Keittiö­mestarin blogi

Suomalaiset perinneruoat

Suomalainen ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen. Se heijastaa maamme historiaa, luonnonantimia ja eri alueiden perinteitä. Perinneruoat perustuvat yksinkertaisiin, mutta ravitseviin raaka-aineisiin, jotka ovat olleet käytettävissä vuosisatojen ajan.

Itäisen ja läntisen Suomen erot ovat aikoinaan olleet merkittäviä, mutta aikojen saatossa ruokakulttuurimme on yhtenäistynyt. Silti edelleen maakunnistamme löytyy ruokaperinteitä, joista osa on jäänyt valtakunnallisesti vähemmälle huomiolle. Tässä muutamia mielenkiintoisia maakunnallisia erikoisuuksia:

Kainuun rönttönen – Makea ruispiiras, jossa on peruna- ja puolukkatäyte. Ruiskuoren sisään rypytetään imelletystä perunasta, puolukasta ja ruisjauhoista valmistettu täyte, jonka jälkeen pyöreät piiraat paistetaan uunissa ja viimeistellään voisulalla.

Pohjanmaalainen klimppisoppa – Pitopöytien herkku. Pitkään haudutettua maukasta lihalientä, jonne lisätään kypsymään rusinalla täytettyjä taikinapalloja, eli klimppejä.

Savolainen rättänä eli mustikkakukko – Kalakukon synnyinseudulta tuleva makea leivonnainen, jossa mustikkatäyte on leivottu kauttaaltaan ruiskuoren sisään. Nautitaan kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.

Raumalainen perinneruoka lapskoussi – Merimiesten mukanaan tuoma lihapata, jossa juurekset on soseutettu ja sekoitettu pitkään haudutetun, revityn lihan kanssa. Tarjoillaan voisulan, etikkapunajuurien ja maustekurkkujen kera. Lapskoussin saksalainen versio kulkee nimellä labskaus ja norjassa nimellä lapskaus. Kokeile valmistaa lapskoussia reseptillämme!

Jos matkasi kulkee Raumalle, kannattaa kaupungissa vieraillessa lapskoussin maistelun lisäksi käydä uudessa Noblessa-myymälässä, joka sijaitsee aivan idyllisen Vanhan Rauman kupeessa!

Kainuun rönttönen

Lapskoussi

Raumalainen perinneruoka lapskoussi ei ulkonäöllä koreile, mutta maku on sitäkin parempi! Sen tiesivät jo aikanaan merimiehet, kun he toivat annoksen maailmalta Raumalle. Lapskoussia löytyy myös Saksan satamakaupungeista, jossa se tunnetaan nimellä labskaus.

Määrä Aines
500 g porsaan kassleria
500 g naudan keittolihaa
1 sipuli
2 l vettä
1 rkl suolaa
5 laakerinlehteä
1 tl kokonaisia mustapippureita
  1. Leikkaa lihat muutamaan osaan. Kuori ja lohko sipuli.
  2. Laita vesi ja suola reilun kokoiseen kattilaan ja kiehauta. Laita lihapalat kiehuvaan veteen. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Tämän jälkeen lisää joukkoon laakerinlehdet, mustapippurit ja sipulilohkot. Hauduta kannen alla noin 2,5 tunnin ajan, kunnes lihat ovat täysin kypsiä.
  3. Siivilöi liemi talteen, poista lihasta mahdolliset kalvot ja revi kypsät lihat ohuiksi suikaleiksi.
Määrä Aines
1 kg jauhoisia perunoita
300 g porkkanaa
300 g lanttua
300 g juuriselleriä
1 sipuli
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 rkl voita

Tarjoiluun:

  • Lehtipersiljaa
  • Voisulaa
  • Etikkapunajuuria
  • Maustekurkkuja
  1. Kuori juurekset ja pilko paloiksi. Laita liemi takaisin kattilaan ja keitä kasvikset siinä pehmeiksi.
  2. Kaada keitinliemi pois kattilasta, säilytä liemi.
  3. Survo kypsät juurekset ja ohenna tarvittaessa keitinliemellä, kunnes koostumus muistuttaa perunamuusia. Mausta suolalla, mustapippurilla ja voilla. Sekoita joukkoon revitty liha.
  4. Tarjoile lapskoussi lehtipersiljan, voisulan, etikkapunajuurien ja maustekurkkujen kera.

Matka katalonialaiseen keittiöön

Crema catalana, katalonialainen versio paahtovanukkaasta.

Vietimme viisi päivää keväisessä Barcelonassa. Siinä ajassa ehti hyvin nähdä kaupungin monet eri kasvot: upeat hiekkarannat, hämyisen vanhan kaupungin El Goticin ja Antoni Gaudin suunnittelemat surrealistiset rakennukset. Kaupungista löytyi myös ravintoloita joka makuun.

Ensimmäisenä päivänä vierailimme ravintola Fismulerissa. Sen ovat perustaneet kolme El Bullin entistä kokkia. El Bulli on aikoinaan valittu useamman kerran maailman parhaaksi ravintolaksi ja se tunnettiin erityisesti molekyyligastronomiastaan. Ravintola sulki ovensa lopullisesti vuonna 2011.

Burrataa pikkelöidyillä mansikoilla ja sillillä.

Fismulerissa hyödynnetään paikallisia raaka-aineita kansainvälisillä mauilla höystettynä. Erityisesti alkuruoat tekivät vaikutuksen. Suosikkiannokseni olivat burrataa pikkelöidyillä mansikoilla ja sillillä, kumkvatti thai-curryporkkanoilla ja greipillä sekä kalmaria punajuurella ja piimäkastikkeella. Jälkiruoka ansaitsee erityismaininnan. Uunissa paistettua Baskimaan juustokakkua kolmesta eri juustosta valmistettuna, erikoisimpana raaka-aineena sinihomejuusto. Koostumus oli ihanan valuva ja maku ei ollut lainkaan makea. Karamellisoitunut pinta kruunasi kokonaisuuden.

Patatas bravas, eli rapeiksi paistettuja perunakuutioita mausteisella tomaattikastikkeella ja aiolilla.

Pääsimme maistamaan kerralla tärkeimmät paikalliset annokset vanhankaupungin tapas-kierroksella, jossa vierailimme illan aikana useammassa eri ravintolassa. Oma suosikkini olivat rapeat kroketit juustoisella täytteellä, vaihtoehtoisesti serranokinkulla tai sienillä maustettuna. Maistoimme myös ehkä kuuluisimpia tapaksia, patatas bravas, eli rapeiksi paistettuja perunakuutioita mausteisella tomaattikastikkeella ja aiolilla. Perunasta valmistetaan myös toinen tunnettu espanjalainen annos, perunamunakas eli perunatortilla. Hyvän juoman kera maistuivat myös friteeratut rapeat anjovikset sekä pimientos de padron, grillatut pikkupaprikat.

Mustekalan musteella värjätty paella, joka sisältää kalmaria, simpukoita ja rapuja.

Espanjassa ollessamme söimme tietysti myös paellaa. Valitsimme mustekalan musteella värjätyn version, joka sisälsi kalmaria, simpukoita ja rapuja. Sen jälkiruoaksi tietysti crema catalanaa, joka on katalonialainen versio paahtovanukkaasta.

Barcelona yllätti meidät positiivisesti, kaupungissa riitti monenlaista katsottavaa, sää oli erinomainen ja ruoka vielä sitäkin parempaa!

Kaikki kirjoitukset