Katja ja Oskari Lehvonen perheineen, HelsinkiLapsiperheen minimalistinen keittiö

Katja ja Oskari Lehvonen rakensivat Helsinkiin paritalon, jonka sisustuksessa yksityiskohdilla on merkitystä. Lapsiperheen arjessa kotiin haluttiin käytännöllisiä ja helppohoitoisia ratkaisuja. Yksi sellainen on tyylikkään minimalistinen Noblessa-keittiö, joka kätkee sisäänsä monipuolisia säilytysmahdollisuuksia.

Lehvosten uudessa kodissa korostuvat selkeät linjat ja rauhallinen värimaailma. Keittiöön valittiin Noblessan satiininharmaa Touch-kaapisto ja Tulikiven terrazzo-tasot. Kokonaisuus syntyi suunnittelutapaamisessa Espoon Noblessa-myymälässä. Katja Lehvonen kertoo, että keittiön suunnittelussa painotettiin vaivattomuuden näkökulmaa:

− Halusimme mahdollisimman helpon keittiö käytön ja puhdistuksen osalta. Noblessan valitsimme keittiötoimittajaksi rakennusprojektin projektipäällikön vinkin perusteella. Hän suositteli meille pääkaupunkiseudulla Noblessaa myyvää Seteä ja Salla Nordmania.

Keittiöön haluttiin aikaa kestävät ilme, joka syntyi luonnollisilla sävyillä ja materiaaleilla. Pelkistetty sisustustyyli piti huolen siitä, että keittiön ulkoasusta karsittiin kaikki ylimääräinen. Toisaalta kaappien sisälle piilotettiin suuri määrä toiminnallisuuksia ja integroituja ratkaisuja.

− Meillä on esimerkiksi kahvikone, mikä piti saada piiloon oven taakse. Ratkaisuksi löytyi aamiaiskaappi, jossa on ulosvedettävä hylly. Sen avulla kahvikoneen vesisäiliön saa täytettyä helposti.

Satiininharmaassa keittiön kaapistossa on ohuet metallivetimet kaappiseinän puoleisissa kaapeissa. Muuten keittiö on vetimetön. Keittiöön ei myöskään haluttu yläkaappeja. Yläkaapiton ratkaisu antaa keittiölle kevyen ilmeen ja jättää seinien vaalean hirsipinnan kauniisti näkyville.

Työskentelytilaa ja ergonomiaa

Lapsiperheen arjessa keittiön käytännöllisyys korostuu, ja esimerkiksi laskutilaa tarvitaan paljon. Myös pintojen helppohoitoisuus on avainasemassa. Noblessan Touch-kaappien pehmeä pinta on nopea puhdistaa muutamalla pyyhkäisyllä, ja komposiittitasojen kirjava kuviointi ei paljasta jokaista leivänmurua.

− Halusimme mahdollisimman helpon keittiö käytön ja puhdistuksen osalta. Yksi siisti ja hygieeninen ratkaisu oli tasomateriaalin nostaminen tiskialtaan taakse roiskesuojaksi. Se oli hyvä viime hetken lisäys keittiöön.

Rauhallisten sävyjen ja selkeiden linjojen lisäksi Lehvoset halusivat keittiöönsä riittävästi työskentelytilaa, sillä he laittavat usein ruokaa kotona.

− Emme halua olla keittiössä kylki vasten kylkeä tai selkä vasten selkää, joten molemmille pitää olla tarpeeksi tilaa liikkua. Keittiössä pitää olla tilaa avata kaappeja, kun on monta kokkaajaa.

Ahkera ruoanlaitto vaikutti myös laitteiden sijoitteluun keittiössä. Esimerkiksi uuniin tehtiin korotettu asennus, jotta sitä on helppo käyttää ilman kumartelua ja uunin sisään näkee yhdellä vilkaisulla.

Keittiötä suunnitellessa toiveissa oli keittotasoliesituuletin, joka integroitiin saarekkeeseen. Keittotasoon integroitu liesituuletin mahdollisti leveiden laatikoiden sijoittamisen liesituulettimen alapuolelle. Keittotason molemmin puolin on pienemmät vetolaatikot mausteille ja öljyille, joten kaikki on keittiössä helposti käden ulottuvilla.

− Saimme Noblessalta toiveidemme mukaisen keittiön ja kaikki meni suunnitelmien mukaan. Kokonaisuutena antaisin Noblessalle arvosanaksi 9, ja siitä iso kiitos kuuluu Sallalle ja hyvälle asiakaspalvelulle.