Keittiö­mestarin blogi

Keittiömestarin myymälävierailut

Olen päässyt alkuvuodesta vierailemaan Noblessan myymälöissä Tampereella sekä Mikkelissä.

Tampereella tein ruokaa satokauden raaka-aineista energiatehokkailla valmistustavoilla. Ensimmäinen annos oli kuohkeaa myskikurpitsakeittoa, paahdettua kurpitsaa, paahdettuja kurpitsan siemeniä sekä vuohenjuustoa. Kurpitsakeitosta sain erityisen kuohkeaa sifonia hyödyntämällä. Sifonia on perinteisesti käytetty kermavaahdon valmistukseen, mutta sillä voi valmistaa myös muita vaahtoja ilokaasupatruunan ansiosta. Kurpitsan hyödynsin kokonaan irrottamalla siitä siemenet, keittämällä ne suolavedessä ja lopuksi paahtamalla öljyssä pannulla.

Toisena annoksena tarjoilin dumplingseja kaali-sienitäytteellä sekä ponzu-kastikkeella. Dumplingsit kypsensin rapeiksi energiatehokkaalla kiertoilmakypsentimellä!

Jälkiruoassa maistui satokauden maukkaat hedelmät, mascarponevaahto sekä paahdettu valkosuklaa. Hedelminä käytin veriappelsiineja, mangoa sekä ananasta ja marinoin ne lime-vaniljasokeriliemessä.

Mikkelissä valmistin vieraille lounasta sekä illalla cocktailpaloja. Lounaalla tein orzo-pastaa, joka muistuttaa muodoltaan riisiä. Pastan joukossa oli nduja-salamitahnaa sekä paahdettua porkkanapyreetä. Annoksen kruunasivat paistetut chorizot, pikkelöidyt porkkanat sekä kurpitsansiemenet.

Orzo-pastaa nduja-salamitahnalla sekä paahdetulla porkkanapyreellä. Päällä chorizoja, pikkelöityjä porkkanoita sekä kurpitsansiemeniä.

Naistenillassa tarjolla oli cocktailpaloja. Ensimmäisenä paahdettua lanttua, sinihomejuustoa, balsamicogeeliä sekä hunajapähkinää. Toisena friteerattua riisipaperia merilevällä maustettuna, japani-coleslaw'ta sekä boniitti-tonnikalahiutaleita, eli katsuobushia. Makeana annoksena oli punajuurimikrokakkua, vadelmajugurttikreemiä sekä paahdettua valkosuklaata. Punajuurimikrokakun valmistuksessa käytetään myös sifonia. Kakkutaikinasta tehdään vaahtoa, jonka jälkeen se pursotetaan pahvimukiin ja kypsennetään mikrossa puolen minuutin ajan. Näin kakku saa kuohkean rakenteensa ja punajuuren maku ja väri säilyvät nopean kypsennyksen ansiosta!

Paahdettua lanttua, sinihomejuustoa, balsamicogeeliä sekä hunajapähkinää.
Friteerattua riisipaperia merilevällä maustettuna, japani-coleslaw'ta sekä boniitti-tonnikalahiutaleita eli katsuobushia.
Punajuurimikrokakkua, vadelmajugurttikreemiä sekä paahdettua valkosuklaata.

Myymälävierailut ovat itselleni antoisia tapahtumia. Pidän ihmisten kohtaamisesta ja omien kokkausvinkkien jakamisesta. Myös Noblessa-keittiössä ruoanlaitto on aina ihanaa!

Verigreippi-lohiceviche

Satokauden verigreippi antaa herkullisen maun lohicevichelle! Annos kootaan salaatinlehtien päälle, josta se on helppo nauttia sellaisenaan tai illallisen alkupalana.

