Asukkaat Ritva Moilanen ja Olli VäisänenTuusulan asuntomessut 2020: Musta Torppa

Asuntomessukohde Mustan Torpan Noblessa-keittiö, jossa Structuran musta nero-tammikuosi.

Ritva Moilanen ja Olli Väisänen päätyivät Tuusulan asuntomessukohteen rakennuttajiksi monen sattuman kautta. Keravalla rivitalossa asunut pariskunta oli omien sanojensa mukaan tehnyt aiemmin vain pientä pintaremonttia, joten aikeissa oli valmiiseen kotiin muuttaminen. Sitten Tuusulan asuntomessualueen kaupunkikylän henki teki niin suuren vaikutuksen, että suunnitelmat muuttuivat:

– Tuusulan asuntomessualue on ainutlaatuinen kokonaisuus, ja kaavasuunnitelmiin tutustumisen jälkeen meille oli selvää, että haluamme muuttaa alueelle. Päädyimme townhouse-projektiin ja itse suunnitellun talon rakennuttamiseen, Moilanen kuvailee.

Useissa talonäytöissä kiertely auttoi omien suunnitelmien hahmottamisessa, ja erilaisiin pohjaratkaisuihin tutustumalla sai hyviä vinkkejä siitä, miltä kalusteet näyttävät eri kokoisissa tiloissa.

– Pääkaupunkiseudulla asunnot ovat aika pieniä, joten usein tilan hahmottaa vasta kun sen näkee. Ideat konkretisoituvat parhaiten, kun näkee käytännössä, miltä esimerkiksi 1,5 metrin keittiön saareke näyttää.

Asuntomessualueelle rakennetun kodin ykköstoiveina oli käytännöllisyyden ja toiminnallisuuden yhdistäminen. Moilasen ja Väisäsen townhouse on kahteen kerrokseen rakennettu viihtyisä kaupunkipienkoti, jossa vietetään laatuaikaa yhdessä ja pidetään illanistujaisia kavereiden kanssa. Talossa on 123 neliötä asuinpinta-alaa ja sopivan pieni piha:

– Emme ole ahkeria puutarhureita, joten halusimme vain pienen pihan. Uudessa kodissamme yhdistyvät omakotitalo- ja rivitaloasumisen parhaat puolet. Olemme keskittyneet rakennusprojektissa suunnitteluun, sisustukseen ja siivoukseen, ja jättäneet muun ammattilaisten tehtäväksi.

Puupintoja ja teollista tyyliä

Suunnittelija Eva Paukkeri Noblessan Vantaan myymälästä loi messutalon eri tiloihin sopivat kalustekokonaisuudet. Kodin keittiössä, eteisessä, kodinhoitohuoneessa ja kahdessa kylpyhuoneessa on Noblessan malliston kalusteet. Kodinhoitohuoneessa Noblessan Focus-ovimalliston korkeakiiltoiset pinnat ja valkoinen väri tekevät tilasta säihkyvän siistin näköisen.

Kylpyhuoneisiin valittiin pehmeitä puun sävyjä. Niiden kaapeissa toistuu sama Somerset-tammikuosi kuin keittiön työtasossa, ja puukuviointi sopii hienosti yhteen kodin sisustuksessa käytetyn paneeliseinän kanssa.

Mustan Torpan vaalea kylpyhuone, jossa kaapit Noblessan Somerset-tammikuosia.

– Eva vei meidän ajatuksiamme hienosti eteenpäin omissa suunnitelmissaan. Saimme eri huoneisiin hyviä tilaratkaisuja, kuten keittiön apteekkarinkaapin, ja kokonaisuus pysyi selkeänä ja linjakkaana.

Talon yläkerran olohuoneesta ja keittiöstä voi ihailla läheistä puistomaisemaa. Loft-tyylisessä tilassa on mikrosementtilattia ja suuret ikkunat, joista valo virtaa talon läpi. Moilanen kutsuu tyyliä nimellä soft loft, joka on hieman pehmennetty versio rosoisen teollisesta tyylistä.

Voimakkaan näköinen keittiö syntyi Noblessan Structura-malliston mustalla Nero-tammikuosilla, jonka puun syitä muistuttava kuviointi tuo kaapistoon eläväisen pinnan. Työtason alla kiertävä LED-valaistus lisää tilaan tunnelmallisuutta, ja keittiön saarekkeeseen saatiin kaikki tarvittu säilytys- ja työskentelytila.

– Meillä oli alusta alkaen hyvin vahvat toiveet keittiöstä, ja Noblessa erottui kilpailijoistaan hyvällä palvelulla. Noblessan kohdalla meille tuli tunne, että he haluavat myydä juuri meidän toiveisiimme sopivan ratkaisun, eikä vain mitä tahansa keittiötä. Saimme Noblessalta kaiken hienosti avaimet käteen -pakettina ja todella hyvällä hinta-laatusuhteella.