Rakennuttaja Joni LehtonenTuusulan asuntomessut 2020: Paritalo Veljesteco, Asunto B

Asuntomessujen Veljesteco B -asunnossa on Noblessan Structura-kaapisto mustalla Nero-tammikuosilla.

Lehtosen veljesten rakentama Veljesteco on ekologinen paritalo Tuusulan asuntomessualueella. Massiivipuurakenteisen CLT-talon asunnossa A asuu Janne Lehtonen vaimonsa Mia-Riitan kanssa, ja B-asunto on Joni Lehtosen.

Ensin veljesten suunnitelmissa oli hirsitalon rakentaminen. Lopulta taloon valittiin kestävä CLT-materiaali, jonka ristiinlaminoidut massiivipuurakenteet ovat saaneet matalapäästöisten rakennusmateriaalien M1-luokituksen. Myös Noblessan tuotteilla on 100-prosenttinen M1-luokitus, joten ne olivat luonnollinen valinta terveelliseen kotiin.

Lehtonen kertoo keittiön suunnittelun edenneen hyvässä yhteistyössä Noblessan keittiösuunnittelija Jenni Leinosen kanssa. Tavoitteena oli löytää helppohoitoinen ja käytännöllinen keittiö, joka kestää aikaa:

– Tiesimme jo etukäteen, että Noblessalla on laadukkaat keittiöt. Mallistosta löytyi sopiva musta keittiö, joka sopii kodin muuhun sisustukseen. Asunnon väliovet ovat mustat ja sisustuksessa on paljon puupintoja, joten musta väri oli selvä valinta keittiöön.

Avoimessa tilassa sijaitseva keittiö erotettiin olohuoneesta omaksi kokonaisuudekseen saarekkeella. U-mallisessa keittiössä on Noblessan Structura-malliston mustat ovet, joissa on pystysuuntainen puun syiden kuviointia muistuttava tammikuosi. Musta kaapisto erottuu upeasti keittiön seinien vaaleaa puun sävyä vasten.

Monipuolisten kaappien keittiö

Taustavalaistu aamiaiskaappi tuo keittiöön näyttävää lisätilaa. Pienet kodinkoneet saa talteen lasisten rulo-ovien taakse, joten tavarat ovat nopeasti käden ulottuvilla, mutta työskentelytila on helppo pitää siistinä.

– Valaistu aamiaiskaappi oli Jennin ehdotus, ja se on hieno ja moderni ratkaisu. Kokonaisuus toimii hyvin ja näyttää tyylikkäältä.

Saarekkeen ja aamiaiskaapin lisäksi keittiöön saatiin lisää säilytystilaa kaapistojen XL-mitoituksella. Yläkaappeihin saa säilöön harvemmin käytössä olevat astiat ja laitteet, ja samalla yläkaappien linja muodostaa hauskan kontrastin mustan vinokaton kulman kanssa.

Lehtonen on itse ammattirakentaja, joten hän näkee työkseen monenlaisia rakennusprojekteja. Pitävien aikataulujen ja sujuvien asennusten merkitys korostuu talonrakennuksessa, kun kokonaisuuden täytyy pysyä hyvin hallinnassa:

– Noblessan kalustetoimitukset ja asennukset sujuivat hienosti ja nopeasti. Toimituksista ei puuttunut mitään, ja keittiö asennettiin parissa päivässä. Noblessa on ihan kymppi. Tästä tuli juuri sellainen keittiön kuin halusinkin, ja yhteistyö sujui hyvin.

Elämä ehti muuttua paljon niissä kolmessa vuodessa, mikä Veljestecon rakentamiseen kului. Alun perin veljesten yhteiseksi paritaloksi tarkoitettu kohde saa asuntomessujen jälkeen B-asuntoon uudet asukkaat, sillä yksityiselämän muutokset vievät Joni Lehtosen uuteen osoitteeseen. Veljesteco jää paikalleen muistuttamaan veljesten yhteisestä projektista ja puurakentamisen taidonnäytteestä.