Keittiömestarin blogi: Mitkä ovat vuoden 2022 ruokatrendit?

Ruoanvalmistuksessa ääripäät sekoittuvat. Kun aikaa on, ruokaan halutaan panostaa pitkän kaavan mukaan, mutta kiireisessä arjessa hyödynnetään valmisruokia ja puolivalmisteita. Mummon reseptivihkosta valmistetaan nostalgisia ruokia lapsuudesta, kun taas toisena päivänä testataan TikTokissa trendaavaa reseptiä.

Ruoasta kaivataan elämyksiä. Kun matkustelu on edelleen vaakalaudalla, on makumatka helpoin ja turvallisin tapa päästä kokemaan ja oppimaan uutta muista kulttuureista. Myös oman ruokabravuurin kehittely ja pikkutarkka hifistely tietyn ruokalajin tai ruoanvalmistusmenetelmän ympärillä kasvattaa suosiotaan.

Digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen yleistyy. Ruokien kotiinkuljetuspalvelut, säännöllisesti kotiin kuljetetut valmiit annokset tai raaka-aineet ruoan valmistukseen sekä etäkokkikoulut tuovat uudenlaisia ratkaisuja syömiseen ja kokkaamiseen.

Megatrendit pysyvät, ja vuodesta toiseen vastuulliset valinnat pitävät pintansa. Erityisesti ruoan ekologisuuteen, raaka-aineiden kotimaisuuteen ja sesonkiruoan hyödyntämiseen sekä hävikinhallintaan kiinnitetään huomiota jo kauppalistaa laatiessa. Myös ruoan terveellisyys on korostunut entisestään koronaviruspandemian aikana.

Vegaanisten kasviproteiinien ja muiden kasvistuotteiden suosio on edelleen nousukiidossa. Myös kotimaisen järvikalan käyttö kasvaa. Näissä molemmissa erilaisten puolivalmisteiden lisääntyminen kauppojen tarjonnassa kasvaa koko ajan ja näin helpottaa kuluttajaa tekemään vastuullisen valinnan.

Tammikuun reseptissäni onkin hyödynnetty muutamaa näistä ruokatrendeistä ja se kannattaa ehdottomasti pistää testiin!

Kaikki kirjoitukset