Keittiömestarin blogi: Toimiva keittiö

Pääsin luennoimaan Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijoille keittiöiden suunnittelussa huomioon otettavista asioista kokin näkökulmasta. Luentoni perustui haasteisiin, joita saattaa kohdata pieneen tilaan suunnitelluissa keittiöissä. Samalla opiskelijat pääsivät tutustumaan Noblessan keittiöratkaisuihin Helsingin myymälässä. Olin jaotellut kategoriat ruuanlaittoon, hygieniaan, ergonomiaan ja säilytykseen.

Muun muassa näitä asioita luentoni piti sisällään:

Ruuanlaitolle on löydyttävä keittiöistä reilusti tilaa niin aktiiviseen toimintaan kuin myös laskutilaksi uunipelleille, kulhoille ja raaka-aineille. Pistorasioiden sijantiin tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Esimerkiksi lieden lähettyvillä olisi hyvä olla pistorasia, jotta sosekeiton voi soseuttaa sauvasekoittimella sileäksi suoraan lieden luona. Keittiön pintojen tulisi olla helposti puhtaana pidettäviä, ja roskakaapissa tulisi olla tarpeeksi tilaa lajittelulle.

Ergonomiaa ajatellen ehkäpä tärkeintä on keittiötasojen korkeus, joten suunnitteluvaiheessa on erityisen tärkeää miettiä, kuka keittiötä käyttää. Myös kodinkoneiden sijoittelussa on hyvä pohtia, voisiko uunin tai astianpesukoneen nostaa lattian rajasta korkeammalle, jotta keittiössä voi työskennellä selkä suorana. Valaistus on työskentelyn turvallisuuden kannalta tärkeää, sillä työskentelypisteellä tulisi nähdä selkeästi, mitä on tekemässä.

Säilytystilaa tarvitsee keittiössä yleensä paljon. Ulosvedettävät laatikot toimivat paremmin kuin hyllyt, koska niiden sisällön näkee kunnolla, eikä käyttäjän tarvitse kurotella hyllyn takaosaan. Suuret keittiölaitteet saa käytännöllisesti piiloon aamiaiskaappiin. Kaappiin integroidun pistorasian ansiosta laitteet ovat aina valmiina käyttöön.

Maustehylly on perinteisesti sijoitettu liesituulettimen yläpuolelle. Tämä on kuitenkin huono sijainti mausteiden säilyvyyden kannalta, koska liedeltä nousevat höyryt vievät mausteista makua. Parempi sijainti olisikin esimerkiksi ulosvedettävässä maustehyllyssä.

Oli erittäin hienoa päästä luennoimaan opiskelijoille ja jakaa oma mielipiteeni toimivasta keittiöstä. Opiskelijat saivat myös hyviä vinkkejä omaan keittiöprojektiinsa Noblessan myymälässä esillä olleista keittiöistä! Erityisesti opiskelijoihin vaikutuksen tekivät keittotasoihin integroidut liesituulettimet sekä hyllyihin asennetut hipaisusta avautuvat lasiset rulo-ovet.

Kaikki kirjoitukset