Keittiömestarin blogi: Sipuli­kupit kantarellilla ja valkosipuli­pyreellä

Sipulikupeissa maistuu pieni hapokkuus. Voissa paistetut kantarellit saavat herkullisen vivahteen timjamista, ja paahdetuista valkosipuleista valmistettu täyteläinen pyree täydentää makumaailmaa! Näitä täytettyjä sipulikuppeja voit tarjota juhlavana cocktail-palana tai alkupalana.

6 kpl keltasipuleja
¾ dl väkiviinaetikkaa
1 ½ dl sokeria
2 ¼ dl vettä
1–2 rkl rypsiöljyä paistamiseen
3 valkosipulia
1 dl kuohukermaa
½ tl suolaa
350 g kantarelleja
2 rkl voita
½–1 tl suolaa
1 ½ rkl hienonnettua tuoretta timjamia
  1. Leikkaa sipuleista varovasti pieni pala kantaa pois. Kuori sipulit ja leikkaa ne pitkittäin puoliksi niin, että jokaisessa palassa on kantaa pitämässä sipulin puolikasta koossa.
  2. Valmista pikkeliliemi kiehauttamalla kattilassa etikka, sokeri ja vesi. Laita sipulin puolikkaat puhtaaseen astiaan ja kaada kiehuva liemi päälle niin, että sipulit peittyvät. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja laita jääkaappiin. Anna sipulien maustua liemessä vähintään yön yli.
  3. Leikkaa valkosipulista kanta pois, jätä kuoret paikoilleen. Kääri kokonaiset valkosipulit yksitellen folioon ja paahda uunissa n. 30 minuutin ajan 225 asteessa.
  4. Lämmitä kerma kattilassa. Purista paahdetut valkosipulinkynnet kuoresta ja aja ne tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa kerman kanssa. Mausta lopuksi suolalla. Anna pyreen jähmettyä jääkaapissa ja pakkaa halutessasi se pursotinpussiin.
  5. Puhdista kantarellit ja hienonna ne pieniksi paloiksi. Paista kantarellit pannulla ensin sellaisenaan, jotta saat ylimääräisen nesteen haihtumaan. Sen jälkeen lisää voi, suola ja timjamin lehdet. Paista kauniin kullanruskeaksi.
  6. Valuta etikkaliemessä olleet sipulinpuolikkaat huolellisesti talouspaperin päällä. Laita liesi keskilämmölle, lisää rypsiöljy ja sipulinpuolikkaat leikkauspinta alaspäin pannulle. Paista kannen alla 15 minuutin ajan, kunnes sipulit ovat saaneen tumman värin pintaansa. Anna sipulien jäähtyä hieman ja sitten erottele sipulin kerrokset yksittäisiksi kupeiksi.

Kokoa sipulikuppien päälle kantarellitäytettä sekä valkosipulipyreetä. Koristele timjamin lehdillä.

Kaikki kirjoitukset