Kai Hahto, VaasaRumpustudion rouhea tupakeittiö

Nightwishin rumpali Kai Hahto opettaa rumpujen soiton saloja oppilaille, jotka tulevat Vaasaan mestarin oppiin ympäri maailmaa. Aiemmin oppilaat treenasivat ja majoittuivat Hahtojen omassa kodissa, joten perheen arjessa riitti vilskettä ja ääntä. Nyt soitto ja majoitus onnistuu erillisessä opetustilassa.

Pitkään suunniteltu piharakennus valmistui viime vuonna korona-ajan tuomien viivästysten jälkeen. Nyt vierailijoilla ja isäntäväellä on oma rauha, ja erillisen rakennuksen rumpustudiossa saa äänieristyksen ansiosta soittaa niin lujaa kuin kapuloista lähtee.

Majoitustilassa on kaikki tarpeelliset mukavuudet, eli oma wc, suihku ja keittiö. Treenieväät kokkaillaan uudessa Noblessa-keittiössä, jonka niemeke toimii samalla kätevänä aamiaispisteenä ja tarjoilutasona.

Majoittujat pärjäävät tupakeittiössä jääkaapilla, mikrolla ja kahvinkeittimellä, sillä lämpimät ateriat nautitaan yhdessä päärakennuksen puolella. Hahton kokkina työskentelevä vaimo Katja varmistaa, että vieraat saavat opetuksen lisäksi myös kaikenlaisia makuelämyksiä aasialaisista mauista suomalaiseen ruokaan.

– Ei tällaista vastaavaa pakettia saa Suomesta varmasti mistään muualta. Asiakkaille on tarjolla kokemuksia kaikille aisteille. Majoittujat ovat kaikki soittamiseen liittyviä asiakkaita, eli emme majoita ulkopuolisia. Käyn itsekin rumpustudion puolella treenaamassa ja nauttimassa omasta rauhasta.

Pihamaalle kohonnut lisärakennus on todellinen monitoimitila, jolle ei ole vielä annettu virallista nimeä. Se yhdistää 25 neliön opetuspuolen, 25 neliön oleskelutilan keittiöineen, kuuden neliön pesutilat ja yhdeksän neliön varaston. Hahto itse puhuu ulko-olohuoneesta ja opetustilasta. Jos perinteinen piharakennus tuo mieleen vetoisan varastotilan, on tässä rakennuksessa satsattu viihtyvyyteen:

- Halusin olla rakentamisessa mukana alusta asti, ja tein esimerkiksi rakennuksen eristykset itse. Tässä ei tingitty mukavuuksista, sillä kummassakin huoneessa on ilmalämpöpumput ja wc-tiloissa lattialämmitys. Äänieristystä tuovien tuplaseinien ansiosta tila on myös täysin talviasuttava.

Mustan betonikuosin majatalo

Majoitustilan keittiöksi Hahdot valitsivat Noblessan. Valintaan vaikutti aiemmin kaverilta saatu suositus sekä henkilökohtainen palvelu. Yhden puhelun jälkeen Vaasan Noblessa-kauppias Hannu Sinisalo tuli paikan päälle tutustumaan silloin vielä alkuvaiheessa olleeseen rakennusprojektiin:

– Piirsin Hannulle oman suunnitelmani keittiöstä, ja nopeasti siihen valikoitui Noblessan mallistosta sopiva vaihtoehto eli musta betonikuosi. Työtasoiksi valitsin vintage-tammikuvion, jossa on mukavasti kelotyyppistä ilmettä.

Rock-henkisessä sisustuksessa riittää vahvoja värejä, kuoseja ja tummaa estetiikkaa. Valinnat ovat Hahton vaimon hyvän värisilmän ja sisustusmaun ansiota. Ovesta sisään astuessa näyttävä pääkallotapetti tervehtii tulijaa, ja aiemmin hankittu jääkaappi-pakastin erottuu kiiltävän viininpunaisella pinnallaan kaapiston rosoisen betonikuosin keskeltä. Mustat kodinkoneet, allas ja hana luovat työtasolle yhtenäisen tyylin.

Keittiöön harkittiin ensin erillistä saareketta, mutta tilan toimivuuden kannalta päädyttiin seinästä lähtevään niemekkeeseen, jonka äärellä voi istua. Alakaapit tuovat keittiöön reilusti säilytystilaa, ja jääkaapin vieressä oleva korkea kaappi toimii siivouskomerona. Seinälle tulee tulevaisuudessa vielä pari avohyllyä astioille.

– Noblessan laatu näkyy keittiön yksityiskohdissa, joten halusin myös asennukseen parhaan ammattilaisen. Keittiö onkin kauppiaan itsensä asentama! Toteutus oli kympin arvoinen, sillä kaikki näyttää hyvältä ja on asennettu millilleen oikein.

Kuvat: Jarkko Piipari