Asukas Tommy HellstenLoviisan Asuntomessut 2023: WisdomHouse

Raamikas WisdomHouse on Tommy Hellstenin uusi koti Loviisassa. Näyttävän atriumpihan ympärille rakennettu talo korostaa ympäröiviä merimaisemia ja luo paikan rauhoittumiselle. WisdomHousen keittiö on Noblessan Idea-mallistoa, ja sen rosoinen ulkonäkö syntyy mustasta betonikuosista, jossa on eläväinen pinta.

Tommy Hellsten ei aikonut enää koskaan rakentaa omakotitaloa. Hän ei myöskään suunnitellut palaavansa lapsuudenmaisemiinsa Loviisaan, mutta elämä voi yllättää. Vierailu vuoden 2020 Tuusulan Asuntomessuilla sai Tommyn ihastumaan Finnlogin Hetena-talomalliin, eikä paluuta enää ollut. Hän halusi samanlaisen talon, mutta omiin toiveisiinsa räätälöitynä versiona.

Niin syntyi WisdomHouse, yhteen tasoon rakennettu CLT-talo, joka yhdistää puurakentamisen, energiatehokkuuden ja näyttävän sisustuksen. Talo kiertää katettua atriumia ja tarjoaa upeat merinäköalat joka puolelta. CLT-rakenteisessa talossa käytetään massiivipuulevytekniikkaa, jossa on useita ristiinliimattuja kerroksia. Tekotapansa ansiosta talo on ekologinen ja hengittävä:

– CLT-talon ilmapiiri viehätti minua heti, sillä tässä ei ole mitään keinotekoista. Talo myös tuoksuu hyvältä. Runsas avoin tila sekä ulko- ja sisätilojen yhdistyminen luovat taloon hienon tunnelman.

WisdomHouse on ennen kaikkea koti rentoutumiselle, mutta siellä on myös työtiloja Hellstenin vetämille valmennuksille ja terapeutin vastaanotoille. Henkilökohtaiset tilat on erotettu työkäyttöön tarkoitetuista tiloista, joten yksityisyys säilyy myös töitä tehdessä. Talon näyttävien sisätilojen lisäksi lähellä kimmeltävä meri on jo itsessään sisustuselementti.

Uuden kodin keittiön Hellsten löysi visiitillä Noblessan Porvoon-myymälään. Hän ajoi usein työmatkoillaan myymälän ohi, ja päätti lopulta mennä tutustumaan tarkemmin Noblessan valikoimaan. Noblessa Porvoon kauppias Mona Lönnroth suunnitteli WisdomHousen keittiön, ja suunnittelun ohjenuorana oli luonnonläheisyyden yhdistäminen tummaan värimaailmaan.

– Aiempi kotini Sipoossa oli romanttinen, mutta tyylini on sittemmin muuttunut. Tässä kodissa on enemmän vastakohtia: luonnonläheisyyttä ja teollisuutta, tummia sävyjä ja vaaleampia puupintoja, valoja ja varjoja. Tämä koti sykähdyttää ja avautuu vähitellen. Tärkeintä talon tunnelmassa on levollisuus, läsnäolo ja rauha.

Valaistus korostaa yksityiskohtia

Uuden kodin keittiö on Noblessan Idea-mallistoa, ja sen musta betonikuosi luo näyttävän rosoisen taustan avoimelle pohjaratkaisulle, jossa olohuone, ruokailutila ja keittiö yhdistyvät saumattomasti toisiinsa.

Keittiön vitriinikaapit tuovat tummaan kaappiseinään näyttäviä yksityiskohtia, jotka korostuvat integroidun valaistuksen ansiosta. Vitriinikaappien led-spoteissa on himmentimet ja värinsäätö, jolla valaistuksen kirkkautta ja sävyä voi itse vaihtaa. Monipuolinen valaistus onkin yksi WisdomHousen tunnelmaa luova elementti:

– Valaistuksella on täällä tärkeä rooli, ja halusin korostaa eri tiloissa etenkin epäsuoraa valaistusta. Silloin tila valaistaan esineiden kautta, ja huoneessa on sopiva hämyisyys. Tunnelmavalaistus on täällä tärkeämpää kuin kirkas työskentelyvalo.

Keittiön lisäksi Noblessan kalusteilla sisustettiin myös talon kodinhoitohuone ja wc-tilat. Kodinhoitohuoneessa on Noblessan taupe-harmaa Divine-kaapisto sormenjälkiä hylkivällä pinnoitteella. Myös kodinhoitohuoneessa on vitriinikaappi ja yläkaappien alle integroidut led-valot, jotka valaisevat alapuolella olevaa työtasoa.

Vieras-wc sijaitsee talon eteisessä, ja siellä on kodinhoitohuoneen tapaan Divine-kaapisto taupe-harmaassa sävyssä. Makuuhuoneen ja saunan yhteydessä on wc-tilat, joissa kummassakin on Noblessan grafiitinmustat Divine-allaskaapit.

– Noblessalta sain toiveideni mukaisen mustan keittiön, jonka betonipintaan olen erityisen viehättynyt. Muiden tilojen kalusteet luovat yhdessä hienon kokonaisuuden. Kiitokset Monalle tarkasta suunnittelusta. Asiantuntemus välittyi kaikesta hänen tekemisestään, ja tunsin olevani luotettavissa käsissä.

Suunnittelijan kommentti

”Tein kalustesuunnitelmat kohteisiin WisdomHouse ja Karpalo. Kumpikin projekti oli hyvin erilainen talojen, tilojen ja asiakkaiden tarpeiden sekä toivomusten suhteen. Noblessan runsaasta valikoimasta löytyi onneksi helposti asukkaille mieluisat kalusteiden ovimallit ja värivaihtoehdot, joiden pohjalta suunnittelimme yhdessä hienot kokonaisuudet. Huoneista tuli sekä kauniit että erittäin toimivat. Uskon, että asiakkaani ovat tyytyväisiä valintoihinsa monta vuotta eteenpäin. Yhteistyö sekä asiakkaiden että toisten suunnittelijoiden kanssa oli todella hieno kokemus.”

– Mona Lönnroth, Noblessa Porvoon kauppias