Keittiö­mestarin blogi

Bánh Mì

Kokkaa makumatka Vietnamiin ja valmista herkullisia Bánh Mì -patonkeja! Niiden täytteissä maistuu umaminen hoisin-maustettu tempeh, lempeän tulinen srirachamajoneesi, raikas kyssäkaalipikkeli, tuoreet kurkkuviipaleet sekä reilu määrä minttua ja korianteria!

Ainekset

Määrä Aines
4 kpl pieniä vehnäpatonkeja (tai 1 iso patonki)
250 g tempehiä (tai tofua)
½ dl hoisin-kastiketta
1 rkl rypsiöljyä
½ kurkku
1½ rkl sriracha-kastiketta
1½ dl majoneesia
1 ruukku korianteria
1 ruukku minttua

Kyssäkaalipikkeli

Määrä Aines
200 g kyssäkaalia
1 chili
1 tl suolaa
½ dl sokeria
1 dl riisiviinietikkaa

Tarjoiluun

limen lohkoja

Valmistus

  1. Leikkaa tempeh pitkittäin reiluiksi viipaleiksi ja sivele pintaan hoisin-kastiketta. Paista paistinpannulla rypsiöljyssä. Sivele vielä paiston jälkeen lisää kastiketta.
  2. Viipaloi kurkku pitkittäin ohuelti.
  3. Sekoita keskenään sriracha-kastike ja majoneesi.
  4. Kuori kyssäkaali ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi. Viipaloi chili. Kiehauta kattilassa riisiviinietikka, suola ja sokeri. Kun neste on kiehahtanut, lisää chili ja kyssäkaali. Pakkaa lasipurkkiin, jäähdytä ja anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan ennen tarjoilua.
  5. Levitä patongille majoneesia, lisää kyssäkaalipikkelit ja kurkkuviipaleet, tempeh sekä reilusti korianteria ja minttua. Tarjoile limelohkojen kera.

Joulufudget

Tummasta suklaasta valmistettu fudge kätkee sisäänsä kuivattuja karpaloita sekä rouskuvia cashew-pähkinöitä. Valkosuklaafudgessa maistuu aito vanilja ja sen päällä raikas piparmintturouhe. Nämä jouluiset fudget valmistuvat helposti ja ovat erinomainen joululahja tai maukas tarjottava joulun kahvipöytään!

Karpalo-cashewpähkinäfudge

(n. 15 kpl)

Määrä Aines
200 g tummaa suklaata
200 g kondensoitua maitoa
½ dl kuivattuja karpaloita
½ dl cashew-pähkinöitä
¼ tl sormisuolaa
  1. Vuoraa noin 15 x 20 cm vuoka leivinpaperilla.
  2. Rouhi cashewpähkinät reiluiksi paloiksi.
  3. Paloittele tumma suklaa kulhoon ja sulata mikrossa 10–20 sekunnin pätkissä aina välillä sekoittaen.
  4. Lämmitä kondensoitu maito kattilassa noin 80 asteeseen. Sekoittele jatkuvasti ja varo pohjaan palamista. Sekoita joukkoon sormisuola.
  5. Sekoita kondensoitu maito ja sula suklaa tasaiseksi, lisää joukkoon rouhitut cashewpähkinät ja kuivatut karpalot. Kaada ripeästi vuokaan leivinpaperin päälle ja tasoita. Laita jääkaappiin jähmettymään vähintään parin tunnin ajaksi.
  6. Siisti reunat ja leikkaa fudget tasakokoisiksi paloiksi. Säilytä jääkaapissa hyvin pakattuna.

Vaniljainen piparminttufudge

(n. 15 kpl)

Määrä Aines
200 g valkosuklaata
200 g kondensoitua maitoa
½ vaniljatangon siemenet
¼ tl sormisuolaa
½ dl piparminttukarkkia rouheena
  1. Vuoraa noin 15 x 20 cm vuoka leivinpaperilla.
  2. Rouhi piparminttukarkit veitsellä muruksi. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi siemenet.
  3. Paloittele valkosuklaa kulhoon ja sulata mikrossa 10–20 sekunnin pätkissä aina välillä sekoittaen.
  4. Lämmitä kondensoitu maito kattilassa noin 80 asteeseen. Sekoittele jatkuvasti ja varo pohjaan palamista. Sekoita joukkoon vaniljansiemenet ja sormisuola.
  5. Sekoita kondensoitu maito ja sula valkosuklaa tasaiseksi. Kaada ripeästi vuokaan leivinpaperin päälle, tasoita ja ripottele päälle piparmintturouhe. Laita jääkaappiin jähmettymään vähintään parin tunnin ajaksi.
  6. Siisti reunat ja leikkaa fudget tasakokoisiksi paloiksi. Säilytä jääkaapissa hyvin pakattuna.

Suklainen jouluhalko lakkatäytteellä

Tässä jouluhalossa kohtaavat ranskalaisen joulun jälkiruokaperinteet ja kotimainen lakka! Pehmeä kaakaopohja kätkee sisäänsä lakka-rahkatäytteen ja suklainen kuorrute kruunaa kokonaisuuden. Helposti valmistuva jouluhalko on näyttävä lisä joulun kahvipöytään!

Pohja

Määrä Aines
3 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte

Määrä Aines
300 g lakkahilloa
250 g maitorahkaa
1 vaniljatangon siemenet
¼ dl tomusokeria
2 dl vispikermaa

Kuorrutus

Määrä Aines
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl tomusokeria
2 rkl lakkalikööriä
100 g tummaa suklaata

Koristeluun

  • rosmariinin oksia
  • tuoretta viikunaa
  • kultaisia suklaakoristeita
  • syötävää kimallejauhetta

Pohja

  1. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi joukkoon, kääntele seos tasaiseksi. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle.
  2. Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa heti puhtaan leivinpaperin päälle ja vedä leivinpaperi pois.

Täyte

  1. Levitä puolet lakkahillosta jäähtyneen pohjan päälle.
  2. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi siemenet maitorahkan joukkoon. Sekoita joukkoon myös toinen puolikas lakkahillosta sekä tomusokeri. Vaahdota vispikerma ja kääntele rahkaseoksen joukkoon.
  3. Levitä täyte tasaisesti lakkahillon päälle ja kääri pidemmältä sivulta tiukalle rullalle, jättäen saumapuolen alaspäin. Kääri rulla leivinpaperiin ja laita jääkaappiin jähmettymään kuorrutteen valmistuksen ajaksi.

Kuorrute

  1. Sulata suklaa mikrossa 10–20 sekunnin pätkissä aina välissä sekoitellen.
  2. Vatkaa tuorejuusto ja tomusokeri vaahdoksi, sekoita joukkoon lakkalikööri ja lopuksi sula suklaa.

Koristelu

  1. Siisti reunat leikkaamalla päädyt pois.
  2. Leikkaa oksia varten halosta noin 1/4, jonka puolitat vielä viistoon leikkaamalla. Aseta oksat halon reunoille.
  3. Levitä kuorrute käyttäen veistä tai haarukkaa kaarnamaisen kuvion luomiseksi. Ripottele päälle halutessasi syötävää kimallejauhetta.
  4. Viimeistele jouluhalko rosmariinin oksilla, tuoreella viikunalla ja kultakoristeilla.

Kaikki kirjoitukset