Keittiö­mestarin blogi

Omenastruudeli

Saksassa suosittu jälkiruoka, omenastruudeli, valmistuu kätevästi filotaikinaa hyödyntämällä. Rapean kuoren alta paljastuu täyteläinen, valkoviinissä keitetty omenatäyte kuivatulla aprikooseilla ja rapeilla pekaanipähkinän paloilla. Tarjoile struudeli kinuski- tai vaniljakastikkeen kera!

Ainekset

Määrä Aines
250 g filotaikinaa
700 g omenaa
50 g voita
1 vaniljatanko
1 tl kanelia
½ tl kardemummaa
½ dl valkoviiniä
1 dl fariinisokeria
¼ tl suolaa
2 dl pekaanipähkinää rouhittuna
1 dl kuivattua aprikoosia
100 g voita

Tarjoiluun tomusokeria

Valmistus

  1. Sulata filotaikina jääkaapissa yön yli tai huoneenlämmössä parin tunnin ajan.
  2. Kuori ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi siemenet.
  3. Laita laakeaan kattilaan 50 g voita, omenakuutiot, vaniljansiemenet, kaneli sekä kardemumma ja paista muutaman minuutin ajan. Lisää valkoviini, fariinisokeri ja suola. Anna seoksen keittyä noin viiden minuutin ajan, kunnes neste on suurimmalta osin haihtunut.
  4. Rouhi pekaanipähkinät ja pilko kuivatut aprikoosit pieniksi paloiksi. Sekoita omenaseoksen joukkoon.
  5. Sulata 100 g voita. Aseta ensimmäinen filotaikinalevy leivinpaperin päälle ja voitele levyn pinta voilla. Lisää taikinalevyn päälle toinen kerros ja toista voitelu joka kerroksella (n. 7 kerrosta). Kaada omenatäyte filotaikinoiden päälle ja kääri rullalle. Painele rullan päät kiinni ja voitele lopuksi pinta.
  6. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuutin ajan, kunnes struudeli on kauniin ruskea ja pinta rapea.
  7. Ripottele pinnalle tomusokeria ja tarjoile!

Tampereen Pintxo-festivaalit 2024

Vuotuisilla Tampereen Pintxo-festivaaleilla jokainen ravintola suunnittelee oman pienen suupalansa, jota tarjoaa asiakkaille. Samalla ravintolat osallistuvat kilpailuun parhaasta pintxo-annoksesta. Asiakkaat pääsevät maistelemaan uusia makuja ja tutustumaan moneen eri ravintolaan yhden illan aikana!

Tässä nostoja tämän vuoden festivaalien makuelämyksistä:

Saivo

Etikkaa, kuusenkerkkää, perunaa, vuolukermaa ja muikunmätiä. Ihanan rapea kuori oli täytetty maukkaalla vuolukermalla ja mädillä. Kuusenkerkkäpöly toi raikkaan maun. Huomaa, että tähän pintxoon oli panostettu!

Nonni

Parmesan tuulihattu: tartar naudasta, savuvoimajoneesia & fenkolia. Herkullinen annos, joka yhdisti hauskasti klassikot tartarin ja tuulihatun! Tuulihatussa maistuu reilusti parmesan ja tartar oli herkullinen, fenkoli toi raikkautta.

Huber Ravinteli

Huberin tartar, goudaa, keltuaista ja perunaa. Tartar oli Huberin taattua laatua, koostumus oli suussa sulava! Kreemi oli melko suolainen, mutta muut raaka-aineet tasapainottivat annosta, raastettu keltuainen oli kiva lisä!

Dining 26 by Arto Rastas

Perunakroketti, hillottua naudanposkea, salottisipulia, aiolia. Annos oli herkullinen ja maut tasapainossa. Naudanposkesta en erottanut hilloamisen merkkejä.

Kumma

Serranokinkkua, munakoisoa, Saint Agur -homejuustoa, päärynää. Annoksessa oli laadukkaita raaka-aineita ja hyviä makuja! Pelkkä homejuusto tai kinkku olisi riittänyt, sillä päärynän ja munakoison maut jäivät niiden alle.

Pella’s Koskikatu 7

Härkäcarpaccio, naudan marmorifilettä, goudaa, dijon-kreemiä, punasipulia, fermentoitua mustapippuria. Carpaccio oli herkullinen ja fermentoitu kokonainen pippuri oli yllättävän maukas! Se oli tosin hapatuksesta huolimatta voimakkaan makuinen ja peitti hieman muita makuja.

Courtyard Marriot

Grillattua fenkolia, fenkolipyreetä, hiillostettua lohta, tomaattia, jalapenoöljyä, tilliä. Annoksessa oli hyvät maut, fenkolipyree melko mieto. Syötävä kippo oli hauska, mutta syöminen oli kovan koostumuksen vuoksi haastavaa.

Guru’s Kitchen

Sahramipolentaa, Vatkis-ezmeä ja cavi-artia. Vatkis on vegaaninen, katkarapua jäljittelevä tuote ja cavi-art taas vegaaninen merilevästä valmistettu ”kaviaari”. Maut eivät olleet täysin tasapainossa, mutta pisteet luovasta vegeraaka-aineiden käytöstä!

Kantarellignocchivuoka

Täyteläinen uuniruoka valmistuu helposti kauden sesonkiraaka-aineita hyödyntämällä. Valmiit perunagnocchit, kantarellit, maa-artisokka, omena ja rosmariini luovat yhdessä maukkaan vuokaruoan. Tarjoile raikkaan salaatin kera!

Ainekset

Määrä Aines
200 g kantarelleja
2 rkl voita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
500 g maa-artisokkaa
1 omena
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
2,5 dl kaurakermaa
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
500 g valmiita perunagnoccheja 
150 g mozzarella-juustoraastetta

Valmistus

  1. Kuori ja pilko sipulit, maa-artisokka ja omenat pieniksi kuutioiksi. Hienonna rosmariini.
  2. Revi kantarellit muutamaan osaan. Laita ne kuumalle pannulle ja haihduta nesteet pois. Lisää voi ja paista sienet kullanruskeiksi ja rapeiksi. Laita syrjään odottamaan.
  3. Paista pannulla öljyssä hienonnettu sipuli ja valkosipuli, lisää myös maa-artisokkakuutiot ja kypsennä kunnes ne ovat saaneet pintaansa väriä ja pehmenneet.
  4. Lisää pannulle myös omenakuutiot sekä paistetut kantarellit, mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää kaurakerma, hienonnettu rosmariini, valkoviinietikka ja soija, kuumenna.
  5. Voitele uunivuoka, kaada gnocchit vuokaan kastikkeen kera ja sekoita. Ripottele päälle juustoraaste. Paista 200 asteisessa uunissa 15–20 minuutin ajan, kunnes pinta on kauniin ruskea.
  6. Anna vuoan vetäytyä hetken uunista oton jälkeen.

Kaikki kirjoitukset