Asukkaat Jari Tammento ja Kristiina Grönroos, MerimaskuNaantalin Asuntomessut 2022: Villa Kalliorinne

Jari Tammento suunnitteli unelmiensa talon ruutupaperille 30 vuotta sitten. Pitkä odotus palkittiin, kun visio toteutui tänä keväänä omalle mökkitontille Merimaskuun. Nyt kotoa kesämökkiin ja rantasaunaan on vain 30 metrin matka, ja loppuelämän koti on valmis.

Villa Kalliorinne ei ole virallinen messukohde, mutta Jari Tammennolla oli suuri rooli Asuntomessujen saamisessa Naantaliin. Hän on yksi maanomistajista, joiden maista messualueen tontit lohkottiin. Muut maanomistajat ovat Torppa Rauhalan Timo Ekman ja Kultaranta Resortin toimitusjohtaja Pekka Jokisuu.

Messujen toteutumista edelsi kymmenen vuoden aktiivinen lobbaus, suunnittelu ja rahoituksen hankinta, jota varten miehet perustivat Naantalin Westend Oy:n. Aluksi piti saada kunnostettua messualueen yhteydessä sijaitseva Matalahti, joka on yhteydessä mereen. Kun myönteinen päätös Asuntomessuista tuli, veneväylä ruopattiin ja satama-alue siistittiin yhteistyössä Naantalin kaupungin kanssa:

− Vuonna 2018 saimme poliitikot mukaan tukemaan hanketta. Messut tuovat alueelle paljon väkeä ja lisäävät Naantalin vetovoimaa. Kun Naantali sai myönteisen päätöksen Asuntomessujen järjestämisestä, homma räjähti käsiin ja kaikki vapaat tontit Luonnonmaalla vietiin hetkessä.

Maanomistajana Tammento oli itsekin suunnitellut rakentavansa talon messualueelle. Oli onni onnettomuudessa, että uniikki visio omasta kodista ei sopinut messualueelle eikä valmiiden talopakettien raameihin.

Lopulta muutaman kilometrin päässä messualueesta sijaitseva mökkipaikka laajentuikin omakotitalon tontiksi. Vanha mökki ja rantasauna sijaitsevat alempana rinteessä ja tarjoavat asukkaille viihtyisän piilopaikan esimerkiksi messujen aikaan, jolloin arkkitehti Janne Kanteen piirtämää Villa Kalliorinnettä esitellään talotoimittaja Honkatalojen VIP-vieraille.

− Asuntomessuilla on tullut käytyä monen vuoden ajan ja voin sanoa, että nyt Naantalissa meillä on täysin ainutlaatuinen kokonaisuus upeassa maastossa. Ei tällaista ole missään muualla. Luonnonmaan kalliot, sammaleet ja metsiköt luovat huikeat puitteet messuille, Tammento summaa.

Valaistusratkaisut toivat säästöjä

Erikoisia sattumia oli myös siinä, miten uuteen kotiin valittiin juuri Noblessan kiintokalusteet. Messualuetta suunnitellessa Naantalin kaupunki järjesti eri yhteistyökumppaneille tilaisuuden, johon myös Turun Noblessa-kauppias Ari Soiniitty osallistui. Tammento ja Soiniitty ovat vanhoja koulukavereita 60-luvulta, ja sattuivat istumaan tilaisuudessa samaan pöytään. Myöhemmin käynti Turun Noblessa-myymälässä vakuutti valikoiman laajuudesta ja räätälöitävillä toiminnoista:

− Ei tämä silti millään tutunkaupalla mennyt, sillä kilpailutimme kolme eri keittiövalmistajaa ja saimme heiltä tarjoukset hyvin samantyyppiseen keittiöön. Soiniitty oli kuitenkin vakuuttava, palvelu oli aivan ykkösluokkaa ja saimme paljon yksityiskohtaisia ideoita, joita muut toimijat eivät tarjonneet.

