Keittiömestarin blogi: Suomen Nuori Kokki -kilpailut 2021

Chaîne des Rôtisseurs -järjestön Suomen Nuori Kokki -kilpailut käydään tänä vuonna hieman aiemmasta poikkeavalla tavalla. Alueellisia karsintoja ei ole tänä vuonna järjestetty, vaan osallistujat kilpailevat suoraan SM-tittelistä. Tämän vuoksi kilpailuun huolellisesti valmistautuminen on erityisen tärkeää, sillä alueellisista karsinnoista on yleensä saanut hyvää harjoitusta SM-kisoja varten.

Tampereen kilpailija on tänä vuonna Jonne Hänninen. Olen päässyt seuraamaan hänen valmistautumistaan kisaa varten, sillä hänen valmentajansa Arja Luiro oli myös oma valmentajani, kun kolme vuotta sitten kisasin itse. Jonnella on jo erittäin hyvin pakka kasassa kisaa varten! Hänen menunsa on yhteneväinen ja annoksissa on käytetty monipuolisia valmistusmenetelmiä. On ollut hienoa päästä maistelemaan hänen menunsa läpi jo muutamaan kertaan ja nähdä, miten se kerta kerralta paranee entisestään!

Treenatessa on tärkeää harjoitella oikean kilpailuaikataulun mukaan, jotta ajoitus tulee kisoissa selkärangasta. Kilpailussa tulee valmistaa kolmen ruokalajin menu neljälle hengelle 3,5 tunnin kuluessa. SM-kilpailussa tiedetään etukäteen käytettävissä olevat raaka-aineet, mutta kilpailun alettua kilpailijoille annettaan vielä jokin lisätehtävä. Omissa kisoissani se oli pääraaka-aineen taikinointi. Tämä tuo haastetta, sillä huolellisesti treenattu menu tulee muuttumaan kilpailussa hieman.

Tämän vuoden Suomen mestari pääsee kilpailemaan kuuluisassa Pariisin Cordon Bleu -koulussa järjestettävässä MM-kilpailussa. Samalla myös viime vuoden osallistujat kisaavat omassa kilpailussaan, sillä vuoden 2020 MM-kisat jouduttiin perumaan koronaviruspandemian vuoksi. Viime vuoden Suomen mestari oli Valtteri Paltamaa.

Jännittävää nähdä, kuinka Suomen käy, kun kahdet maailmanmestaruuskisat järjestetään samana vuonna!

Kaikki kirjoitukset