Iida ja Santtu Tahvanainen, EspooKaveriperheiden kodikas kokoontumispaikka

Iida ja Santtu Tahvanainen muuttivat Espoossa sijaitsevaan kotiinsa vajaa vuosi sitten. Uudiskohteen talopakettiin sisältyi toisen keittiövalmistajan keittiö, mutta tarjolla ollut valikoima ei ollut mieluinen. Tahvanaiset löysivät lopulta tyyliinsä sopivan keittiön Noblessan mallistosta. Valintaan vaikutti myös se, että pariskunta tunsi keittiön myyneen Salla Nordmanin.

– Salla on meille entuudestaan tuttu. Hän työskentelee myyntipäällikkönä Espoon Seten Noblessa-myymälässä, ja tiesimme saavamme häneltä hienon keittiön. Valitsimme Noblessan valikoimasta vetimettömän Line N -keittiön, missä ei ole edes vetouria. Kaapistossa on sileä pinta ilman pomppusalpoja, ja olemme tykänneet tästä mallista tosi paljon, Iida Tahvanainen kertoo.

Tahvanaisten perheeseen kuuluu kaksi nuorta lasta ja koiranpentu. Lapsiperheen arjessa keittiön pitää olla paitsi käytännöllinen, myös helppohoitoinen. Keittiön niemekkeen työtasoihin löytyi Noblessan valikoimasta helposti puhdistettava ja samalla kiinnostavan pintarakenteen luova betonijäljitelmä.

– Tykkään kovasti työtason struktuurista. Se tuntuu käteen hieman karhealta ja näyttää hyvältä. Pinta on rosoisesta rakenteestaan huolimatta tosi helppo puhdistaa, ja se on tärkeää näin lapsiperheessä.

Työtasojen teollisen tunnelman vastakohtana keittiökaapiston valkoisissa ovissa on sileä mattapinta, joka tuntuu koskettaessa silkkisen pehmeältä.

– Kiiltävämpään pintaan saattaisi jäädä joitain sormenjälkiä, mutta näihin oviin ei jää tahroja. Ovet näyttävät siisteiltä ja ne on helppo pitää puhtaina. Kokonaisuutena keittiömme on sopivan simppelin näköinen, eikä siinä ole mitään ylimääräistä. Se on tärkeää, kun keittiö sijaitsee osana avointa tilaa.

Keittiön vetimetön kaapisto luo avoimeen tilaan vaalean ja yhtenäisen yleisilmeen.
Minimalistisessa keittiössä mattapintaiset kaapit yhdistyvät niemekkeen karheapintaiseen betonikuosiin.

Tuplatilat toisella kylmäkaapilla

Tahvanaiset tilasivat keittiöpakettiin myös kodinkoneet. Noblessan oman tehdasmerkin Junkerin uuni ja mikro on asennettu päällekkäin osaksi kaappirivistöä, ja jääkaappi-pakastin on integroitu kaapiston sisään. Kavereilta saadun vinkin perusteella kotiin hankittiin myös toinen jääkaappi-pakastin, joka sijoitettiin kodinhoitohuoneeseen. Näin talon kylmäsäilytystilat tuplaantuivat, mutta laitteet eivät vie kuivatavaroille sopivaa kaappitilaa keittiössä.

– Toisen jääkaappi-pakastimen hankinta oli tosi hyvä idea. Säilytämme siellä esimerkiksi saunajuomia ja muita harvemmin tarvittavia ja hyvin säilyviä tuotteita. Näin voimme pitää keittiön ja kodinhoitohuoneen kylmäkaapeissa eri lämpötilat. Ennen juhlia kodinhoitohuoneen kylmäkaappiin saa kätevästi säilytykseen täytekakut ja muut paljon tilaa vievät tarjoilut.

U-kirjaimen mallisessa keittiössä on korkeat kaapit yhdellä seinällä, mutta niiden yläpuolelle jätettiin tyhjää tilaa. Lopputulos on ilmavan näköinen, kun katonrajassa ei ole yläkaapistoja. Noblessa-myyjän kokemus auttoi myös huomioimaan keittiön käytettävyyteen liittyviä yksityiskohtia, jotka olisivat muuten saattaneet epähuomiossa unohtua:

– Halusimme pesualtaan keittiön ikkunan eteen, jotta keittiötöiden lomassa voi katsella ulos. Suunnittelussa huomattiin, että tiskialtaan hanan tulee olla irrotettava malli, jotta sen takana olevan ikkunan saa avattua.

Niemekkeen työtasoon integroitu pistorasia on sijoitettu lähelle keittotasoa, joten erilaisia kodinkoneita saa hyödynnettyä ruuanlaiton lomassa. Esimerkiksi sauvasekoittimella saa soseutettua keiton suoraan kattilassa ilman, että kuumaa astiaa pitää siirrellä paikasta toiseen. Pistorasiassa on myös USB-piuhan paikka, joten kokkailun aikana voi ladata kännykkää ja samalla vaikka tarkistaa reseptin yksityiskohdat netistä.

– Meitä asuu samassa naapurustossa useampi kaveriperhe, ja kokoonnumme yhteen vähintään kerran viikossa laittamaan ruokaa. Keittiön niemeke on ollut kätevä, sillä neljäkin henkeä mahtuu pilkkomaan kasviksia sen ympärille samanaikaisesti. Kokemukseni Noblessa-keittiöstä on tosi hyvä. Suunnitteluvaiheessa pelkäsimme ensin, että keittiöstä tulee liian pieni, mutta käytössä tämä on juuri sopivan kokoinen. En muuttaisi keittiössä mitään, jos hankkisin sen nyt uudestaan.