Keittiömestarin blogi: Villiyrttejä lautaselle
Kesä on taas täällä ja sen myötä myös ihanat villiyrtit! Niiden opetteluun pätevät samat säännöt kuin sieniinkin, eli kerää vain lajeja, jotka tunnistat. Uusien lajien opettelu on hyvä tehdä pikkuhiljaa. Mikäli kodin lähellä kasvaa villiyrttejä, voi kaupan yrtit jättää kesän ajaksi ostamatta ja hyödyntää luonnon tarjontaa. Tässä joitain lajeja, joihin tutustua!
Maahumalaa on aikoinaan käytetty oluen maustamiseen. Vahvan makunsa ansiosta sitä voi käyttää ruoanlaitossa mausteena. Maku muistuttaa hieman minttua tai timjamia. Kauniit lilat kukat tuovat annoksiin näyttävyyttä ja makua.
Lemmikin vaaleansiniset kukat ovat syötäviä. Niiden maku on melko mieto, mutta suloisia pieniä kukkia voi käyttää koristeena tuoden herkkyyttä niin makeisiin kuin suolaisiinkin annoksiin.
Saksankirvelin maku on hyvin anismainen. Sitä voi hyvin käyttää raakana tai kypsennettynä. Yrtti toimii erinomaisesti salaateissa ja maustaa myös lämpimiä ruokia. Siemenien maku muistuttaa tähtianista. Kauniit valkoiset kukat ovat myös syötäviä.
Vuohenputken nuoret lehdet sopivat salaatteihin. Aromaattisia lehtiä voi käyttää ruoanlaitossa persiljan sijaan kuivattuna tai tuoreena. Nuoria versoja nopeasti pannulla paistamalla saa maukkaan lämpimän lisukkeen. Jotta nuoria versoja ja lehtiä riittää pitkin kesää, kannattaa vuohenputki leikata aika ajoin matalaksi!
Metsämansikan marjat ovat varmasti kaikille tuttuja. Niitä kannattaa käyttää lähinnä raakana, sillä kypsennettäessä maku miedontuu. Lehtiä voi myös hyödyntää; niistä valmistuu maukasta teetä! Lehtiä voi käyttää tuoreena tai kuivattuna. Myös metsämansikan kukkia voi käyttää koristeena annoksissa.
Maitohorsman nuoret versot ovat erinomaisia parsan tapaan valmistettuna. Myöhemmin kesällä kannattaa käyttää kirkkaan violettisia kukkia erityisesti jälkiruokien tai juomien maustamiseen, miksei myös kauniina koristeena salaatteihin tai muihin annoksiin.
Älä kerää villiyrttejä tienvarsilta tai muuten saastuneesta maaperästä. Villiyrttien kerääminen kuuluu jokaisenoikeuksiin. Juurien tai puiden osien, kuten kerkkien keräämiseen tarvitaan kuitenkin maanomistajan lupa.
Iloisia kokeiluja villiyrttien parissa!