Pääsuunnittelija ja rakennusarkkitehti Birgitta Hjelm-LuontolaPorin asuntomessut 2018: JokiDuo

Porin asuntomessujen kohde Wienerberger JokiDuo koostuu nimensä mukaisesti kahdesta, pohjaratkaisultaan toistensa peilikuvana toimivasta asunnosta. Pääsuunnittelija ja rakennusarkkitehti Birgitta Hjelm-Luontola halusi JokiDuon kohteeseen pelkistetyn, italialaistyyppisen design-keittiön, mutta kohtuuhinnalla. Sellainen löytyi Noblessan valikoimasta.

– Suunnitellessani asuntomessutaloa Wienerberger JokiDuo hioin keittiön perustoiminnot oikeille paikoilleen jo arkkitehtisuunnittelussa. Sijoitin kohdilleen kylmälaitteet, viemärit ja vesijohdot samoin kuin liesituulettimen, sillä saarekkeen yläpuolen tuli olla vapaa kaikesta roikkuvasta. Kun kävin messuilla Turussa tutustumassa eri keittiötoimittajiin, huomasin Noblessan kalusteiden eroavan muista, ja päätin tutustua niihin tarkemmin. Kriteereinä olivat laatu, selkeys ja ehdottomasti malliston joustavuus.

Hjelm-Luontola teki keittiösuunnitelman hakien inspiraatiota ympäröivästä luonnosta. Keittiö korostaa ikkunasta avautuvaa maisemaa ja on samalla niin pelkistetty, että se sulautuu muuhun sisustukseen:

– Visioni oli, että halusin sijoittaa keittiön avaraan tilaan vastapäätä jokimaisemia. Keittiö on keskeisellä paikalla, joten sen tulee olla selkeä ja toimiva, mutta kätkeä samalla sisäänsä kaikki tarvittava.

Tarkkaan harkittuja yksityiskohtia

Sisustukseen haluttiin kiiltävää laattalattiaa, rouheutta Tuntokivi-pinnoitteella ja lämpöä leveillä, tammisilla sisustuspaneeleilla. Suunnittelija valitsi tammipaneeleita vasten mahdollisimman vähäeleistä, korkeakiiltoista kalusteovipintaa, joka peilaa vastapäistä jokimaisemaa. Myös saarekkeen tuli olla selkeä. Yhteistyökumppani suunnitelmien toteutukseen löytyi Porin Noblessa-myymälästä. Sopivien materiaalien etsiminen sisustukseen oli välillä todellista salapoliisityötä:

– Esitin Porin Noblessan kauppiaalle Anne Somerolle suunnitelmiani, ja hän innostui jatkokehittämään ideoita kanssani. En halunnut saarekkeesta tasakantista, ja Annen ideasta sai alkunsa 10 cm paksun saarekkeen etutason toteutus. Idea oli loistava, mutta ongelmana oli se, mistä löytyisi tilaan sopiva materiaali. Olin aiemmin käynyt Kivitasoseppien kanssa alustavia keskusteluja Caesarstonen kivitasosta. He innostuivatkin toteuttamaan tasot altaineen kivestä ja valkoisen tason samanlaisena kuin Uuniseppien kanssa toteutetussa takassa.

Vaivannäkö kannatti, sillä lopputuloksena JokiDuon asuntomessukohteen keittiöstä tuli täysin uniikki ja erittäin toimiva. Anne Somero löysi keittiötoimitukseen mukaan jopa kokonaisuuteen sopivan viinikaapin.

– Sain hienon kokemuksen Noblessasta. Hioimme Annen kanssa keittiötä niin kauan, että kaikki toiminnot ja detaljit saatiin kohdilleen. Olen tyytyväinen keittiön jokaiseen herkulliseen yksityiskohtaan. Noblessalle ja Anne Somerolle suuri kiitos hyvästä yhteistyöstä ja laadukkaista kalusteista.