Jari ja Dominique, LietoHirsitalon maalaisranskalainen keittiö

Kodikkuus, käytännöllisyys, klassinen ulkonäkö ja aidot materiaalit olivat tärkeimmät valintakriteerit, kun Jari ja Dominique etsivät sopivaa keittiötä rakennuttamaansa hirsitaloon. Automatka Turun Silkkitimpureiden myymälän ohi sai pariskunnan ihastumaan Noblessan York-keittiöön.

Jarin ja Dominiquen hirsitalo Liedossa ihastuttaa vaalealla värimaailmallaan ja ajattomalla tyylikkyydellään. Suuret ikkunat lisäävät tilan ilmavuutta, ja avoin pohjaratkaisu liittää ruokailutilan ja keittiön saumattomasti yhteen. Rakennusprojektissa keittiö oli oleellisessa roolissa, sillä ranskalaissyntyinen Dominique rakastaa ruoanlaittoa ja hyvää ruokaa. Keittiöön haluttiin riittävästi tilaa ja säilytysratkaisuja, joten talon huoneratkaisuja muutettiin suunnitteluvaiheessa keittiön ehdoilla:

– Käytännössä piirsimme cadilla uusiksi koko talon pohjaratkaisun keittiön ympärille. Muutimme huonesuunnitelmia ja siirtelimme seiniä, jotta keittiöstä tuli toivotunlainen. Lopputuloksena sovitimme pienempään taloon mittasuhteiltaan vähän isomman talon tyylisen keittiön, ja olemme olleet ratkaisuun todella tyytyväisiä, Jari kertoo.

Suunnitelmiin sopiva keittiö löytyi sattumalta Silkkitimpureilta Noblessan Turun myymälästä. Ajaessaan myymälän ohi illalla Jari ja Dominique näkivät ikkunasta valaistun York-keittiön, ja ihastuivat sen ulkonäköön. Myös satiininharmaa sävy oli toiveiden mukainen. Myöhemmin tapaaminen Noblessa-myymälässä keittiösuunnittelija Satu Tahvanaisen kanssa vahvisti päätöksen:

– Saimme Sadulta todella hienot 3D-kuvat keittiösuunnitelmasta, ja suunnittelun yhteydessä oli mahdollista kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Meille nuo olivat ratkaisevia tekijöitä. Ymmärrän kyllä kilpailutilanteen vuoksi, että kaikki toimijat eivät anna suunnittelukuvia suoraan asiakkaille. Keittiön hankinta on kuitenkin iso investointi, joten valokuvamaisen tarkan suunnittelukuvan näkeminen toi varmuutta päätöksentekoon.

Keittiöpaketin mukana tuli myös kodinkoneet, ja niistä valtaosa on Noblessan omia tehdasmerkkejä. Etenkin induktiolieden nopeus ja uunin pyrolyysitoiminto ovat olleet positiivisia yllätyksiä:

– Olimme heti innoissamme kokeilemassa kaikkia laitteita. Induktioliesi oli meille uusi tuttavuus, ja siinä riittää kiihtyvyyttä. Myös uunin puhdistava pyrolyysitoiminto yllätti, sillä se on todella vaivaton ja oikeasti puhdistaa uunin.

Yksityiskohdilla on merkitystä

Keittiön lämminhenkinen ja kodikas tunnelma syntyy tammesta valmistetun York-kaapiston ja ympäröivien hirsiseinien yhdistelmästä. Vaaleat puupinnat ja perinteiset kehysovet saavat kontrastia antiikkirautaisista vetimistä ja tummista kivitasoista. Monipuoliset säilytysratkaisut, kuten saarekkeeseen asennettu mikro, tuovat keittiöön lisää käyttömukavuutta:

– Kyllästyin korkealle sijoitettuihin ja epäkäytännöllisiin mikroaaltouuneihin, joissa kuuma keitto tippuu sormille astiaa poistaessa. Uudessa keittiössämme mikro on matalalla, joten sitä on helppo käyttää.

Keittiöön haluttiin ehdottomasti kaksi pesuallasta, joita ranskalainen Dominique hyödyntää monipuolisesti kokkaillessa. Toisessa on helppo pestä ja kuoria vihannekset, ja toinen allas on pelkästään huuhtelua varten. Kaappien käytännöllisen sijoittelun ansiosta kuorimisjätteet saa suoraan roska-astiaan ilman, että likavettä tippuu ympäri keittiötä. Hyvän toiminnallisuuden huomaa joka kerta, kun keittiötä käyttää:

– Esimerkiksi astianpesukoneen saa tyhjennettyä melkein yksiltä jalansijoilta useaan eri kaappiin. Olemme olleet todella tyytyväisiä myös helppokäyttöiseen maustelaatikkoon, ja tätä yksityiskohtaa emme olisi itse osanneet ajatella ilman keittiösuunnittelijan apua.

Maalaishenkinen keittiö täydentää hirsitalon sisustusta, jossa on paljon muitakin perinteisiä vaikutteita. Dominiquen Ranskasta mukanaan tuomat huonekalut ovat massiivipuisia ja kookkaita, joten niiden tyyli ratkaisi monta asiaa myös keittiön suhteen. Noblessan keittiösuunnittelijan avulla eri vaihtoehtoja oli helppo käydä läpi ja muuttaa suunnitelmia lennossa:

– Helpotti tosi paljon, kun Satu laittoi meille eri vaihtoehtoja, ja pystyimme aina vertailemaan eri ratkaisuja toisiinsa. Kokeilemalla näki jo suunnitteluvaiheessa, mikä ratkaisu keittiössä toimii ja mikä ei. Jos rakentaisimme uudelleen, todennäköisesti päätyisimme pitkälti samanlaiseen keittiöön pienin viilauksin. Saimme Noblessalta hyvää palvelua ja laadukkaan keittiön.