Keittiömestarin blogi

Makumatkalla kotimaassa

Teimme parin päivän matkan kohteinamme Hanko, Tammisaari, Fiskars ja Hämeenlinna. Säät olivat hieman sateiset, joten meillä oli hyvä syy keskittyä erilaisten ravintoloiden testaamiseen!

Aloitimme Hangon Oysters & Fish -ravintolasta. Tilasimme ostereita samppanjavinegretellä, hummeririsotto-arancineja, marinoituja anjoviksia sekä vihersimpukoita. Kaikki merenelävät maistuivat herkullisilta, mutta annoskokojen arviointi tilattaessa oli haastavaa ja päädyimme lopulta täyttämään vatsan leivällä ja ranskalaisilla. Tämä ravintola sopisi kuitenkin täydellisesti illanviettoon viinin parissa samalla mereneläviä maistellen!

Tammisaaressa pääsimme onnekkaina pienen jonotuksen jälkeen syömän YLP!-ravintolaan. Your Local Pizza on Suomen ensimmäinen zero waste -pizzeria. Se hyödyntää lähituottajien raaka-aineita ja paistaa pizzat puu-uunissa. Tilasimme pullollisen oranssia natural-viiniä, Märkäriitta-pizzan sekä Chef’s Freestylen. Freestyle-pizza sisälsi tällä kertaa savukaritsaa, fenkolia, punasipulia sekä salviaa. Hauskasti nimetty Märkäriitta on Margheritan suomalainen versio, joka on aina varma valinta. Molemmat pizzat sekä palvelu olivat loistavia ja suosittelen matkaa Tammisaareen ihan vain tämän ravintolan vuoksi!

Fiskarsissa vierailimme Veitsitehtaassa, josta saa Fiskarsin panimon, Ägräs Distilleryn ja Noita Wineryn tuotteita. Maistelimme mielenkiintoisia oluita sekä viinitilan tuotteita. Paikan päältä voi ostaa kotiin miedompia juomia, mutta viinitilan tuotteet tulee tilata netistä kotiinkuljetuksella.

Kotiinpaluumatkalla poikkesimme Hämeenlinnan Miller’s BBQ:ssa. Lihat kypsennetään hitaasti puulämmitteisessä savugrillissä, saavuttaen murean lopputuloksen. Valitsimme jaettavaan annokseemme revittyä nautaa ja briskettiä, possun ribsejä, lisukkeena marokko-porkkanoita, coleslaw’ta ja tomaattisalaattia. Ammattitaidon ja vahvan kokemuksen todella maistaa lautasella!

Matkustamisessa palkitsevinta on löytää ravintola, jossa omaa juttua tehdään suurella intohimolla ja sellaisia kotimaassa onkin paljon! Mielenkiintoisia ravintoloita harvemmin löytää silloin kun nälkä on jo kasvanut isoksi, joten pieni vaivannäkö ennen matkaa kannattaa.

Kirsikka-raparperihyve

Ihanan täyteläinen jälkiruoka kesäiseen kahvipöytään! Mehevää kirsikka-raparperitäytettä ripauksella vaniljaa, ja pinnalla rapeaa inkivääristä kauramantelimurua. Lämpimän annoksen kruunaa pallo vaniljajäätelöä!

Kirsikka-raparperitäyte

500 g kirsikoita
500 g raparperia
¾ dl fariinisokeria
1 ½ rkl perunajauhoja
½ vaniljatanko

Kauramantelimuru

100 g voita
1 ½ dl kaurahiutaleita
1 ½ dl mantelijauhoja
1 dl fariinisokeria
¼ tl suolaa
¼ tl jauhettua inkivääriä
½ vaniljatanko
  1. Halkaise kirsikat ja poista niistä varret ja siemenet. Kuori raparperit ja pilko noin ½ cm kokoisiksi paloiksi.
  2. Sekoita kirsikanpuolikkaat ja pilkotut raparperit keskenään. Lisää fariinisokeri ja perunajauho. Halkaise vaniljatanko ja kaavi puolet siemenistä joukkoon, sekoita huolellisesti. Laita täyte uunivuoan pohjalle.
  3. Nypi huoneenlämpöisen voin joukkoon kaurahiutaleet, mantelijauho, fariinisokeri, suola, inkivääri sekä loput vaniljansiemenet. Ripottele muruseos vuoan päälle.
  4. Paista hyvettä 175-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Peitä vuoka tarvittaessa paiston loppupuolella foliolla. Hyve on valmista, kun raparperit ovat pehmenneet ja perunajauho on suurustanut vuoassa olevan nesteen.

