Asukkaat Timo ja Päivi EkmanNaantalin Asuntomessut 2022: Torppa Rauhala

Luonnonmaan saaren upeissa maisemissa kohoaa Torppa Rauhala, 187 neliön moderni koti, joka rakennettiin talon isäntä Timo Ekmanin suvun maille. Aivan lähistöllä sijaitsi ennen Ekmanin isovanhempien torppa, jonka mukaan myös Torppa Rauhala sai nimensä. Kaksikerroksinen talo sisustettiin Noblessan kiintokalusteilla, ja sen todellinen katseenvangitsija on näyttävän sininen keittiö.

Jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua ja jotain sinistä -sanonta pitää paikkansa Päivi ja Timo Ekmanin uudessa kodissa. Timon lapsuudesta tutut maisemat muuttuivat pysyvän kodin sijainniksi, kun hänen ja kahden muun maanomistajan pitkä valmistelu tuotti tulosta, ja Luonnonmaan saaren tontit lohkottiin Asuntomessujen alueeksi. Moderni torppa kohosi kallion päälle, ja talosta avautuu upea näköala alhaalla kimmeltävään Matalahteen, jossa Timo jo pikkupoikana kävi kalassa.

Torppa Rauhalan rakennusprojektia edelsi omakotitalon myynti Raisiosta ja väliaikainen muutto Turkuun. Kun Ekmanit ajelivat Turun ja Raision väliä, matkan varrella näkyi toistuvasti myös Silkkitimpureiden Noblessa-myymälä. Myymäläkäynnillä kauppias Ari Soiniitty vakuutti pariskunnan Noblessan valikoiman monipuolisuudesta. Hän suunnitteli valmiin kokonaisuuden, joka sisälsi keittiön lisäksi myös olohuoneen, eteisen, kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen kiintokalusteet. Ekmanit arvostivat Noblessan sujuvaa avaimet käteen -palvelua:

− Muissa suunnittelufirmoissa kyseltiin tosi tarkasti meidän visioitamme ja ideoitamme, mutta ei meillä ollut mitään erityistoiveita. Emme halunneet miettiä näitä yksityiskohtia, kun rakennusprojektissa on muutenkin niin paljon mietittävää. Arilta saimme ammattitaidolla vakuuttavan ja valmiin suunnitelman.

Suunnitelman pohjalta Torppa Rauhalan todelliseksi kiintopisteeksi muodostui näyttävän sininen Noblessa-keittiö, jonka vetimettömissä kaapeissa on kullanväriset vedinurat. Sormenjälkiä hylkivä mattapinta korostaa kaapiston sinistä sävyä, ja korkea ikkunaseinä heijastelee keittiön lasisia yksityiskohtia, kuten korkeaa vitriinikaappia. Sinisen kaapiston sävyn virallinen nimi, vuononsininen, teki vaikutuksen paljon Norjassa matkailleeseen Timoon:

− Tuntui siltä, että juuri tämä sävy on tarkoitettu meidän kotiimme. Sininen väri sopii hienosti ympäröivään merimaisemaan ja se ohjasi myös sisustussuunnittelijan valintoja talon sisustuksen suunnittelussa. Kokonaisuus toimii hienosti yhteen.

Sininen sävy jatkuu keittiön lisäksi olohuoneen puolella tv-tasossa sekä eteisen istuinpenkkitasossa, jonka alla on laatikosto. Lisää säilytystilaa eteiseen saatiin Noblessan liukuovikomerolla. Kodin wc-tiloihin ja kodinhoitohuoneeseen valittiin vaaleampia hiekan sävyjä:

− Kun kodin eri tiloissa on saman valmistajan kalusteet, ne ovat tyylillisesti samanlaisia ja sopivat hyvin yhteen. Meille jäi vähemmän pohdittavaa, kun saimme eri huoneiden kaapistot suoraan Noblessalta.

Keittiö on sujuvan arjen keskus

Kahden aikuisen kodissa kiinnitettiin huomiota käytännöllisyyteen ja viihtyvyyteen sekä ympäröivää maisemaa korostaviin ratkaisuihin. Keittiö sijaitsee avoimessa tilassa, jossa lahdenpuoleinen seinä on kokonaan suurta lasipintaa. Kalusteiden sijoittelussa hyödynnettiin näköalaa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia. Siksi keittiössä ikkunan edessä on leijuva aamiaistaso, jonka äärellä voi nauttia maisemista:

− Aamiaistason luona on kaksi jakkaraa, joten voimme tässä kiireettömästi ihailla maisemia kahvikupposen äärellä. Keittiön ulkopuolelle rakennettiin lasinen kesähuone, johon tarjoilu onnistuu suoraan keittiöstä avautuvan ikkunan kautta.

Säilytysratkaisuissa huomioitiin käytännön asiat, kuten Luonnonmaan saaren lajitteluvaatimukset. Keittiön kaapistossa on sama määrä roska-astioita kuin lajittelujärjestelmässäkin. Arki helpottuu, kun jätteitä ei tarvitse enää erikseen lajitella kierrätyspaikalla.

Käytännöllisyyden lisäksi keittiössä korostuvat kauniit yksityiskohdat. Saarekkeeseen sijoitettu tasoliesituuletin pitää yleisilmeen avarana, ja erilaiset valaistusratkaisut luovat tilaan kaunista tunnelmaa illan hämärtyessä. Valaistut vetourat, kaappeihin integroidut valot sekä ilmavuutta tuovat peilisokkelit luovat yhdessä näyttävän kokonaisuuden.

Yhtä asiaa Ekmanit eivät halunneet uuteen keittiöönsä: koirien ruoka-astioita. Siksi perheen kahden koiran kupit ja tarvikkeet sijoitettiin kodinhoitohuoneeseen, missä Noblessan hiekan sävyiset kaapistot kätkevät sisäänsä monipuolisia säilytysratkaisuja koira-arjen avuksi. Uuden kodin kaikki toiminnallisuudet paljastuvat vähitellen messujen jälkeisessä arjessa:

− Asuntomessujen jälkeen kotimme ei ole enää näyttelytila, vaikka se onkin kaunis ja tyylikäs. Emme halunneet esimerkiksi aamiaiskaappia, vaan kahvinkeitin saa olla keittiössä esillä. Meillä elämä saa näkyä. Messujen jälkeen tutustumme kalusteisiin ja mekanismeihin pikkuhiljaa ja nautimme valmiista kodista.