Harri Syrjänen, SiuntioFunktionaalisen kodin helppo keittiö

Harri Syrjänen ei halunnut toistaa rakennusalalta tuttua kliseetä, jossa ensimmäinen taloprojekti harjoitellaan ja vasta kolmannella yrityksellä onnistutaan. Näyttävä clt-talo kohosi Siuntion metsäisiin maisemiin seitsemässä kuukaudessa. Nyt on aika nauttia uudesta, Noblessan kiintokalusteilla sisustetusta kodista!

Kun kokki suunnittelee keittiön, lopputuloksessa ei tingitä yksityiskohdista eikä laadusta. Tässä talonrakennusprojektissa ekologisuus, materiaalivalinnat ja taidokas viimeistely näkyvät kodin joka tilassa. Keittiön valinnassa painottui Noblessan erinomainen hinta-laatusuhde:

– Lähdin hakemaan järkevän hintaista mutta laadukasta keittiötä, ja sellainen löytyi Noblessalta. Tärkeintä oli saada toimintavarma keittiö, joka sopii monipuoliseen ruoanlaittoon.

Suunnitteluvaiheessa Harrin oma visio vahvistui Noblessan keittiösuunnittelijan avustuksella monipuoliseksi ja käyttötarkoituksen mukaan optimoiduksi kokonaisuudeksi. Vierailu pääkaupunkiseudun eri Noblessa-myymälöissä antoi hyvän käsityksen Noblessan kalustemalliston räätälöintimahdollisuuksista:

– Minulla oli olemassa oma visio keittiöstä, ja Noblessalla oli taito toteuttaa tuo visio. Kaikki lähti liikkeelle käytännöllisyydestä ja riittävästä säilytystilasta sekä kodin eri tiloihin sopivista kalusteista. Annoin rakennusprojektin vuoksi toimituksille aika tiukankin aikataulun, mutta Noblessan kaikki toimitukset tulivat jopa sovittua nopeammin.

Keittiössä tärkeintä on runsas kaappitila. Kokonaisuuteen lisättiin Harrin toiveesta paljon vetolaatikoita, koska ulos vedettävistä laatikoista näkee heti, mitä sisällä on. Täyskorkeat tuplayläkaapit luovat keittiöön näyttävän kaappiseinän, eikä jakkaralla kiipeily haittaa, koska ylimmissä kaapeissa säilytetään vain harvemmin käytössä olevia kausiastioita.

Vetimetön Line N -keittiö on linjakas kokonaisuus, jota valkoiset Divine-malliston mattapinnat ja vaaleat clt-seinät korostavat entisestään. Pelkistetyssä keittiössä työtasoja ei täytetä turhalla tavaralla. Harrin pitkäaikaisena toiveena oli saada keittiöön apteekkarinkaappi, jonka hyllyille kaikki pienlaitteet saisi järjestykseen:

– En ollut tällaista toteutusta ennen nähnyt, mutta se on ollut jo pitkään mielessä. Tämä on todella kätevä ratkaisu, sillä apteekkarinkaappiin on asennettu valmiiksi pistokkeet jokaiselle kodinkoneelle. Esimerkiksi leivänpaahdinta voi käyttää hyllyn kummalta puolen tahansa, eikä laitetta tarvitse poistaa kaapista.

Kuvauskeittiöstä opetuskeittiöön

Uudessa keittiössä tulee työskentelemään itse pääkokin lisäksi myös erilaisia kurssiryhmiä. Keittiössä järjestetään ruokaohjelmien tv-kuvauksia, mikä vaikutti kaapiston mallin ja värin valintaan. Kokonaisuuden tulee olla pelkistetty, jotta se ei vie huomiota itse kuvauskohteelta:

– Aiemmassa kodissani oli musta keittiö, joten nyt halusin jotain aivan muuta. Valkoinen kaapisto mahdollistaa eri tilanteiden lavastamisen ja valaistuksen toteuttamisen kuvauksia varten paljon helpommin. Riittävä valo on tärkeää, joten saarekkeeseen ja kaapistoihin integroidut valot tuovat tarpeellista lisävalaistusta.

Helppohoitoisuus on avainsana myös keittiön kaapistojen sijoittelussa ja materiaalivalinnoissa. Sormenjälkiä hylkivä pinnoite pitää kovassa käytössä olevan keittiön siistin näköisenä. Saareke sijoitettiin niin, että kokkauskurssin osallistujat mahtuvat helposti kokoontumaan sen ympärille.

– Keittiön pitää olla helposti muunneltavissa käyttötarpeen mukaan. Kaikki on myös sijoiteltu niin, että keittiön käyttö on sujuvaa. Esimerkiksi saarekkeen vesipiste on kokkaillessa todella tärkeä. Siinä voi pestä juurekset ja lisätä nopeasti vettä kattilaan.

Koti helppoon arkeen

Harri ihastui clt-talon ulkonäköön ja seinien sisäpintoihin. Talon valinnassa painottui ekologisuuden lisäksi rakentamisen helppous ja nopeus. Kodin sisustus mukailee talon luonnonläheistä tunnelmaa ja harmonista väripalettia.

Keittiöstä pääsee suoraan terassille grillaamaan säiden suosiessa, ja suuret ikkunaseinät tuovat luonnon osaksi sisustusta. Tässä kodissa funktionaalisuus on viety huippuunsa:

– Olen sellainen ihminen, että jos joku ei ole helposti saavutettavissa, se jää tekemättä. Täällä arjen helppous on pääasia, ja kaikki tilat sointuvat yhteen ja toimivat keskenään. Myös ergonomialla on tärkeä rooli etenkin keittiössä. Liikkuminen on mietitty niin, että saarekkeen ympärillä ei tarvitse ottaa turhia askeleita.

Avokeittiö sijaitsee samassa tilassa olohuoneen kanssa, ja keittiöstä tuttu Divine-malliston alpinvalkoinen kuosi näkyy myös tv-tasossa sekä keittiön vieressä sijaitsevassa eteisessä, jonka Noblessa-kaapistoon tehtiin kätevä istuinsyvennys. Keittiössä on Cosentinon marmorikuvioidut Dekton-tasot, ja välitilapaneeliin valittu Noblessan Venato Bianco –marmorikuosi jatkuu pääkylpyhuoneen allaskaapin tasossa. Lattiaa ja kattoa koristavat marmorilaatat viimeistelevät näyttävän kokonaisuuden.

Walk-in-vaatehuoneeseen valittiin Noblessan korkeat vaatekaapit vaalealla tammikuosilla. Noblessan kalusteita löytyy päärakennuksen lisäksi erillisestä vierastalosta, jossa on hyvin varustellut majoitustilat, pieni keittiönurkkaus sekä oma kylpyhuone ja wc.

Talon rakentaminen ja monen tilan sisustaminen oli melkoinen palapeli, mutta lopputulos palkitsee vuosia eteenpäin:

– Raksalla aina sattuu ja tapahtuu, mutta tässä projektissa kaikki meni ihmeen sujuvasti. Noblessan asentajat tekivät kahden rakennuksen kalusteasennukset valmiiksi vain kahdella käynnillä, vaikka asennettavia kaapistoja ja hyllyjä oli paljon. Olen lopputulokseen todella tyytyväinen. Uusi koti on itseni näköinen ja täällä on hyvä tunnelma.

Seuraa Harri Syrjäsen Casa Nero –talon arkea Instagramissa: @harrisyrjanen