Keittiömestarin blogi

Makumatkalla kotimaassa

Teimme parin päivän matkan kohteinamme Hanko, Tammisaari, Fiskars ja Hämeenlinna. Säät olivat hieman sateiset, joten meillä oli hyvä syy keskittyä erilaisten ravintoloiden testaamiseen!

Aloitimme Hangon Oysters & Fish -ravintolasta. Tilasimme ostereita samppanjavinegretellä, hummeririsotto-arancineja, marinoituja anjoviksia sekä vihersimpukoita. Kaikki merenelävät maistuivat herkullisilta, mutta annoskokojen arviointi tilattaessa oli haastavaa ja päädyimme lopulta täyttämään vatsan leivällä ja ranskalaisilla. Tämä ravintola sopisi kuitenkin täydellisesti illanviettoon viinin parissa samalla mereneläviä maistellen!

Tammisaaressa pääsimme onnekkaina pienen jonotuksen jälkeen syömän YLP!-ravintolaan. Your Local Pizza on Suomen ensimmäinen zero waste -pizzeria. Se hyödyntää lähituottajien raaka-aineita ja paistaa pizzat puu-uunissa. Tilasimme pullollisen oranssia natural-viiniä, Märkäriitta-pizzan sekä Chef’s Freestylen. Freestyle-pizza sisälsi tällä kertaa savukaritsaa, fenkolia, punasipulia sekä salviaa. Hauskasti nimetty Märkäriitta on Margheritan suomalainen versio, joka on aina varma valinta. Molemmat pizzat sekä palvelu olivat loistavia ja suosittelen matkaa Tammisaareen ihan vain tämän ravintolan vuoksi!

Fiskarsissa vierailimme Veitsitehtaassa, josta saa Fiskarsin panimon, Ägräs Distilleryn ja Noita Wineryn tuotteita. Maistelimme mielenkiintoisia oluita sekä viinitilan tuotteita. Paikan päältä voi ostaa kotiin miedompia juomia, mutta viinitilan tuotteet tulee tilata netistä kotiinkuljetuksella.

Kotiinpaluumatkalla poikkesimme Hämeenlinnan Miller’s BBQ:ssa. Lihat kypsennetään hitaasti puulämmitteisessä savugrillissä, saavuttaen murean lopputuloksen. Valitsimme jaettavaan annokseemme revittyä nautaa ja briskettiä, possun ribsejä, lisukkeena marokko-porkkanoita, coleslaw’ta ja tomaattisalaattia. Ammattitaidon ja vahvan kokemuksen todella maistaa lautasella!

Matkustamisessa palkitsevinta on löytää ravintola, jossa omaa juttua tehdään suurella intohimolla ja sellaisia kotimaassa onkin paljon! Mielenkiintoisia ravintoloita harvemmin löytää silloin kun nälkä on jo kasvanut isoksi, joten pieni vaivannäkö ennen matkaa kannattaa.

Saariston rengastien kohokohdat

Kiersimme Turun saariston rengastien autolla kolmen päivän ajan helteisessä säässä. Aloitimme matkamme Paraisilta, jossa ensimmäinen kohteemme oli Tammiluodon viinitila. Puodissa myydään tilan viinien lisäksi naapurissa sijaitsevan Nude Ciderin käsityösiidereitä, joita ostimme kylmälaukkuun maisteltaviksi matkan aikana. Ennen lauttaa Nauvoon pysähdyimme Sattmarkin kahvilalla, joka sijaitsee aivan reitin varrella suloisessa vanhassa torpassa.

Tammiluodon viinitila Paraisilla

Vietimme suurimman osan ajastamme Nauvon saarella, josta löytyy monenlaista pikkupuotia sekä ravintoloita, kahviloita ja myös luontokohteita. Puodit sijaitsevat Nauvon vierasvenesataman ympäristössä, joista omat suosikkini olivat vintage-astioita myyvät liikkeet Riitan Pihapuoti sekä Villa Vintage. Köpmans Cafen vanhan puutarhan puiden katveessa nautimme kahvit herkullisilla raparperihillotäytteisillä munkeilla. Nauvossa vierailemisen arvoisia luontokohteita ovat Hvitsin jatulintarha sekä Klockarbergin luolat!

