Ari Soiniitty, Turku Turun Noblessa siirtyy isältä pojalle

Yli neljänkymmenen vuoden ura keittiökauppiaana näkyy uskollisina asiakkaina sekä suositusten määrässä.

Noblessa-keittiöiden kauppias vaihtuu Turussa. Anssi Soiniitty kouluttautuu kauppiaan tehtäviin isänsä Ari Soiniityn jalanjäljillä. Kuva: Kasper Garam

Turkulaisella Ari Soiniityllä on takanaan pitkä historia keittiökauppiaana. Kauppiasvuosia on takana jo yli 40.

– Meillä on paljon asiakkaita, jotka tulevat yhä uudelleen muuton tai remontin yhteydessä. Suositusten määrä on myös suuri, yli puolet uusista asiakkaista tulee suositusten kautta.

Noblessan parissa Soiniitty on työskennellyt nyt reilut kahdeksan vuotta.

– Noblessassa minut vakuutti muun muassa saksalainen korkea laatu. Myös yksityiskohtia, kuten mitoituksia, värivaihtoehtoja, valaistuksia ja mekanismeja on mietitty todella tarkkaan.

Turun seudulla asiakaskunnasta noin 60 prosenttia on remontoijia, sillä alueella sijaitsee paljon vanhoja asuntoja, loput ovat uudisrakentajia.

– Myyjiemme kokemus sisustussuunnittelusta ja kokonaisuuksien hallinnasta on iso apu asiakkaillemme. Meillä on myymälässä myös asennuksista vastaava henkilö, joka auttaa laajalla tietotaidollaan. Noin puolet asiakaskunnastamme tilaa kuitenkin niin sanotulla avaimet käteen -periaatteella keittiötoimituksen.

Turussa moderni tyyli vetoaa keittiöasiakkaisiin

Turun alueella keittiöitä ostavat asiakkaat ovat selkeästi modernin suuntauksen ystäviä.

– Trendi on pelkistetty ja eleetön, ja vetimettömyys vetoaa edelleen. Perinteinen tyyli on meillä hyvin pienessä osassa.

Keittiön kaapistojen väreistäkin yksi on ylitse muiden.

– Musta on ehdottomasti suosituin väri tällä hetkellä. Valkoisen valtakausi päättyi jo useampi vuosi sitten, mutta vaalean sävyt, kuten hiekka, norsunluu ja satiininharmaa, ovat myös suosittuja. Uusina väreinä taupe ja hiottu valkoinen tulivat meille valikoimaan, Soiniitty kertoo.

Valkoisen valtakauden jälkeen tummat sävyt ovat nostaneet suosiotaan. Kuva: Kasper Garam

Ari Soiniitty veikkailee kuitenkin voimakkaampien värien paluuta hiljalleen keittiöihin.

– Viime vuonna Asuntomessuilla esitelty tumma sininen löi hyvin läpi. Nyt myös tumma vihreä alkaa olla trendikäs uusi vaihtoehto. Kestää kuitenkin hetken ennen kuin asiakkaat uskaltavat kokeilla uusia värivaihtoehtoja.

Mitään väreillä leikittelijöitä ei suomalaisista kuitenkaan saa.

– Matta pinta ja musta väri on silti selkeästi se suosituin vaihtoehto. Toki niinkin on käynyt, että meidän näyttelyssämme käytyään asiakas onkin päätynyt esimerkiksi juuri siniseen tai vihreään harkitsemansa mustan sijaan.

Kirkkaat värit, kuten punainen tai keltainen, eivät suomalaista silmää miellytä. Myöskään pastellisävyt, kuten muun muassa Instagramissa kovasti trendannut vaaleanpunainen, eivät käy kaupaksi.

– Tehostevärinä muun muassa lokerikoissa tai välitilassa voidaan kokeilla yksittäistä väriä. Niitä on myös helppo vaihtaa uusiksi, jos kyllästyy.

Laattojen käyttö on vähentynyt huomattavasti, ja Ari Soiniityn mielestä aivan syystä.

