Keittiö­mestarin blogi

Äitienpäivän hemmotteluhetki

Äitienpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina 11.5. Ensimmäisen kerran päivää on vietetty jo vuonna 1918, tarkoituksena kunnioittaa äidin roolia perheen tukipilarina. Äitienpäivä on virallinen liputuspäivä.

Perinteiseen äitienpäivän viettoon kuuluvat onnittelulaulut ja lasten itsetehdyt kortit, valkovuokkokimput ja perheen kesken nautittu yhteinen ruokailu. Päivä on tarkoitettu äidin hemmottelulle ja hänelle valmistettu ihana aamiainen onkin täydellinen tapa aloittaa aamu yhdessä!

Keittiössä, jossa tavarat ovat paikoillaan ja aamiaistarvikkeet löytyvät helposti, on miellyttävää aloittaa päivän juhlallisuudet. Aamiaiskaappi kätkee sisäänsä kätevästi aamupalatarvikkeet ja -astiat sekä kodinkoneet, tyylikkäästi yhdessä paikassa, aamuja sujuvoittaen. Ovellisella kaapilla saat aamiaistarvikkeet piiloon loppupäiväksi. Aamiaissyvennyksessä taas kauniit astiat saavat näkyä ja ne ovat heti käsien ulottuvilla käyttöä varten. Integroiduilla pistorasioilla keität kahvin, paahdat leivän ja surautat smoothien käden käänteessä.

Valmista äidille tavallista parempi aamiainen reseptillämme. Täyteläinen jogurtti ruusuisella raparperihillolla, tuoreilla vadelmilla ja murustetulla marengilla maistuu äidille taatusti. Aamu sujuu vaivattomasti, kun valmistelet kaiken valmiiksi edellisenä iltana, joten aamulla voit vain koota annoksen, keittää kahvin ja herättää äidin!

Ruusuiset raparperijogurttikulhot

Tässä on ihana annos äitienpäivän aamiaiselle! Turkkilaista jogurttia hienostuneella ruusu-raparperihillolla, tuoreilla vadelmilla sekä murustetulla marengilla. Jogurtti valutetaan harson läpi, jolloin siitä tulee erityisen täyteläistä.

Ainekset

Määrä Aines
1 kg turkkilaista jogurttia

Ruusu-raparperihillo

Määrä Aines
250 g raparperia
½ dl vettä
1 ½ dl hillosokeria
1–1½ rkl ruusuvettä

Lisäksi

Määrä Aines
125 g tuoreita vadelmia
  marenkia

Valmistus

  1. Aseta siivilä kulhon päälle ja vuoraa siivilä harsolla. Kaada jogurtti siihen valumaan. Pidä tunnin ajan jääkaapissa, jotta jogurtista valuu ylimääräinen neste pois.
  2. Kuori raparperit halutessasi. Pilko ne 1 cm paloiksi, laita kattilaan veden kanssa ja kuumenna. Lisää hillosokeri ja keitä 5–10 minuutin ajan, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Lisää joukkoon ruusuvesi ja jäähdytä hillo.
  3. Kokoa annokset. Laita pohjalle valutettua jogurttia sekä ruusu-raparperihilloa. Murskaa päälle marenkia ja lisää muutama vadelma. Tarjoile!

Suomalaiset perinneruoat

Suomalainen ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen. Se heijastaa maamme historiaa, luonnonantimia ja eri alueiden perinteitä. Perinneruoat perustuvat yksinkertaisiin, mutta ravitseviin raaka-aineisiin, jotka ovat olleet käytettävissä vuosisatojen ajan.

Itäisen ja läntisen Suomen erot ovat aikoinaan olleet merkittäviä, mutta aikojen saatossa ruokakulttuurimme on yhtenäistynyt. Silti edelleen maakunnistamme löytyy ruokaperinteitä, joista osa on jäänyt valtakunnallisesti vähemmälle huomiolle. Tässä muutamia mielenkiintoisia maakunnallisia erikoisuuksia:

Kainuun rönttönen – Makea ruispiiras, jossa on peruna- ja puolukkatäyte. Ruiskuoren sisään rypytetään imelletystä perunasta, puolukasta ja ruisjauhoista valmistettu täyte, jonka jälkeen pyöreät piiraat paistetaan uunissa ja viimeistellään voisulalla.

Pohjanmaalainen klimppisoppa – Pitopöytien herkku. Pitkään haudutettua maukasta lihalientä, jonne lisätään kypsymään rusinalla täytettyjä taikinapalloja, eli klimppejä.

Savolainen rättänä eli mustikkakukko – Kalakukon synnyinseudulta tuleva makea leivonnainen, jossa mustikkatäyte on leivottu kauttaaltaan ruiskuoren sisään. Nautitaan kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.

Raumalainen perinneruoka lapskoussi – Merimiesten mukanaan tuoma lihapata, jossa juurekset on soseutettu ja sekoitettu pitkään haudutetun, revityn lihan kanssa. Tarjoillaan voisulan, etikkapunajuurien ja maustekurkkujen kera. Lapskoussin saksalainen versio kulkee nimellä labskaus ja norjassa nimellä lapskaus. Kokeile valmistaa lapskoussia reseptillämme!

Jos matkasi kulkee Raumalle, kannattaa kaupungissa vieraillessa lapskoussin maistelun lisäksi käydä uudessa Noblessa-myymälässä, joka sijaitsee aivan idyllisen Vanhan Rauman kupeessa!

Kainuun rönttönen

Kaikki kirjoitukset