Asukkaat Anne Strandberg ja Tommy Granlund Loviisan Asuntomessut 2023: Karpalo

Ihanan punaiset seinät vastaanottavat vieraat messutalossa, joka on nimetty osuvasti Karpaloksi. Vastarannalla siintävät Loviisan punaiset suola-aitat, joista Karpalon ulkopintojen väri sai inspiraationsa. Myös talon sisältä löytyy värikkäitä yllätyksiä, mineraalinvihreästä Noblessa-keittiöstä lähtien.

Loviisalaiset Anne Strandberg ja Tommy Granlund ryhtyivät talonrakentajiksi, kun Kuningattarenrannan messualueelta löytyi omiin toiveisiin sopiva tontti. Pieni metsikkö ja alaspäin avautuva puistomaisema tuntuivat heti kodikkailta, ja tontille pystyi rakentamaan talon länsi-eteläsuuntaan:

– Haimme vain tätä yhtä tonttia, ja onneksi saimme sen. Meille talon sijoittuminen on todella tärkeää, ja tällä tontilla saimme toteutettua pohjaratkaisun ja valon suunnan juuri toivomallamme tavalla. Talon pohjaratkaisussa keskityimme siihen, että keittiölle ja olohuoneelle on tarpeeksi tilaa, koska ne ovat kodin keskeisiä paikkoja.

Karpalo on kaksikerroksinen puutalo, jonka alakerrassa on keittiön ja olohuoneen lisäksi olohuoneen lisähuone, joka toimii hyvin työtilana tai vierashuoneena. Alakertaan on sijoitettu myös kylpyhuone ja saunatilat sekä kodinhoitohuone. Yläkerta on rauhoitettu rentoutumiselle. Makuuhuoneiden lisäksi yläkerrassa on todella tilava parveke, joka jatkuu lasitettuna koko julkisivun leveydeltä etelään ja länteen.

Keittiöön valittiin Noblessan vetimetön Divine-kaapisto ja reilusti säilytystilaa tuova XL-runkokorkeus. Rakennuttajapariskunnan toiveissa oli saada pieni ruokapöytä mahtumaan niemekekeittiöön, ja se toive toteutui suunnittelutapaamisessa Mona Lönnrothin kanssa Porvoon Noblessa-myymälässä:

– Olen viettänyt paljon aikaa Saksassa, joten tunnistin Noblessan saksalaisen laadun. Se tarkoittaa tinkimätöntä viimeistelyä ja sitä, että asiat tapahtuvat jämptisti ja ajallaan. Porvoon myymälävierailulla tutustuimme mallistoon ja erilaisiin mekanismeihin. Keittiö voi olla sekä käytännöllinen että kaunis, kun se on suunniteltu hyvin, ja Mona suunnitteli juuri meille sopivan keittiön.

Tunnelmaa ja työvaloa

Karpalo seisoo tukevasti kuivalla maalla, pienen metsikön keskellä. Luonto näkyy myös sisustuksessa, ja talon mineraalinvihreä Noblessa-keittiö toistaa maiseman havujen sävyjä. Keittiö sijaitsee talon länsinurkassa ja avautuu olohuoneen suuntaan. Suuret ikkunat lahdelle päin sekä keittiön välitilan ikkuna tuovat keittiöön sopivassa suhteessa valoa ja yksityisyyttä.

Valaistus huomioitiin myös keittiösuunnittelussa ja se näkyy vetimettömän Line N –kaapiston tasojen alle sijoitettuina valoina sekä Manila Plus –valonauhoina seinäkaappien alapinnassa. Kaikkien valojen kirkkautta ja värisävyä voi säätää itse.

– Valolla oli tässä koko projektissa iso merkitys, ja valaistus on myös yksi tämän vuoden asuntomessujen teemoista. Se oli ehdottomasti plussaa, että Noblessalta sai näin monipuolisia valaistusratkaisuja, joita voi itse muunnella tilanteen mukaan. Keittiössä työskennellessä on tärkeää nähdä kunnolla, mitä on tekemässä.

Uuteen keittiöön luotiin erilaisia paikkoja yhdessäololle ja kokkailulle. Ruokapöydän lisäksi keittiöön tehtiin aamiaispiste, ja tarvittavat kodinkoneet ja tarvikkeet piilotettiin niemekkeen päädyssä sijaitsevaan rulokaappiin.

– Valitsimme keittiöön niemekkeen, jonka ääreen on helppo kokoontua. Säilytysratkaisuista korkeat kaapit sekä monipuoliset laatikostojen järjestysvaihtoehdot tuovat joustavuutta tavaroiden säilytykseen. Säilytystilan maksimointi otettiin huomioon kaikissa keittiön valinnoissa.

Värikäs sisustus antaa energiaa

Noblessan kiintokalusteet näkyvät Karpalossa keittiön lisäksi kodinhoitohuoneessa ja kolmessa wc-tilassa. Kodinhoitohuoneessa Noblessan ruosteenpunainen Divine-kaapisto on pysäyttävä näky. Kaappien hehkuva väri ja tyylikkään mattapintaiset ovet saavat unohtamaan, että tässä tilassa pitäisi hoitaa tavallisia arjen rutiineja:

– Ei kodinhoitohuoneen tarvitse olla tylsä! Tämä tummanpunainen kaapisto on rohkea valinta, mutta se on meidän valintamme. Työtasona on Tulikiven Nero Portoro –komposiittitaso, jonka kuviointi tuo punaisen kaapiston kanssa tilaan hyvää energiaa.

Wc-tilojen kaapistot ovat myös Noblessan mallistosta, ja ne ovat joka tilassa erilaiset. Yläkerran wc on kuin karkki, ja siellä Noblessan valkoinen Sensation-allaskaappi yhdistyy Tulikiven näyttävään Verde Guatemala –marmoriin. Alakerran wc-tila on sisustettu harmonisesti vaaleilla sävyillä, joissa Havana-tammikuosin allaskaappi saa säihkettä messinkisistä yksityiskohdista. Kolmas wc yhdistää Noblessan grafiitinmustan Divine-allaskaapin valkoisiin pintoihin.

– Noblessalla oli enemmän mahdollisuuksia räätälöidä kaapistot juuri meidän toiveidemme mukaisiksi kuin muilla valmistajilla. Oli tosi tärkeää nähdä myymälässä eri vaihtoehtoja ja saada juuri meidän kotiimme sopivat kalusteratkaisut. Monalle siitä iso kiitos, sillä hän jaksoi muutella suunnitelmia meidän toiveidemme pohjalta ja teki eri tilojen kalustetoteutuksia todella aktiivisesti.

Suunnittelijan kommentti

”Tein kalustesuunnitelmat kohteisiin WisdomHouse ja Karpalo. Kumpikin projekti oli hyvin erilainen talojen, tilojen ja asiakkaiden tarpeiden sekä toivomusten suhteen. Noblessan runsaasta valikoimasta löytyi onneksi helposti asukkaille mieluisat kalusteiden ovimallit ja värivaihtoehdot, joiden pohjalta suunnittelimme yhdessä hienot kokonaisuudet. Huoneista tuli sekä kauniit että erittäin toimivat. Uskon, että asiakkaani ovat tyytyväisiä valintoihinsa monta vuotta eteenpäin. Yhteistyö sekä asiakkaiden että toisten suunnittelijoiden kanssa oli todella hieno kokemus.”

– Mona Lönnroth, Noblessa Porvoon kauppias