Päivi Purtilo-Uski ja Tommi Uski, KotkaVanhan hirsitalon näyttävä keittiö

Kotkan Karhulassa asuvat Uskit tekivät vanhaan hirsitaloonsa keittiöremontin, jonka lopputulos on dramaattinen ja yksilöllinen. Yli 100-vuotias talo uudistui mustalla Noblessa-keittiöllä ja räväkällä kukkatapetilla.

Kotkassa sijaitsee moderni maalaiskeittiö, jollaista et ole ennen nähnyt. Vuonna 1890 rakennetun hirsitalon keittiöremontissa haluttiin vaalia talon alkuperäistä tunnelmaa, mutta silti tuoda tilaan uutta ilmettä ja lisää käytännöllisyyttä. Päivi Purtilo-Uski ja Tommi Uski ovat asuneet talossaan 15 vuotta, joten keittiöremontin tarve oli ollut ilmassa jo pitkään.

Remontissa keittiön vanhat ja rumat lastulevykalusteet purettiin, ja tilalle asennettiin Noblessa-keittiö sekä kaapistoihin integroidut kodinkoneet. Ikkunan, oviaukkojen ja viemäreiden paikat pidettiin ennallaan, mutta kaikki muu muuttui remontin yhteydessä.

Keittiösuunnittelija Terje Preedel-Hoppania Kotkan Noblessa-myymälästä teki Uskeille rohkean keittiösuunnitelman, jossa kokomustan kaapiston taustalla hehkuu upea kukkatapetti.

Keittiösuunnitelman mustat kaapistot yllättivät myös talon asukkaat. Aluksi tilaan oli kaavailtu vaaleaa maalaiskeittiötä, mutta Noblessan Sylt-malliston mustat kaapistot tekivät Uskeihin niin suuren vaikutuksen, että valinta oli selvä.

– Kun näin Terjen tekemän keittiösuunnitelman, tiesin heti, että tuossa on meidän keittiömme. Moni voisi säikähtää näin voimakasta kokonaisuutta, mutta onneksi miehenikin pitää vahvoista väreistä ja rohkeasta sisustuksesta. Tämä on meidän kotimme ja meille suunniteltu keittiö, Päivi Purtilo-Uski kuvailee.

Valmista lopputulosta katsoessa on selvää, että valkoiset ja kiiltävät pinnat eivät olisi sopineet yhteen talon kauniisti kuluneiden hirsiseinien kanssa. Musta keittiö sulautuu yhteen muuhun sisustukseen, eikä pistä silmään liian uutuuttaan hohtavana. Keittiön laminaattitasot ovat Arizona-mäntykuosia. Niiden tekstuuri yhdistyy hienosti ympäröiviin hirsiseiniin. Sisustuksen kukkaloisto tuntuu ilmeiseltä valinnalta, kun kuulee Purtilo-Uskin työskentelevän puutarhurina ja floristina. Luonto on lähellä sydäntä, niin töissä kuin kotonakin.

Työtasojen mäntykuosi muistuttaa vanhojen hirsiseinien ulkonäköä.
Talon vanha hirsiseinä ja keittiön työtasojen mäntykuosi sointuvat hienosti yhteen.

– Kesät heilun tuolla ihmisten pihoilla, joten talvella on ihanaa rauhoittua keittiöön kokkailemaan kunnon arkiruokaa. Emme ole Tommin kanssa mitään gourmet-kokkeja, mutta kokoonnumme mielellämme hyvän ruuan ääreen kavereitten kanssa.

Vahvat värit luovat yhtenäisen tilan

Pohjaratkaisultaan haasteellinen tila asetti uudelle keittiölle tiettyjä vaatimuksia. Keittiöön ei esimerkiksi haluttu yläkaappeja tai kulkuväylän täyttävää saareketta. Kaapistot sijoitettiin eri seinustoille, mutta toistuvat väripinnat pitävät kokonaisuuden yhtenäisenä. Nurkassa sijaitsevan ikkunan eteen laitettiin matala taso, jota voi käyttää sivupöytänä tai ikkunapenkkinä. Keittiöremontin tavoitteena oli saada keittiöön lisää laskutilaa ja monipuolisia säilytysratkaisuja.

– Uudessa keittiössämme on esimerkiksi tosi kätevä apteekkarinkaappi, jossa säilytämme kaikkia kuivatuotteita ja harvemmin käytössä olevia kodinkoneita. Keittiön vesipisteen yläpuolelle laitettiin avohyllyt, joihin saan kauniit astiat esille.

Remontin yhteydessä keittiöstä paljastui myös todellisia aarteita. Hirsitalon alkuperäinen asukas oli jättänyt seinälautaan käsinkirjoitetun ruotsinkielisen viestin, jossa kerrottiin talon rakentamisen alkaneen vuonna 1893, sekä lueteltiin perheen lasten nimet.

– Oli huikeaa löytää talon rakenteista tällainen terveinen yli sadan vuoden takaa. Laitamme viestin sisältäneen laudan myöhemmin paremmin esille esimerkiksi ruokailutilaan, sillä kyseessä on pala paikallishistoriaa.

Vanhassa talossa remontti jatkaa omaa kiertokulkuaan. Yhden tilan valmistuessa jokin toinen paikka kaipaa jo pientä entisöintiä. Seuraavaksi Uskien remontointilistalla ovat makuuhuone ja kylpyhuone. Ehkä niihinkin asennetaan tulevaisuudessa Noblessan kaapistot, sillä keittiöremontti oli positiivinen kokemus:

– Koko keittiöremontti aina suunnittelusta asennuksiin sujui Noblessan kanssa hienosti. Kokonaisuus oli niin hyvin suunniteltu, ja kaikki tarkasti ohjeistettu, että matkan varrella ei tullut mitään yllätyksiä. Kokemukseni Noblessasta on todella hyvä. Meillä on nyt ihana, hyvän mielen keittiö.