Anna hyveen vetäytyä hetki uunin jälkeen. Tarjoile vaniljajäätelön kera.

Tuomarina Taitaja2022-kilpailussa

Taitaja2022-kilpailun finaali pidettiin toukokuussa Porissa. Skills Finland ry järjestää SM-kilpailua vuosittain ammattiin opiskeleville nuorille, jotka kilpailevat omaan alaansa perustuvissa lajeissa. Alueellisia semifinaaleja järjestettiin aiemmin kevään aikana, ja finaalissa kisasi jokaisesta lajista kahdeksan jatkoon päässyttä opiskelijaa tai paria. Pääsin itse tuomaroimaan kokkilajin finaalikilpailuja niin keittiö- kuin makutuomarin roolissa.

Maanantai aloitettiin esittäytymisillä ja tutustumisella kisa-alueeseen. Pääsin heti suorittamaan tehtävääni keittiötuomarina, kun kilpailijat saivat 1,5 tunnin ajan esivalmistella seuraavan kisapäivän tuotteita. Tarkkailin muun muassa raaka-aineiden ja keittiölaitteiden oikeaoppista käyttöä.

Tiistaina toimin makutuomarina. Kilpailijoiden tuli toteuttaa kolmen ruokalajin menu, jonka he olivat suunnitelleet ennakkotehtävänä. Alkuruoan pakolliset raaka-aineet olivat kokonainen siika, kurkku, retiisi ja ruohosipuli. Pääruoan raaka-aineina olivat kokonainen broileri, kittijuusto Vilho sekä valkoviini. Jälkiruoassa taas tuli käyttää piimää sekä mustaherukkaa. Kilpailijoiden annokset valmistuivat aina viiden minuutin välein, joten maistelu ja arviointi suoritettiin hyvin nopealla aikataululla! Taso oli hyvä, joskin parhaimmat annokset erottuivat erinomaisina.

Keskiviikon tehtävänä oli suunnitella kahvilan take away -annoksia. Tämä sisälsi täytetyn leivän sekä macaron-leivokset. Kilpailijat saivat esivalmistella tuotteita kahden tunnin ajan, jolloin arvioin heidän keittiötyöskentelyään. Päivän päätteeksi kilpailijoille annettiin lisätehtävä, lounaskeiton suunnittelu.

Taitaja-kilpailun viimeisenä päivänä oli kahvilatehtävän toteutus. Itse toimin makutuomarina ja arvioinnit sai myös tällöin toteuttaa hyvin nopealla aikataululla! Viiden minuutin välein saimme take away -kassin, joka sisälsi lounaskeiton, täytetyn leivän ja macaron-leivokset. Keitot ja täytetyt leivät olivat tasaisen hyviä, kun taas macaron-leivosten valmistus oli tuonut oletettavasti joillekin pareille haasteita. Niiden valmistus ei nimittäin onnistu aina edes kokeneelta leipojalta!

Kokemus oli antoisa ja tapahtumassa oli hyvä tunnelma. Opiskelijoiden sopeutumista yllättävienkin tehtävien suorittamiseen oli hieno seurata, ja jokainen pari sai olla todella ylpeä suorituksestaan! Pidin siitä, että sain tuomaroida niin keittiö- kuin makutuomarina, sillä sain hyvän kokonaiskuvan kilpailun kulusta. Voittajapari teki vaikutuksen molemmissa, niin keittiötyöskentelyssä kuin annosten maussa. Voittajapari Saku Karstila ja Lauri Tiilikainen opiskelevat Jyväskylän Gradiassa. Onnittelut voittajille!

Kaikki kirjoitukset