Keittiö­mestarin blogi

Mustapapu-lehtikaali-quesadillat

Maukkaat ja täyttävät quesadillat syntyvät helposti. Mehevä täyte valmistuu lehtikaalista, mustapavuista, kirsikkatomaateista ja cheddar-juustosta. Tarjoile rapeat quesadillat ranskankerman ja salsa verden kera!

Ainekset

Määrä Aines
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 kpl jalapenoja
2 rkl rypsiöljyä
100 g lehtikaalia
100 g miniluumutomaatteja
½ ruukkua tuoretta korianteria
380 g (230 g) mustapapuja säilykkeenä
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
¼ tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianterinsiementä
1 limen mehu
150 g cheddarjuustoraastetta
8 kpl täysjyvätortilloja

Lisäksi

Määrä Aines
150 g ranskankermaa
180 g salsa verdeä
2 rkl auringonkukansiemeniä
  tuoretta korianteria
  limelohkoja

Valmistus

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Pilko pieneksi myös jalapeno. Freesaa ne pannulla rypsiöljyssä.
  2. Poista lehtikaalin lehtiruoti ja pilko pieniksi viipaleiksi. Leikkaa miniluumutomaatit neljään osaan. Hienonna korianteri. Valuta ja huuhtele mustapavut.
  3. Lisää lehtikaali pannulle ja anna pehmetä. Lopuksi lisää joukkoon tomaatit ja mustapavut sekä mausteet. Kuumenna.
  4. Kokoa quesadillat. Ripottele neljälle tortillaletulle puolet juustoraasteesta. Jaa lehtikaalitäyte letuille tasaisesti ja ripottele loput juustosta päälle. Aseta loput tortillaletut kansiksi. Paista rypsiöljyssä molemmilta puolilta rapeaksi.
  5. Ripottele päälle auringonkukansiemeniä ja tuoretta korianteria. Tarjoile ranskankerman, salsa verden ja limelohkojen kera!

Maukasta ja mutkatonta arkea

Syksyn alku palauttaa tutun rytmin ja aikataulutuksen. Toimiva keittiö mahdollistaa sujuvan, stressittömän arjen.

Ruoanlaiton suunnitelmallisuus säästää rahan lisäksi kauppareissujen määrää ja selkeyttää arkea. Laadi lista kotiruoista ja tee niistä muutaman viikon pituinen ruokalista, jota kierrättää kerta toisensa perään. Näin hyödynnät tehokkaasti mausteet ja kastikkeet, joita tarvitset vain tiettyä ruokaa varten.

Arkiruoan tulee olla ravitsevaa ja helposti valmistuvaa. Suosi yhdellä pannulla tai uunipellillä valmistuvia ruokia. Valmista isoja satseja, jotka toimivat hyvin myös uudelleen lämmitettynä. Mikäli samaa ruokaa ei tee mieli syödä useampana päivänä peräkkäin, pakasta osa ja säästä kiireisen päivän pelastukseksi. 

Viikonloppuna kannattaa valmistaa arkea varten valmiiksi erilaisia kotiruokia. Uuniruoat ovat käteviä, sillä niissä maut usein jopa paranevat jääkaapissa säilytyksen jälkeen. Kokeile vaikkapa meidän täyteläistä linssi-melanzanen reseptiä!

Myös yksittäisiä komponentteja kannattaa valmistaa kerralla reilu määrä ja hyödyntää niitä pitkin viikkoa eri ruoissa. Esimerkiksi paahdetut kasvikset toimivat monessa ruoassa. Myös pakasteet ja säilykkeet ovat oiva apu, kun aikaa tulee käyttää tehokkaasti.

Jääkaapissa kannattaa pitää helposti mukaan napattavia, terveellisiä välipaloja harrastuksia ja muita menoja varten. Smoothiet, välipalapatukat, hedelmät, jogurtti, pähkinät ja maissikakut pitävät nälän loitolla. Isompaan nälkään itse tehdyt, valmiiksi kootut wrapit ovat käteviä. 

Ylijääneen ruoan hyödyntäminen säästää rahaa ja on ekologista. Munakas on helppo tapa käyttää edellisen päivän aineksia. Paahdetuista kasviksista saat täyteläisen sosekeiton ja perunamuusista leivot hetkessä perunarieskat iltapalalle.

Linssi-melanzane

Melanzane alla Parmigiana on perinteinen italialainen uunivuoka, jossa maistuu mehevä munakoiso, parmesaanijuusto, mozzarella, yrtit sekä tomaattikastike. Tässä versiossa tomaattikastikkeen joukkoon lisätään myös linssejä tuomaan ruokaisuutta.

Tomaattikastike

Määrä Aines
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 ruukku tuoretta salviaa
2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
800 g säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
1 dl vettä
1 dl kuivia punaisia linssejä
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria

Paistetut munakoisot

Määrä Aines
3 kpl (n. 900 g) munakoisoja
n. 1 dl oliiviöljyä
1 ½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Lisäksi

Määrä Aines
100 g raastettua parmesaania
250 g mozzarellaa

Valmistus

  1. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota kattilassa oliiviöljyssä. Nypi joukkoon salvian ja timjamin lehdet.
  2. Lisää kattilaan säilötyt tomaatit, vesi, linssit, punaviinietikka, sokeri, suola ja mustapippuri. Hauduta noin 30 minuutin ajan, anna keittyä reilusti kasaan.
  3. Viipaloi munakoisot pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja paista niihin kaunis väri reilussa öljyssä.
  4. Viipaloi mozzarella ja raasta parmesaani.
  5. Voitele uunivuoka ja kokoa kerroksittain. Laita pohjalle hieman tomaattikastiketta, munakoisoviipaleet sekä juustot. Toista muutama kerros ja jätä viimeiseksi tomaattikastike sekä juustot.
  6. Paista 200 asteessa noin 30 minuutin ajan. Anna vetäytyä paiston jälkeen. Tarjoile esimerkiksi focaccian ja salaatin kera!

Kaikki kirjoitukset