Keittiömestarin blogi: Villiyrtit ovat ilmaista herkkua

Yksi ehdottomia lempiasioitani kesässä on metsässä kulkeminen ja villiyrttien, marjojen tai sienien keräily sekä niiden säilöntä talvea varten. Suomalainen metsä tarjoaa meille valtavasti upeita raaka-aineita ja ihan ilmaiseksi!

Aloittelijallekin helposti tunnistettavia lajeja ovat esimerkiksi nokkonen, voikukka, ketunleipä ja kuusenkerkkä. Haasta itsesi opettelemaan joka vuosi muutama uusi kasvi, ja tietämyksesi karttuu pikkuhiljaa! Kerää kuitenkin vain lajeja, jotka tunnistat varmasti. Älypuhelimien kasvientunnistussovellukset auttavat uusien villiyrttien opettelussa – nappaa vain kuva, ja sovellus kertoo mikä kasvi on kyseessä.

Villiyrtit kannattaa kerätä mielellään koriin tai paperipussiin, jotta ne eivät pääse nahistumaan. Yrtit pysyvät parempina, jos ne kerätään kuivasta luonnosta. Villiyrteissä pätee samat jokamiehenoikeudet kuin marjojen ja sienten keräämisessä. Poikkeuksen tekevät esimerkiksi puun lehdet, kerkät ja kävyt, joiden keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Puhtauden takaamiseksi vältä keräämästä villiyrttejä vilkkaiden teiden varrelta.

Jotta saat nauttia villiyrteistä myös talvella, säilö kesällä keräämäsi yrtit joko kuivaamalla tai pakastamalla. Kesäkuussa sesongissa ovat muun muassa maitohorsma, peltokanankaali, siankärsämö ja vuohenputki. Villiyrteillä saat uusia makuja esimerkiksi salaatteihin, keittoihin tai vaikka jälkiruokiin!

Kaikki kirjoitukset