Ainekset

400 g tuoretta kirjolohifileetä
1 iso verigreippi
2–3 kpl limeä
1 punainen chili
1 punasipuli
¼ kurkku
n. 1 ½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä
½ ruukku korianteria
4 rkl kapriksia
1–2 kpl sydänsalaattia

Valmistus

  1. Aloita verigreipin segmenteiksi pilkkomisella. Muista säästää greipistä jäljelle jäävä osa, tarvitset siitä puristettua mehua kalan marinointiin.
  2. Leikkaa verigreipin kanta ja lakki pois niin että hedelmäliha tulee reilusti näkyviin. Aseta greippi pystyyn leikkuulaudalle. Leikkaa kuori ylhäältä niin, ettei hedelmään jää lainkaan valkoista osaa. Katso, missä kalvot menevät greippilohkojen välissä. Viillä niiden vierestä molemmilta puolilta, jotta saat siistin lohkon pelkkää hedelmälihaa ja kalvo jää keskustaan kiinni.
  3. Pilko hedelmälihaviipaleet kolmeen osaan ja säästä ne myöhemmäksi.
  4. Purista verigreipin mehu jäljelle jääneestä hedelmästä, tarvitset sitä noin ½ dl.
  5. Purista limen mehua ½ dl ja sekoita greippimehun joukkoon.
  6. Fileoi ja nypi ruodot kirjolohifileestä. Leikkaa se tasakokoisiksi kuutioiksi ja laita laakeaan kulhoon. Sekoita joukkoon verigreippi- ja limemehu. Laita jääkaappiin marinoitumaan 15–20 minuutiksi, kunnes koostumus on muuttunut kiinteäksi.
  7. Kalan marinoituessa poista chilin kanta ja siemenet ja pilko se pieniksi paloiksi. Kuori punasipuli ja pilko ohuiksi suikaleiksi. Lisää nämä lohi-sitrusseoksen joukkoon.
  8. Leikkaa kurkkupala pitkittäin neljään osaan, jonka jälkeen saat helposti leikattua vetisen keskiosan pois. Tämän jälkeen kuutioi kurkku pieniksi paloiksi.
  9. Leikkaa sydänsalaatin kanta pois ja huuhtele lehdet. Valikoi 12 kpl sopivan kokoisia lehtiä, joiden päälle voit koota cevichen. Hienonna korianterin lehdet.
  10. Kun ceviche on valmista, valuta nesteet pois ja lisää joukkoon suola, mustapippuri, oliiviöljy, hienonnettu korianteri, verigreippipalat, kurkkukuutiot sekä kaprikset. Maistele suolan määrä oman makusi mukaan.
  11. Kokoa ceviche salaatinlehtien päälle, koristele korianterin lehdillä ja tarjoile!

Maistiaisia vegemessuilta

Osallistuin ensimmäistä kertaa Vegemessuille, jotka järjestettiin Helsingin Kaapelitehtaalla tammikuussa. Messuilla oli tarjolla monenlaista kasvisproteiinia, välipalaa, herkkuja sekä uusia innovaatioita. Oli erittäin mielenkiintoista testailla erilaisia ruokia ja jutella yritysten edustajien kanssa.

Mieleenpainuvin uusi innovaatio oli MOLT, vegaaninen valkohomejuusto, jonka valmistukseen on käytetty mm. siemeniä ja juureksia. Kalaa imitoivia tuotteita tarjoili Kalavale, joka on valmistanut säilykkeinä porkkanasta ”graavikalaa” sekä munakoisosta ”silliä”. Santun Seitan oli onnistunut hämmästyttävän hyvin tuottamaan vegaanista salamimakkaraa. Näille tuotteille on taatusti kysyntää vegaanien joukossa!

Myös ekologisuus näkyi messuilla. Virtasalmen Viljatuote keksi hyödyntää tattarirouhetta, jota syntyy jauhontuotannon sivuvirtana ja valmistaa siitä tattarivälipala Spoothieta. Myös Suomalainen menestysresepti -ohjelmasta tuttua Baban Tahinismoothieta pääsi maistamaan ennakkoon messuilla!

Uudet ruokainnovaatiot ovat mielestäni hyvin kiinnostavia. Vegetuotteiden parissa uutta kehitetään jatkuvasti ja ala kasvaa koko ajan. Kiinnostusta näihin tuotteisiin tuntuu löytyvän vegaanien lisäksi myös sekasyöjiltä! Kasvisruoka on maukasta ja usein terveellistä. Sen käytön lisääminen olisi hyväksi myös maapallolle. Olisikin hienoa, mikäli kasvisruoka tulisi edes pieneksi osaksi jokaisen ruokavaliota!

Kaikki kirjoitukset