Janne ja Mervi Kauramaa, tytär Minette ja pieni kleinspitz Vilppu, EurajokiLapsuudenkodin muodonmuutos

Janne Kauramaa osti vanhan lapsuudenkotinsa ja remontoi sen täysin uusiksi. Perheen tutussa kokoontumispaikassa on jotain vanhaa, jotain uutta ja jotain mattamustaa - nimittäin uusi ja upea Noblessa-keittiö!

Eurajoen keskustassa sijaitseva omakotitalo on Janne Kauramaalle tuttu paikka. Hän muutti sinne ensimmäisen kerran vuonna 1982, vain 2-vuotiaana. Talo on ollut Jannelle ja tämän kolmelle veljelle tärkeä tukikohta koko heidän lapsuus- ja nuoruusvuosiensa ajan.

Jannen vanhemmat Sirpa ja Mauri jäivät asumaan taloon kahdestaan lasten itsenäistyttyä ja muutettua kotoa. Keväällä 2020 perhettä kohtasi suuri suru, kun Mauri-isä nukkui pois. Iso omakotitalo tuntui äkkiä liian suurelta ja yksinäiseltä, joten Sirpa harkitsi talon myymistä.

Janne oli muuttanut takaisin Eurajoelle töiden perässä vuonna 2017, ja asui perheineen vuokralla. Aiempi koti Nokialla oli myynnissä, ja kun se saatiin myytyä, lapsuudenkodin ostaminen tuli mahdolliseksi:

− Tärkeä syy ostolle oli lapsuudenkodin säilyttäminen, mutta talon osto oli meille myös edullisin ratkaisu. Eurajoella tulee uudempia taloja vain harvakseltaan myyntiin, joten pohdimme, että jos ostamme vanhan, miksi emme saman tien ostaisi lapsuudenkotiani ja tekisi remonttia? Talo on hyvällä sijainnilla ja hyvällä tontilla, Janne kertoo.

Lapsuudenkodin uudistaminen alkoi seiniä kaatamalla. Kipsilevyseinät ja tiiliseinä saivat väistyä ja tehdä tilaa avoimelle olohuoneen ja keittiön yhdistelmälle. Ruokailutilan ja takkahuoneen välinen umpiseinä korvattiin lasiseinällä, joka jakaa tilaa tyylikkäästi.

− Avoin pohjaratkaisu syntyi seinän purkamisen myötä. Vesi- ja kolmivaihevirtapisteet pidettiin ennallaan, ja kaapistot sitten suunniteltiin niiden mukaan. Oikeastaan vanha keittiö oli jo mielestämme ihan toiminnallinen, joten emme nähneet syytä suuriin muutoksiin.

Olohuoneen ja keittiön välistä purettu seinä toi tilaa saarekkeelle, joka toimii niin työskentely- kuin istuskelupaikkana. Saarekkeeseen on asennettu Noblessan yksinmyyntimalli, Boran GP4U-keittotasoliesituuletin. Vetimettömän keittiön valaistut vedinurat luovat tilaan kauniin yksityiskohdan.

− Koska purimme keittiön ja olohuoneen välisen seinän, niin saareke kivitasolla oli ehkä se tärkein toiveemme uuteen keittiöön. Vaimoni Mervi halusi keittiöön myös aamiaiskaapin ja alas laatikostoja, mutta ei yläkaappeja.

Uusi arki tutussa talossa

Suunnitelmat selkiytyivät Kauramaiden vieraillessa Noblessan Rauman myymälässä, missä keittiösuunnittelija Jari Jalonen suunnitteli heille näyttävän keittiön mattamustalla Touch-kaapistolla. Työtasoihin tuotiin vaaleampaa värimaailmaa Noblessan Virginia-tammikuosilla, joka toistuu myös aamiaisnurkkauksen taustalevyissä.

− Halusimme keittiöön kontrastia, ja minä en halunnut missään nimessä valkoista keittiötä. Vetimettömyys ja tyyli tulivat siitä, kun kävimme myymälässä katsomassa vaihtoehtoja, ja vetimetön tyyli miellytti meitä.

Kauramaiden keittiöpaketti täydentyi yllättäen alkuperäistä suunnitelmaa hieman hintavammilla kodinkoneilla, kun Janne voitti Noblessan ja Iltalehden järjestämän kodinkonekilpailun. Kisassa ihmisiä pyydettiin vinkkaamaan keittiöremonttia tekevä tuttunsa, ja Jannen äiti ilmoitti poikansa kisaan mukaan. Lapsuudenkodin kunnostustarina vakuutti Noblessan raadin, ja Janne voitti keittiöönsä 5000 euron arvoisen kodinkonepaketin.

Uusi keittiö on toiveiden mukainen kokonaisuus, jossa etenkin aamiaisnurkkaus ja saareke ovat tuoneet iloa arkeen:

− Liedessä ilahduttaa erityisesti se, että meille ei tullut perinteistä liesituuletinta, vaan se integroitiin saarekkeeseen. Näin saimme pidettyä avoimen näkymän olohuoneeseen. Myös tason alla olevat pakastimet ovat hyvä ratkaisu, ja kaapiston ylöspäin aukeavat ovet. Saimme suunnittelijalta hyvin ehdotuksia, ja kokonaisuudesta ei jäänyt loppujen lopuksi puuttumaan mitään. Jos halusimme jotain, niin siihen löytyi ratkaisu.

Elämä tutussa lapsuudenkodissa muotoutuu vähitellen uuden arjen mukaiseksi, kun perhe luo taloon omat rutiininsa. Äidille ja veljille talo on tuttu ja turvallinen kokoontumispaikka, nyt vain uusilla loppusilauksilla. Jannen mukaan muutto takaisin lapsuudenkotiin tuntui luontevalta:

− Taloon oli helppo muuttaa, koska paikka oli tuttu. Minulle se on ollut lapsuudenkoti, lapselle mummula, ja vaimolle anoppila yli 20 vuoden ajan. Remontti on nyt noin puolessa välissä, ja vähitellen tästä tehdään juuri se meidän näköinen koti. Kun tytär katsoi vanhan keittiön kuvia, hän sanoi, että ne näyttävät mummulta, mutta uusi keittiö ei enää näytä.

Kodinkonekisan palkintoon kuului myös Noblessan keittiömestari Emmiina Lehtosen valmistama juhlaillallinen kilpailun voittajalle ja vinkkaajalle. Uusi keittiö pääsi heti keittiömestarin testaukseen, ja Janne sai nauttia Sirpa-äitinsä kanssa viiden ruokalajin erikoismenun omassa kodissaan.