Riitan pihapuoti Nauvon saarella
Villa Vintage
Köpmans Cafe
Hvitsin jatulintarha
Klockarbergin luola

Korppoossa testasimme paljasjalkapolun, joka yhdistää saaristoluonnon sekä taiteen. Polku mutkittelee metsässä ja sen varrelta voi bongata upeita teoksia, jotka sulautuvat osaksi luontoa.

Taideteos Korppoon paljasjalkapolulla
Taideteos Korppoon paljasjalkapolulla

Houtskarin saarelta löytyy mielenkiintoisia vierailun arvoisia ruokapaikkoja. Näsbyn vierasvenesatamassa ravintola Skagenissa söimme lounaaksi ahventa merellisessä ympäristössä. Nautimme jälkiruoaksi suklaakakkua ja vadelmasorbeeta Hotelliravintola Hyppeis Värdshusin rannassa, jossa olisi voinut viettää pidemmänkin ajan. Tunnelma oli rentouttava ja miljöö upea!

Ravintola Skagen
Hotelliravintola Hyppeis Värdshus

Matkalla seuraavaan lauttaan törmäsimme Kivimossa tien varrella hauskaan itsepalvelukirpputoriin, huussikirppikseen! Pieni huussi oli täytetty kirpputoritavaralla ja maksu suoritettiin käteisellä tai mobiilimaksulla. Mossala-Björkö lautalla nousimme autosta pois ihastelemaan kauniita rantamakasiineja.

Huussikirppis
Rantamakasiineja

Päätimme reittimme Kustaviin. Kauniissa Peterzenin vierasvenesatamassa pulahdimme vielä uimaan sekä nautimme maukkaat lohisalaatit ja -keitot. Mikäli rakastat luontoa, merta sekä saaristotunnelmaa, voin lämmöllä suositella Turun saariston rengastietä kesän retkikohteena!

Peterzenin vierasvenesatama
Peterzenin vierasvenesatama

Kirsikka-raparperihyve

Ihanan täyteläinen jälkiruoka kesäiseen kahvipöytään! Mehevää kirsikka-raparperitäytettä ripauksella vaniljaa, ja pinnalla rapeaa inkivääristä kauramantelimurua. Lämpimän annoksen kruunaa pallo vaniljajäätelöä!

Kirsikka-raparperitäyte

500 g kirsikoita
500 g raparperia
¾ dl fariinisokeria
1 ½ rkl perunajauhoja
½ vaniljatanko

Kauramantelimuru

100 g voita
1 ½ dl kaurahiutaleita
1 ½ dl mantelijauhoja
1 dl fariinisokeria
¼ tl suolaa
¼ tl jauhettua inkivääriä
½ vaniljatanko
  1. Halkaise kirsikat ja poista niistä varret ja siemenet. Kuori raparperit ja pilko noin ½ cm kokoisiksi paloiksi.
  2. Sekoita kirsikanpuolikkaat ja pilkotut raparperit keskenään. Lisää fariinisokeri ja perunajauho. Halkaise vaniljatanko ja kaavi puolet siemenistä joukkoon, sekoita huolellisesti. Laita täyte uunivuoan pohjalle.
  3. Nypi huoneenlämpöisen voin joukkoon kaurahiutaleet, mantelijauho, fariinisokeri, suola, inkivääri sekä loput vaniljansiemenet. Ripottele muruseos vuoan päälle.
  4. Paista hyvettä 175-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Peitä vuoka tarvittaessa paiston loppupuolella foliolla. Hyve on valmista, kun raparperit ovat pehmenneet ja perunajauho on suurustanut vuoassa olevan nesteen.

Anna hyveen vetäytyä hetki uunin jälkeen. Tarjoile vaniljajäätelön kera.

Kaikki kirjoitukset