Keittiö­mestarin blogi

Myskikurpitsapalat

Suolaiset myskikurpitsapalat ovat helposti valmistuvia ja herkullisia tarjottavia pikkujouluvieraille. Rapean lehtitaikinakuoren sisällä on täytteenä paahdettua myskikurpitsaa, gorgonzolaa, salviaa ja pinjansiemeniä. Tarjoile cocktailpalana tai vaikka sosekeiton lisukkeena!

Täyte

Määrä Aines
600 g myskikurpitsaa
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
  1. Kuori myskikurpitsa ja poista siemenet lusikalla.
  2. Pilko kurpitsa ½ cm kokoisiksi kuutioiksi.
  3. Levitä uunivuokaan ja sekoita joukkoon suola, pippuri ja oliiviöljy.
  4. Paahda 225 asteessa 10–15 minuutin ajan.

Taikinakupit

Määrä Aines
500 g lehtitaikinaa
1 ruukku salviaa
100 g gorgonzolaa (piccante)
1 rkl pinjansiemeniä
1 ½ rkl hunajaa
1 kananmuna
1 rkl balsamicosiirappia
  1. Anna lehtitaikinalevyjen sulaa huoneenlämmössä. Kauli levyjä kevyesti ohuemmaksi ja leikkaa ne puoliksi. Voitele muffinipelti öljyllä ja painele lehtitaikinalevyt vuokiin kupeiksi.
  2. Hienonna salvianlehdet ja sekoita paahdettujen kurpitsojen sekaan. Murusta gorgonzola.
  3. Täytä lehtitaikinakupit paahdetuilla kurpitsalla. Lisää päälle gorgonzolamuru, pinjansiemenet sekä hunaja. Lopuksi voitele lehtitaikina kananmunalla.
  4. Kypsennä 225 asteessa noin 15 minuutin ajan.
  5. Viimeistele balsamicosiirapilla ja tarjoile lämpiminä!

Työtasot tuovat toimivuutta keittiöön

Keittiön toimivuus rakentuu pitkälti työtasojen ympärille, sillä reilu määrä työskentelytilaa tekee kokkaamisesta miellyttävää. Tilaa tulisi löytyä reilusti erityisesti lieden ja altaan ympäriltä.

Kodinkoneiden tulisi sijaita lyhyen matkan päässä toisistaan. Erityisesti lieden, altaan ja jääkaapin välillä tulee kuljettua kokatessa monesti edestakaisin. Altaan paikka on hyvä miettiä myös suhteessa astianpesukoneeseen ja jätevaunuun. Lyhyet matkat helpottavat kokkausta.

Työtason käytettävyys riippuu pitkälti pistorasioiden sijoittelusta. Pistorasioita kannattaa varata yllättävän paljon. Kokatessa samaan aikaan käytössä voi olla hyvinkin monta eri laitetta. Hyvä ratkaisu on integroidut ja kääntyvät pistorasiat, jotka saa pyöräytettyä piiloon, kun niitä ei tarvita.

Hyvä leikkuulauta suojaa sekä veistä että työtasoa. Valitse päivittäiseen käyttöön jämäkkä puinen leikkuulauta, joka pysyy tukevasti paikallaan. Voit myös käyttää kosteaa liinaa leikkuulaudan alla, jotta se ei liu’u käytössä. Leikkuulautaa tulee öljytä säännöllisin väliajoin ja tarvittaessa sitä voi myös hioa, jolloin sen käyttöikä on pitkä.

Mieti työtasojen materiaalit oman käytön mukaan. Työtaso määrittää työskentelymukavuuden ja kestävyyden lisäksi pitkälti keittiön ilmeen:

  • Laminaatti sopii kotikokille, joka arvostaa helppohoitoista ja edullista pintaa. Se kestää hyvin normaalia käyttöä. Laminaatin parhaita puolia on sen laaja valikoima erilaisia värejä ja kuoseja.
  • Kvartsi sopii innokkaalle ruoanlaittajalle, joka arvostaa hygieenisyyttä ja kestävyyttä. Kvartsitaso on vesitiivis ja toimii hyvin myös leivonta-alustana. Kvartsi tuo lisäksi ylellisen ja ajattoman ilmeen keittiöön.

Syyskampanjan ansiosta saat uuteen Noblessa-keittiöösi laminaattitasot veloituksetta tai kvartsitasot puoleen hintaan!

Mustapapu-lehtikaali-quesadillat

Maukkaat ja täyttävät quesadillat syntyvät helposti. Mehevä täyte valmistuu lehtikaalista, mustapavuista, kirsikkatomaateista ja cheddar-juustosta. Tarjoile rapeat quesadillat ranskankerman ja salsa verden kera!

Ainekset

Määrä Aines
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 kpl jalapenoja
2 rkl rypsiöljyä
100 g lehtikaalia
100 g miniluumutomaatteja
½ ruukkua tuoretta korianteria
380 g (230 g) mustapapuja säilykkeenä
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
¼ tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianterinsiementä
1 limen mehu
150 g cheddarjuustoraastetta
8 kpl täysjyvätortilloja

Lisäksi

Määrä Aines
150 g ranskankermaa
180 g salsa verdeä
2 rkl auringonkukansiemeniä
  tuoretta korianteria
  limelohkoja

Valmistus

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Pilko pieneksi myös jalapeno. Freesaa ne pannulla rypsiöljyssä.
  2. Poista lehtikaalin lehtiruoti ja pilko pieniksi viipaleiksi. Leikkaa miniluumutomaatit neljään osaan. Hienonna korianteri. Valuta ja huuhtele mustapavut.
  3. Lisää lehtikaali pannulle ja anna pehmetä. Lopuksi lisää joukkoon tomaatit ja mustapavut sekä mausteet. Kuumenna.
  4. Kokoa quesadillat. Ripottele neljälle tortillaletulle puolet juustoraasteesta. Jaa lehtikaalitäyte letuille tasaisesti ja ripottele loput juustosta päälle. Aseta loput tortillaletut kansiksi. Paista rypsiöljyssä molemmilta puolilta rapeaksi.
  5. Ripottele päälle auringonkukansiemeniä ja tuoretta korianteria. Tarjoile ranskankerman, salsa verden ja limelohkojen kera!

Kaikki kirjoitukset