– Halutaan pintoja, joissa ei ole vaikeasti puhtaana pidettäviä saumoja. Nyt halutaan erilaisista materiaaleista tehtyjä levyjä, joissa on sitä kaivattua väriä tai asiakkaan valitsema kuva. Laminaatit ja värilliset lasit ovat suosittuja. Muualla Euroopassa suositut näyttävät tapetit välitiloissa eivät suomalaista miellytä. Selkeitä sileitä pintoja siis, Soiniitty summaa.

Anssi ja Ari Soiniitty tuntevat alan trendit. Kuva: Kasper Garam

Keittiösaarekkeet ja avokeittiöt ovat edelleen suosittuja

Keittiösaarekkeiden suosio jatkuu edelleen, eikä suotta. Niihin halutaan integroida kodinkoneita, lisäksi saarekkeisiin tulevat tasoliesituulettimet ovat hyvin suosittuja. Näin saadaan myös selkeästi avarampi tuntu keittiöön.

– Ne ovat käteviä siinäkin mielessä, että enää ei tarvitse pähkäillä esimerkiksi käyttäjien pituuseroa.

On kauppiaalla antaa tärppikin asiakkaille.

– Jos asiakas hakee selkeää, yksinkertaista tyyliä, Line N -mallistomme on ehdoton ykkönen. Sitä on meillä esilläkin useita ryhmiä.

Vetimetön Line N -kaapisto sopii moneen sisustukseen ja luo tyylikkään minimalistisen ilmeen keittiöihin, wc-kalusteisiin ja olohuoneryhmiin.

– Lisäksi xl-mitoitus kaapistoissa tarjoaa enemmän säilytystilaa ja huonekalumaisemman, modernimman ulkonäön.

Kodinkoneiden huima kehitys

Keittiön kodinkoneet ovat nykyään lähes aina integroituja. Musta väri on niissäkin suosituin, eikä ihme, sillä ne ovat näyttäviä ja sopivat hyvin yhteen kaikenväristen kaappien kanssa.

Uuneissa pyrolyysipuhdistus herättää asiakkaissa innostusta. Pyrolyysiuuni poistaa pinttyneet liat uunista erittäin kuuman lämpötilan avulla. Uunin sisälämpötila nousee pyrolyysipuhdistuksen aikana jopa 500 asteeseen, jossa sekä sokeri- että rasvatahrat palavat ja muuttuvat hienoksi tuhkaksi.

– Myös höyryuunit ovat todella suosittuja, ne ovat helposti ruuan kuivattavan kokin pelastus. Ruuasta tulee todella maukasta ja mehukasta, Soiniitty kertoo.

Noblessan kiintokalusteilla voi kalustaa koko kodin kylpyhuoneesta kodinhoitohuoneeseen. Kuva: Kasper Garam

Myös jääkaappipakastimista löytyy jos jonkinlaista uutta varustelua, esimerkkinä lämpötilojen säätelymahdollisuus jääkaapin eri osissa. Noblessan omien merkkien lisäksi on saatavilla muiden eurooppalaisten valmistajien merkkejä.

Miten lähteä liikkeelle, jos haluaa käynnistää keittiöremontin?

– Puhelin käteen tai sähköpostia! Projekti kannattaa aloittaa huolella ajan kanssa suunnitellen, sillä monella on saattanut kulua reilut 15 vuotta edellisestä keittiöremontista. Suunnittelussa panostamme aina asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin.

Myymälässä eletään muutoksen aikaa

Ari Soiniitty elää muutoksen aikaa omalla kauppiasurallansa. Myymälässä valmistaudutaan sukupolvenvaihdokseen ja uusi kauppias, Anssi Soiniitty on kouluttautumassa työtehtäviinsä.

Tämä tapahtuu kuitenkin asteittain, joten Ari Soiniittyä tullaan näkemään vielä ainakin muutaman vuoden Turun Länsikeskuksessa.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Iltalehdessä 8.3.2023 Alma Brand Studion toteuttamana Kaupallinen yhteistyö -juttuna.


Noblessa-kauppiaat esittelyssä