Yksi esimerkki hyvästä suunnittelusta on Noblessan kaapistojen erilaiset valaistusratkaisut. Villa Kalliorinteeseen haluttiin automaattisesti syttyvä valaistus ilman älykotijärjestelmää. Soiniityn ehdotuksesta keittiön, wc-tilojen ja kylpyhuoneen Noblessa-kalusteisiin integroitiin liikesensoreilla toimivat valot:

− Tämä on aivan jäätävän hieno toiminto ja paljon edullisempi kuin erillinen sähköjärjestelmä. Valot syttyvät automaattisesti liiketunnistimella, ja valojen sävyä ja kirkkautta voi säätää. Kukaan muu keittiötoimittaja ei edes ehdottanut meille tällaista vaihtoehtoa.

Tammennon puoliso Kristiina Grönroos päätti keittiön ulkonäöstä. Hän valitsi mustan ja vetimettömän keittiön, jossa on vaaleat kvartsitasot. Talon seinät ovat lattiasta kattoon asti lasia, joten upea luonnonvalo korostaa kaapiston mustaa tammikuosia ja saarekkeen päätyyn sijoitettua aamiaispistettä.

Aamiaistiski onkin jo muodostunut kahden aikuisen kodissa keittiön suosikkipaikaksi. Myös kaapistoon upotettu AEG:n kahvikone sekä erillinen viinikaappi tuovat arkeen luksusta. Keittiön laskutila maksimoitiin sijoittamalla pakastin saarekkeeseen:

− Saarekepakastin oli toimiva ratkaisu, koska muuten se olisi vienyt tilaa kaappiseinällä ja pienentänyt pöytätilaa. Pakastin toimii nyt pienenä kotivarana pakastetuille lihoille. Olen innokas grillaaja, ja mielestäni mikään ei ole parempaa kuin samettisen pehmeäksi grillattu kauriin paisti, Tammento kehuu.

Kahden keittiön koti

Villa Kalliorinteen asuintilat on keskitetty yhteen kerrokseen, ja yläkerta on pyhitetty rentoutumiseen. Siellä sijaitsevat sauna, spa-osasto, makuuhuone, takkahuone, minikeittiö ja aurinkoterassi porealtaineen ja grillipaikkoineen.

Yläkerrassa on hyödynnetty lasia tilanjakajana, joten missään ei ole väliseiniä. Keittiöstä näkee niin terassille kuin saunan läpi merelle, ja terassitarjoilut onnistuvat suoraan minikeittiössä ilman portaissa kulkemista. Tammento arvelee, että varsinainen keittiö alakerrassa jääkin lähinnä talvikäyttöön.

− Yläkerran Noblessa-keittiössä on pienestä koostaan huolimatta kaikki, mitä me täällä terassin ja takkahuoneen yhteydessä tarvitsemme. Minikeittiössä on laatikostot, roska-astiat jätteiden lajittelua varten, kahden keittoalueen induktioliesi ja vesipiste. Tulevaisuudessa tänne tulee vielä pieni astianpesukone.

Kolmessa kylpyhuoneessa on myös Noblessan kalusteet. Niihin valittiin vaaleampia sävyjä tammikuosilla ja satiininharmailla ovilla. Kodinhoitohuoneessa on kokovalkoinen kaapisto, johon mustan betonikuosin tasot ja musta allas tuovat kontrastia. Harkittu sijoittelu ja avointen tilojen ilmavuus korostavat kalusteiden linjakkuutta. Tammento sanoo kokonaisuuden olevan niin onnistunut, että kotoa ei tee mieli lähteä enää mihinkään:

− Olemme Noblessaan todella tyytyväisiä ja annamme sille kouluarvosanan 9, koska aina pitää olla tilaa kehittyä. Soiniitty hoiti kaiken upeasti ja oli aina tavoitettavissa, kun tuli jotain kysyttävää. Jäi sellainen olo, että luvattuun laatuun voi luottaa. Saimme Noblessalta huikeaa palvelua, ja siksi olemme suositelleet heitä myös eteenpäin.