Keittiömestarin blogi: Makumatkalla Ahvenanmaalla

Teimme äitini kanssa pienen kesälomareissun Ahvenanmaalle, joka oli minulle täysin uusi kohde. Olin tehnyt oman matkasuunnitelmani ravintoloiden perusteella. Joka paikkaan en ehtinyt, ja toisaalta matkan varrelta löytyi upeita ruokapaikkoja, joista en etukäteen ollut tietoinen!

Ehkäpä paras ravintolakokemus oli heti ensimmäinen ravintola Maarianhaminassa, jossa nautimme lounasta. Lilla Torgetin alueella ravintola Indigossa söimme edullisen ja erittäin herkullisen kuha-annoksen rapuskagenilla ja paahdetuilla perunoilla. Tällä samalla alueella sijaitsee idyllinen Bagarstugan kahvila, jonka pannukakkuja kehuttiin monessa paikassa. Lähellä sulkemisaikaa pannukakut olivat kuitenkin jo loppuneet, joten söimme kahvin kera reilun palan raparperi-sitruunakakkua.

Seuraavana päivänä lähdimme kiertämään Ahvenanmaata. Välimatkat ovat autolla ajellessa todella lyhyet; jo 20 minuutin ajomatkan jälkeen Maarianhaminasta päädyimme Kastelholman linnalle. Siellä vierailimme muun muassa Åland Distilleryllä sekä pienen ajomatkan päässä Stallhagenin panimolla. Seuraavana ajoimme pohjoiseen Grannas Äppel -omenamehutilan bistroon maistelemaan Ahvenanmaan pannukakkua omenatarhojen ympäröimänä. Heidän valmistama pannukakku sisälsi riisiä ja oli todella paksu, täysin erilainen kuin perinteinen suomalainen pannukakku. Pannukakun lisukkeena oli kermavaahtoa ja tietysti paikallisista omenoista valmistettua omenahilloa.

Eckerössä söimme lounaan Bodegan Gastro Pubissa. Paikka oli tupaten täynnä ja lounasaika oli juuri päättymässä, joten tilasimme nopeasti ensimmäisen mielenkiintoiselta kuulostavan annoksen, bataattiburgerin. Annoksessa oli hauska ajatus: sämpylän tilalla oli käytetty paahdettuja bataattisiivuja. Kuitenkin maku oli ehkä hieman sekava, sillä täytteenä oli sekä feta- että halloumijuustoa. Tämä annos täytti kuitenkin hyvin nälkäiset matkailijat. Illalla palasimme Maarianhaminaan ja söimme iltapalaksi maukkaat skagenit ruisleivällä Pub Albinin terassilla Pommernin museolaivan vieressä.

Viimeisenä päivänä meillä oli vain aamu aikaa kierrellä Lemlandin alueella. Siellä tutustuimme Open Water -panimoon sekä Amalian limonaditehtaaseen. Pääsimme maistamaan vielä toisenlaista Ahvenanmaan pannukakkua Pellaksen laivurintalon suloisessa kahvilassa. Tämä pannukakku muistutti enemmän tavallista litteää pannukakkua. Sen taikinaan oli lisätty mannaryynejä ja reilusti kardemummaa, ja lisukkeena tarjottiin perinteisesti luumuhilloa ja kermavaahtoa.

Ahvenanmaa todella yllätti minut positiivisesti! Suomen kielellä palvelua sai hyvin harvakseltaan, ja oma ruotsin kielen taitoni riittää lähinnä ruokalistan lukemiseen, mutta onneksi englanniksi palvelu pelasi hienosti.

Kaikki kirjoitukset