Simo Nivamo - Kuopio ja Jämsä ”En myy keittiöitä, vaan unelmia”

Kuopiossa ja Jämsässä keittiökalusteita myyvä Simo Nivamo varaa aina asiakkaille reilusti aikaa. Kauppiaan mielestä keittiön on oltava täydellinen.

Kuopion ja Jämsän Noblessa-keittiöiden kauppias Simo Nivamo haluaa myydä asiakkaille unelmia. Kuva: Matias Honkamaa

Kaikki keittiökauppoja tehneet tietävät, että uuden keittiön hankinta on kutkuttavaa puuhaa. Kuinka onnistua valitsemaan kerralla tasokkaat ja kestävät kalusteet moniksi vuosiksi eteenpäin?

Kuopiolainen Simo Nivamo ihastui Noblessan brändiin ja keittiökalusteiden laatuun niin paljon, että ne saivat hänet jopa vaihtamaan alaa.

Rautakauppiaasta kalustekauppiaaksi siirtynyt Nivamo aloitti perustamalla Noblessa-osaston oman rautakauppansa sisään vuonna 2011. Neljä vuotta myöhemmin hän päätti panostaa täysillä keittiöketjuun.

Vetimetön keittiö on pelkistetyn tyylikäs ratkaisu, joka sopii monenlaiseen sisustukseen. Kuva: Kasper Garam

– Keittiöalalla Noblessan laatu on ylivoimainen kilpailijoihin verrattuna. Minulla oli vahva tunne, että tässä on yrittämisen arvoinen tuote.

Nivamo toimii kauppiaana Kuopion Noblessa-myymälässä, joka sijaitsee kätevästi Kauppakeskus Hermannissa ison parkkialueen ja palveluiden ympäröimänä. Hän pyörittää myös Jämsän-liikettä, joka on avoinna showroom-periaatteella sopimuksen mukaan.

Myymälöistä voi hankkia keittiökalusteiden lisäksi säilytysjärjestelmiä sekä kalusteita kodinhoitotiloihin ja kylpyhuoneeseen. Laajasta valikoimasta löytyy ratkaisuja kaikenlaisiin koteihin.

– Sanon aina, että en myy keittiöitä, vaan myyn unelmia. Niiden toteutuminen motivoi minuakin työssäni.

Kauppias Simo Nivamo tietää, että laatu ja kestävyys ovat asiakkaille tärkeitä kriteerejä keittiösuunnittelussa. Kuva: Matias Honkamaa

Keittiö on käytössä pitkään

Kuopiossa ja Jämsässä asiakkaiden joukossa on paljon remontoijia, joista osa on vasta kartoittamassa valikoimaa tulevaa varten. Nivamon mukaan Suomessa keittiöitä käytetään pitkään.

– Asiakkaan vanha keittiö on usein tehty 20–30 vuotta sitten. Moni toteaa liikkeeseen saapuessaan, että onpa maailma muuttunut, naurahtaa Nivamo.

Noin 250 keittiötä vuodessa suunnitteleva kauppias tietää laadun ja kestävyyden olevan asiakkaille tärkeitä kriteerejä. Parhaiten nykyaikaisten ratkaisujen eron huomaa, kun uusi keittiö on otettu käyttöön.

– Noblessan huipputuotteiden ja tyytyväisten asiakkaiden kautta puskaradio lähtee toimimaan. Joskus yhdestä keittiöstä on tullut jopa seitsemän uutta kauppaa.

Nivamo kiittelee Noblessan toimivaa ketjua aina tehtaalta tavarantoimitukseen ja kuljetuksiin. Kaikki sujuu jouhevasti suunnittelusta asennukseen asiakkaan kotona.

– Tärkeintä on aina saada asiakkaalle mieleinen keittiö. Palveluketjusta ei tingitä koskaan, vaan kokonaisuus hoidetaan laadukkaasti alusta loppuun asti.

Noblessan mallisto uudistuu jatkuvasti. Kuva: Kasper Garam

Noblessalta uusia mallistoja joka vuosi

Noblessan keittiöt uusiutuvat vuosittain. Mallistoihin tehdään parannuksia, tyylit ja trendit vaihtuvat, sävyt muuttuvat.

Viimeisen parin vuoden aikana keraamiset tasot ja kvartsitasot ovat nostaneet suosiotaan. Asiakkaat toivovat pinnoilta kestävyyttä ja hygieenisyyttä, ja keraamista tasoa voidaan käyttää vaikka leivonta-alustana.

– Ihmiset haluavat keittiöön käyttömukavuutta. Uunit ja mikrot, joissa käsitellään kuumia asioita, asetetaan ylemmäs paremmalle käyttökorkeudelle.

Perusvalkoisia keittiöitä myydään edelleen, mutta suosiossa ovat myös vaaleat puukuosit ja tummemmat sävyt.

– Keittiö ei enää välttämättä ole yksivärinen, vaan mukana voi olla kahta tai kolmeakin väriä. Asiakas saattaa tulla hakemaan valkoista keittiötä, mutta päätyä aivan erilaiseen lopputulokseen.

Keittiön perusmekanismit ovat kehittyneet koko ajan sujuvammiksi ja vetimet kadonneet lähes kokonaan. Niitä myydään Nivamon mukaan lähinnä maalaisromanttisiin keittiöihin.

– Vetimettömyydellä tai listavetimillä haetaan keittiöön trendikkyyttä ja linjakkuutta.

Kauppias kehottaa asiakkaitaan pohtimaan valintojaan aina yön yli. Kuva: Matias Honkamaa

Malttia keittiön valintaan

Nivamon lisäksi Kuopion ja Jämsän Noblessa-myymälöissä palvelee kaksi keittiömyyjää, jotka suunnittelevat omat keittiönsä.

– Meillä on jopa vähän sisäistä kilpailua siitä, kuka piirtää parhaat keittiöt. On kaikille kehittävää saada vinkkejä toinen toisiltamme.

Verkon kautta tai puhelimitse tehtävä ajanvaraus on hyvä tapa päästä alkuun.

– Keittiön suunnittelu vaatii keskittymistä sekä myyjältä että asiakkaalta. Siihen on varattava riittävästi aikaa, toteaa Nivamo.

Mukaan liikkeeseen voi ottaa pohjapiirustuksen tai valokuvia, joiden avulla suunnittelu saadaan käyntiin. Mittavastuu on keittiösuunnittelijalla, joka käy kotikäynnillä ottamassa tarkat mitat.

Nivamo ei koskaan hoputa asiakasta tekemään päätöstä keittiöstä – päin vastoin. Joskus hän kehottaa vielä miettimään rauhassa yön tai pari. Kauppias on huomannut, että asiakkaan mieleen voi tulla uusia ajatuksia vielä viime metreillä.

– Keittiö on käytössä niin pitkään, että sen on oltava täydellinen. Kukaan ei halua pettyä joka aamu astuessaan keittiöön, Nivamo nauraa.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Iltalehdessä 8.3.2023 Alma Brand Studion toteuttamana Kaupallinen yhteistyö -juttuna.


Noblessa-kauppiaat esittelyssä