Seppo Suoranta, TurkuYlellinen keittiö katosta lattiaan

Turkulainen Seppo Suoranta rakennutti jykevän kivitalon, jossa korostuvat laadukkaat materiaalit ja tarkka viimeistely. Uudessa Noblessa-keittiössä ei tingitty laadusta, mikä näkyy korkeakiiltoisen kaapiston, peilisokkeleiden ja kvartsitasojen ylellisessä yhdistelmässä.

Heti ulko-ovesta sisään astuessa tämän kodin katseenvangitsija käy selväksi: se on modernin suoraviivainen ja kiiltävä Noblessa-keittiö. Jo rakennusprojektinsa alkumetreillä Seppo Suoranta tiesi, että hän haluaa uuteen kotiinsa tehokkaan ja laadukkaan keittiön, joka kestää vuosia eteenpäin.

– Moni tekee ensimmäisen talonsa kohdalla sen virheen, että säästää keittiössä. Mieluummin kannattaisi säästää sellaisessa kohdassa, jolla ei ole niin suurta merkitystä arjessa. Itse sijoitan ennemmin hyvin toimivaan keittiöön kuin esimerkiksi erikoiskaakeleihin.

Käynti Noblessan kalusteita Turussa myyvän Silkkitimpureiden liikkeessä vakuutti Suorannan siitä, että hän saa Noblessalta juuri toiveidensa mukaan suunnitellun keittiökokonaisuuden. Toiminnallisuuden lisäksi myös keittiön esteettisyydellä oli suuri merkitys valinnassa, sillä kilpailijoilta saadut keittiösuunnitelmat eivät olleet ulkonäöltään sitä, mitä Suoranta keittiöltään toivoi:

– Kun näin kilpailijan tekemän keittiösuunnitelman, ajattelin, että ei kai tästä nyt näin rumaa tule. Sitten kun sain Noblessa-kauppias Ari Soiniityn tekemän keittiösuunnitelman eteeni, niin meinasi kuvainnollisesti tulla itku. Sanoin Arille, että jos tästä jotain lähdettäisiin muuttamaan, se menisi huonompaan suuntaan.

Noblessan keittiöpakettiin valittiin satiininharmaat ja korkeakiiltoiset Lux-kaapit, jotka on helppo pitää puhtaana. Avokeittiö suunniteltiin kahden suuren ikkunan rajaamaan kulmaan, jossa riittää luonnonvaloa ja vaaleita seinäpintoja. Keittiöön saatiin entistä enemmän tilan tuntua vetimettömillä kaappien ovilla ja peilisokkeleilla, ja tilaan luotiin värien kontrastia yhdistämällä vaaleanharmaan kaapiston rinnalle välitilan kohokuvioitu paneeli ja työtasojen tummat kvartsipinnat.

Älykäs ja kosketusvapaa keittiö

Suoranta asuu todellisessa älykodissa. Sähköverhot, moottoroidut yläkaapit, sensorilla avautuva roskiskaappi ja automaattisesti valaistusta säätävä knx-sähköjärjestelmä tekevät arjesta helppoa. Lomalle lähtiessäkin voi olla rauhallisin mielin, sillä keittiön hanoihin asennetut magneettiventtiilit estävät mahdollisen vesivahingon.

– Ihminen tottuu tällaiseen pieneen luksukseen nopeasti. Nyt odotan kodin ulkopuolellakin esimerkiksi automaattisesti liiketunnistimella syttyviä valoja. Sitten ihmettelen, kun valot eivät sytykään.

Valaistusratkaisuihin kiinnitettiin paljon huomiota myös keittiösuunnitelmassa. Esimerkiksi aamiaiskaapin mustan lasirulo-oven sävy muuttuu valaistusta säätämällä peittävän mustasta lämpimän harmaaksi. Saarekkeeseen tehtiin vitriinimäinen osio valaistuilla laatikoilla, joissa on lasietusarjat. Kokonaisuudesta huomaa, että jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu:

– Yksi keittiön toiminnallisuuteen vaikuttanut tekijä on se, että kaapisto on yhtenäinen, eikä väliin jää tyhjiä aukkoja tai pieniä syvennyksiä. Kaappiseinä pitää keittiön yleisilmeen siistinä, eikä keittiöön kerry turhaa tavaraa. Myös keittotasoon integroitu liesituuletin on mukavan huomaamaton ratkaisu, ja käytössä tehokas.

Räätälöidyt kalusteratkaisut näkyvät myös kodin muissa tiloissa. Keittiön lisäksi Suoranta valitsi Noblessan kiintokalusteet kodinhoitohuoneeseen, makuuhuoneeseen ja wc-tiloihin. Makuuhuoneen yhdestä komerosta johdettiin pyykkikuilu suoraan kodinhoitohuoneen komeroon, ja alakerran biljardisalin yhteydessä on Noblessan malliston saareke, joka toimii baaritasona.

– Mitä hain, sen sain Silkkitimpureilta. Noblessan laatu teki minuun älyttömän ison vaikutuksen, ja siihen kannatti sijoittaa. Kyllä Noblessa on keittiöiden mersu. Otin keittiön kaikilla höysteillä, eikä tästä voisi enää parantaa.

Jutussa kuvattu laatikoston lasietusarja ei ole tällä hetkellä Noblessan valikoimassa. Vitriinimäisen toteutuksen saa tehtyä myös Noblessan lasisilla päätypaneeleilla. Tiedustele malleja ja yksityiskohtia lähimmästä Noblessa-myymälästä.