Asukkaat Suvi ja Markus Haukioja sekä 6- ja 8-vuotiaat tytötNaantalin Asuntomessut 2022: Koti Neulanen

Koti Neulanen on ekologinen CLT-talo, joka sijaitsee korkealla kalliolla metsän siimeksessä. Ympäröivä luonto vaikutti myös kodin sisustusvalintoihin ja värimaailmaan. Keittiösuunnitelma oli valmiina jo 1,5 vuotta ennen talon valmistumista, ja nyt kodin kruunaa Noblessan grafiitinmusta keittiö.

Suvi ja Markus Haukiojalla oli uuden kodin hankinnalle kolme tiukkaa ehtoa: He eivät aio ryhtyä messurakentajiksi, he eivät halua mustaa keittiötä, ja heidän unelmiensa koti olisi valkoinen kivitalo. Nyt he asuvat Naantalin Asuntomessualueelle rakennuttamassaan mustassa puutalossa, jossa on musta keittiö. Miten tässä näin pääsi käymään, Suvi Haukioja?

− Turun seudulla tontit kaavoitetaan usein pelloille, joten ikkunoista on suora näkymä toisiin taloihin. Me halusimme enemmän omaa rauhaa. Kävimme katsomassa tätä messualuetta ensimmäisen kerran 2,5 vuotta sitten ja meille tuli heti tunne, että täällä haluamme asua.

Haukiojat etsivät perheelleen sopivaa taloa parin vuoden ajan ja asuivat Turussa paritalossa. Markus Haukioja tekee kolmivuorotyötä, mikä asetti eritysvaatimuksia myös tulevalle kodille. Työvuoron jälkeen lepäämiselle on oltava oma, rauhallinen tilansa, mitä lapsiperheen arjessa on usein haasteellista järjestää:

− Tiesimme, että tarvitsemme uuteen kotiimme neljä makuuhuonetta ja etätyötilan. Erillisen makuuhuoneen pitää olla sellainen, jossa Markus voi nukkua yövuoron jälkeen rauhassa samalla kun muu talo jo heräilee.

Pari vuotta kestänyt talon etsintä vaihtui messurakentamiseen, kun Haukiojat saivat toivomansa tontin Luonnonmaan saaren messualueelta. Messurakentaminen toi turvalliset raamit kodin rakentamiselle, kun apua ja tukea sai monelta taholta:

− Kun ryhdyimme messurakentajiksi, saimme hyvän taustajoukon projektin toteuttamiseen. Ammattilaisten antamat kommentit ovat tärkeitä, koska emme ole itse rakennusalalla. Myös taloprojektin julkaiseminen somessa toi positiivista painetta, koska halusimme onnistua.

Musta keittiö sopii lapsiperheelle

Tontin maasto on kalliota ja mäntymetsää, eikä ympäristöön olisi sopinut pariskunnan alkuperäinen suunnitelma valkoisesta kivitalosta. He halusivat maastoon hienosti sulautuvan talon, joten lopputuloksena päädyttiin mustaan väriin ja puurakentamiseen. CLT-rakentaminen on yleinen rakennustapa Keski-Euroopassa, ja se kasvattaa suosiotaan myös Suomessa. Koti Neulasen seinien rakenne koostuu CLT-massiivipuulevyistä, joiden päällä on villa ja ulkoverhous.

Talossa on suuret ikkunaseinät, joista voi ihailla mäntyjä omassa ylhäisessä yksinäisyydessään. Rinteen päälle rakennettu talo on korkeammalla kuin naapuritalot, joten oma rauha on taattu niin talon sisällä kuin tilavalla, tolppien päälle rakennetulla terassilla.

Puupinnat ovat suuressa roolissa myös Koti Neulasen sisustuksessa. Seinät, katto ja lattia ovat vaaleaa puuta, ja niiden keskellä Noblessan musta keittiö luo upean kontrastin. Noblessa valikoitui keittiötoimittajaksi tarkan vertailun ja myymälävierailun jälkeen:

− Kävimme keskusteluja kolmen eri keittiötoimittajan kanssa. Aika nopeasti päätös syntyi, kun menimme Turkuun Noblessan myymälään kokeilemaan eri mekanismeja ja tutustumassa mallistoihin. Noblessalla hinta-laatusuhde on merkittävän hyvä, ja kauppias Ari Soiniitty sai hienosti kiinni ajatuksistamme.

Keittiösuunnitelma oli valmiina jo 1,5 vuotta ennen Koti Neulasen valmistumista. Haukiojat odottivat värivalintojen kanssa Noblessan uutuusmalliston vaihtoehtoja, mutta päätyivät lopulta mustaan keittiöön. Vaaleampi puukuosi saarekkeen lasipäädyssä ja kulman rulokaapissa keventää yleisilmettä ja yhdistää keittiön muuhun sisustukseen:

− Musta keittiö sopi lopulta parhaiten tähän tilaan, ja kaapiston sormenjälkiä hylkivä pinnoite on ehdoton valinta lapsiperheessä. Meillä on keittiössä paljon kaappipintoja, ja ne näkyvät olohuoneeseen asti. Siksi yleisilmeen tulee olla siisti.

Yksilöllinen suunnittelu toteutti toiveet

Malliston muunneltavuus oli yksi keskeinen tekijä Noblessan valinnassa. Suvi ja Markus Haukioja ovat kumpikin yli 180-senttisiä, joten standardikoon keittiö olisi ollut heille aivan väärän kokoinen. Noblessan kaappien XL-runkokorkeus yhdistettynä korkeampaan sokkeliin teki keittiöstä ihanteellisen pitkille käyttäjille:

− Keittiössämme esimerkiksi työtaso on useamman sentin korkeammalla kuin peruskeittiöissä. Oli hienoa, kun Noblessan mallistossa oli niin paljon säätömahdollisuuksia. Sopivaa korkeutta pitää testata paljon, jotta saa juuri itselleen sopivan keittiön.

L-mallista keittiötä hallitsee kolmemetrinen saareke lasipäädyllä. Keittiön kulmakaappi rulo-ovella korvasi aamiaiskaapin, ja lasipintoja näkyy myös keittiön viereisen ruokatilan seinällä, jota hallitsee Noblessan Flat-vitriinikaappi tummilla lasiovilla.

Keittiössä kodinkoneiden korotettu asennus lisää työskentelymukavuutta. Kaappiseinälle sijoitettiin vierekkäin kaksi uunia: höyryuuni ja yhdistelmäuuni mikrolla. Suvi arvelee, että niistä on suuri hyöty etenkin joulun aikaan, kun kokattavaa tulee kerralla paljon.

− Meillä on moneen kotiin verrattuna suurempi keittiö. Se kertoo siitä, että keittiötä käytetään paljon. Kun tässä keittiössä on jo ehtinyt touhuilla, niin tämä toimii käytännössä ja kokonaisuus tuntuu hyvältä. Keittiöstä huomaa, että se on juuri meidän toiveidemme mukaan tehty.