Keittiömestarin blogi: Mätikranssi

Kauniisti koristeltu mätikranssi on joulupöydän katseenvangitsija! Mädin kanssa perinteisesti tarjottavat lisukkeet sipuli ja smetana hyydytetään yhdessä vuokaan ja koristellaan vehreäksi kranssiksi.

Ainekset

150 g kirjolohen mätiä
1 punasipuli
1 luomusitruuna
1 ruukku ruohosipulia
2 dl kuohukermaa
240 g smetanaa
5 liivatetta
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria

Lisäksi koristeluun vuonankaalia ja viinisuolaheinää.

Valmistus

  1. Valuta mäti huolellisesti siivilässä jääkaapissa.
  2. Pese sitruuna ja raasta kuoren keltainen osa raastimen hienolla terällä.
  3. Kuori punasipuli ja hienonna se pieneksi. Purista puolikkaan sitruunan mehu sipulisilpun päälle ja anna sipulin pehmetä noin 10 minuutin ajan sitruunan hapossa. Purista toinen puolikas sitruunasta kattilaan. Hienonna myös ruohosipuli.
  4. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
  5. Vatkaa kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi.
  6. Kun liivatteet ovat pehmenneet, kiehauta kattilassa oleva sitruunamehu ja sekoita liivatteet kuumaan nesteeseen.
  7. Kumoa 200 g smetanaa kulhoon (säästä 40 g kuorrutukseen) ja mausta se suolalla ja pippurilla. Vatkaa kevyesti sähkövatkaimella smetanan joukkoon sitruunamehu-liivateseos ohuena nauhana kaataen.
  8. Sekoita smetanan joukkoon 100 g mätiä (säästä loput 50 g koristeluun), sitruunankuoriraaste, punasipuli ja ruohosipuli.
  9. Lopuksi nostele täytteen joukkoon kermavaahto. Kaada massa kelmutettuun vuokaan, esim. kuivakakkuvuokaan, peitä pinta kelmulla ja hyydytä vähintään 4 tunnin ajan jääkaapissa.
  10. Kumoa kranssi tarjoiluvadille ja levitä pinnalle smetanaa, jotta saat kiinnitettyä koristelut. Kiinnitä joka puolelle kranssia vuonankaalia ja viinisuolaheinää sekä pieniä kekoja kirjolohen mätiä. Tarjoile ja nauti!

Kaikki kirjoitukset