä.

Kaikki kirjoitukset