Asukkaat Mia-Riitta ja Janne LehtonenTuusulan asuntomessut 2020: Paritalo Veljesteco, Asunto A

Tuusulan Asuntomessujen Veljesteco A -talon keittiössä on skandinaavisen vaalea sisustus.

Veljesteco on nimensä mukaisesti veljesten rakentama paritalo. Asunto A on Mia-Riitta ja Janne Lehtosen perheen uusi koti, ja paritalon toinen puolikas on Jannen veljen Joni Lehtosen valtakuntaa. Veljesteco on massiivipuurakenteinen CLT-talo, jossa puupintaa on hyödynnetty seinien lisäksi myös kodin muissa pinnoissa.

Keittiöllä oli suuri rooli jo rakennushankkeen suunnitteluvaiheessa. Lehtoset halusivat mittojen mukaan suunnitellun keittiön, joka vastaisi heidän toiveitaan ja sopisi yhteen kodin puupintojen kanssa.

– Kävimme Sanomatalon ja Espoon Noblessa-myymälöissä tutustumassa mallikeittiöihin. Valikoiman laajuus vakuutti meidät siitä, että saamme Noblessalta juuri sellaisen keittiön, kuin haluamme. Meillä oli toiveena vetimetön Line N -keittiö, jotta kokonaisuus olisi hillitty, Mia-Riitta kertoo.

Sisustuksessa on kiveä ja puuta sopivassa suhteessa. Keittiön kaapistoihin valittiin vaaleanharmaa Stoneart-liuskekivikuosi, joka sopii ympäröiviin luonnonmateriaaleihin ja yhdistyy värimaailmaltaan paritalon asuntojen välissä kohoavaan kivimuuriin.

Seinäkaappien pohjassa kulkee integroitu led-valaistus värilämpötilansäädöllä ja himmennysominaisuudella. Näin keittiön valaistusta on helppo muunnella vuodenajan ja vuorokaudenajan mukaan.

Noblessan suunnittelija Johanna Simomaa auttoi Lehtosia luomaan keittiöstä uniikin ja tilaan sopivan kokonaisuuden. Samansuuntaiset visiot tekivät yhteistyöstä helppoa:

– Emme halunneet, että ulkopuoliset ohjailevat liikaa sitä, millaisia ratkaisuja asuntoomme tehdään. Vaikka tämä onkin messukohde, niin se on myös meidän kotimme. Johanna kuunteli hienosti meidän toiveitamme, ja suunnitteli keittiön siltä pohjalta.

Tyyliä tuplarivistöllä yläkaappeja

Keittiö on Lehtosille kodin sydän. Siellä vietetään paljon aikaa ja laitetaan ruokaa yhdessä, joten tilasta haluttiin tarpeeksi väljä ja käytännöllinen. U-kirjaimen mallisessa keittiössä mahtuu avaamaan kaappien ovia ja työskentelemään törmäilemättä toisiinsa.

– Aiempi keittiömme oli kokonaan avokeittiö, ja se oli vaativa ratkaisu lapsiperheessä. Kaikki tavarat täytyi pitää koko ajan järjestyksessä. Uudessa keittiössä halusimme peittää olohuoneen ja ruokailutilan suunnasta näköyhteyden keittiön työtasoille.

Veljesteco A -messutalon keittiössä on Noblessan harmaa Stoneart-liuskekivikuosi.

Keittiön säilytysratkaisuja pohdittiin tarkkaan, sillä kalusteista haluttiin mahdollisimman pelkistetyn näköiset. Yhtenäisen ilmeen saavuttamiseksi värimaailma pidettiin yhtenäisenä, ja kaikki kodinkoneet integroitiin kaapistoihin.

Säilytystilan riittävyys varmistettiin asentamalla keittiön seinäkaappien päälle lisärungot. Tuplarivistö yläkaappeja tuo paljon lisää säilytystilaa, ja alhaalta ylös asti kohoavat kaapistot ovat tyylikäs ratkaisu korkeaan tilaan.

– Olen valmis kiipeilemään sen verran, mitä yläkaappeihin sijoitetut tavarat vaativat. Enimmäkseen siellä on säilössä vain harvoin käytössä olevia keittiötarvikkeita. Tuplakaapistot tuovat keittiöön juhlavuutta ja selkeyttä.

Olohuoneen puolelle Lehtoset teettivät erikseen baaritason, joka on hieman keittiön niemekettä korkeampi ja peittää näin suoran näkymän keittiöön olohuoneen suunnasta. Niemeke on samaa CLT-materiaalia kuin talon väliseinät ja kattokin. Korotettu istuskelutila monipuolistaa baaritason käyttömahdollisuuksia.

Asuntomessukohteen rakennusprojekti oli pitkä ja monivaiheinen. Kokonaisuuden hallinnan kannalta oli tärkeää, että keittiö saatiin asennettua kerralla valmiiksi, ja aikataulut etenivät suunnitelmien mukaan:

– Yleensä remonteissa tulee aina jälkitoimituksia, mutta Noblessa toimitti kaikki osat samassa paketissa. Koko keittiö saatiin valmiiksi kahdessa päivässä, ja Noblessan asennusporukka hoiti kokonaisuuden todella hienosti. Olemme todella tyytyväiset lopputulokseen.