Asukkaat Mikael Turtiainen ja King-koiraTuusulan asuntomessut 2020: Villa Mikael
Tuusulan asuntomessualueen Villa Mikael on paitsi esimerkki periksiantamattomasta asenteesta, myös rakennusteknisesti taitava todiste esteettömän asumisen mahdollisuuksista. Nimeään kantavassa omakotitalossa asuu Mikael Turtiainen King-koiransa kanssa.
Vuonna 2008 MM-tason hiphop-tanssijana tunnettu Mikael vammautui hengenvaarallisesti raitiovaunuonnettomuudessa. Reilu kymmenen vuotta myöhemmin Mikael pääsee muuttamaan Tuusulaan omaan kotiin, jonka esteettömyys ja kekseliäät ratkaisut auttavat mahdollisimman itsenäisessä elämässä.
Mikaelin isä Petri Turtiainen kertoo kolme vuotta kestäneen rakennusprojektin vaatineen tarkkaa suunnittelua, jotta lopputuloksena on aidosti esteetön ja yhteisöllinen koti. Kulmatontille rakennettu Villa Mikael on aivan kevyen liikenteen väylän vieressä, mikä helpottaa päivittäistä liikkumista.
– Koska Mikael on pyörätuolissa, niin kodista piti saada aikaan kulkemisen kannalta optimoitu kokonaisuus. Tärkeänä osana asuinalueen valintaa oli se, että asuntomessualue tehtiin kokonaisvaltaisesti esteettömäksi. Tänne on rakennettu erilaisia yhteisöllisiä alueita, ja ympäristö on hyvä myös pyörätuolissa liikkuvalle.
Samassa pihapiirissä sijaitsee Villa Sanni, jossa asuu Mikaelin henkilökohtainen avustaja Sanni puolisoineen. Yhteisöllinen asumismuoto mahdollistaa Mikaelin jatkuvan kuntoutuksen ja aktiivisen elämän.
Jokaisen esteettömän kodin asukkaalla on erilaiset tarpeet kodin toiminnallisuudelle. Villa Mikael ei ole yleismaailmallisesti esteetön, vaan siihen on tehty yksilöllinen esteettömyyssuunnittelu.
– Jotkin esteettömiksi suunnitellut huonekalut eivät sovi Mikaelille, koska hän on 189 senttiä pitkä. Pituutensa vuoksi hän ei pyörätuolissakaan mahdu kaikkien pöytätasojen alle. Siksi oli tärkeää luoda Villa Mikaelista täysin räätälöity kokonaisuus.
Esteettisesti esteetön koti
Villa Mikaelin tilaratkaisuissa ja kalusteiden valinnassa huomioitiin Mikaelin nykyisen pyörätuolilla liikkumisen lisäksi myös tulevaisuuden tarpeet. Noblessan malliston monipuoliset vaihtoehdot mahdollistivat esteettömän keittiön rakentamisen suoraan standardivalikoiman tuotteilla. Kalusteiden muunneltavuus esimerkiksi erilaisilla sokkeli- ja runkokorkeuksilla auttoi luomaan esteettömyyden vaatimuksiin sopivan kodin, joka myös näyttää hyvältä.
– Uuden kodin on tärkeää olla esteettisesti kaunis, ei vain esteetön. Noblessan kalusteet ovat samaan aikaan hyvännäköisiä ja toimivia. Noblessan modulaarisen valikoiman ansiosta saimme rakennettua esteettömän kodin järkevämmällä hinnalla kuin erikseen esteettömäksi tehdyllä kokonaisuudella.
Esteettömyyden lisäksi Villa Mikael on todellinen älykoti. Asunnon 162 neliötä ovat yhtä avointa tilaa, jonka saa halutessaan rajattua osiin liukuovilla. Tilat ja laitteet toimivat sähköisellä etäohjauksella, ja esimerkiksi hanojen ja verhojen ohjaus onnistuu etähallinnalla.
Mikaelin vahva visuaalinen silmä näkyy kaikkialla sisustuksessa. Seinillä on tilaustöiden lisäksi itse tehtyä taidetta, joka on painettu akustiikkaturvelevyille. Keittiöönsä Mikael valitsi vetimettömät kaapit puhtaasti ulkonäkösyistä. Pelkistetty kaapisto Noblessan mattamustilla Touch-ovilla sointuu hyvin yhteen kodin harmaan liuskekivilattian ja kivitasojen kanssa.
Keittiöön ja viereiseen apukeittiöön tehtiin paljon arkea helpottavia ratkaisuja. Yläkaapeissa on sähköisesti laskeutuva kaappien alaosa, jotta niistä saa astiat vaivattomasti käyttöön. Helppokäyttöisyys on huomioitu myös matalassa lavuaarissa, jota voi käyttää pyörätuolissa istuen. Uunissa on käyttöturvallisuutta lisäävä alaspäin laskeutuva kansi, jota voi käyttää laskutilana samalla kun ottaa ruokaa uunista.
– Yhteistyömme Noblessan kanssa oli erittäin hyvää. Emme olleet vain asiakkaita, vaan meidän toiveemme todella huomioitiin. Villa Mikaelissa on paljon erityisratkaisuja, jotka piti saada millintarkasti paikoilleen. Tulevaisuudesta ei kukaan tiedä, mutta tämän kodin tavoitteena on luoda Mikaelille omatoimisempi elämä, Petri-isä summaa.