Keittiömestarin blogi: Bibimbap

Bibimbap on korealaisen keittiön tunnetuin annos, josta on alueittain monia erilaisia variaatioita. Nimi tulee korean kielen sanoista bibim (비빔) – sekoitettu ja bap (밥) – riisi. Annoksen ideana on kasata kuuman riisin päälle kasviksia eri muodoissa, korealaista fermentoitua chilitahnaa gochujangia, sekä puoliraaka kananmuna.

Ruokailun aluksi kulhon ainekset sekoitetaan keskenään, mikä kypsentää kananmunan keltuaisen loppuun sen sekoittuessa kuumaan riisiin. Koreassa annos tarjotaan kuumasta kiviastiasta, ja se tekee riisistä hieman rapeaa.

Pikkeliliemi

Puolikas kurkku viipaloituna
¼ punakaalia ohueksi viipaloituna
1,5 dl väkiviinaetikkaa
3 dl sokeria
4,5 dl vettä
  1. Valmista pikkeliliemi kurkulle ja punakaalille. Kiehauta väkiviinaetikka, sokeri ja vesi, jonka jälkeen ota kolmasosa pikkeliliemestä sivuun jäähtymään kurkkuviipaleita varten ja jätä osa kattilaan.
  2. Lisää punakaalit kattilaan ja kiehauta noin 2 minuuttia.
  3. Lisää kurkkuviipaleet jäähtyneeseen pikkeliliemeen.
  4. Anna maustua vähintään tunnin ajan.

Sushiriisi

5 dl sushiriisiä
5 rkl sushiviinietikkaa
1 rkl suolaa
1 rkl seesamiöljyä
  1. Huuhtele sushiriisi huolellisesti siivilässä kylmällä vedellä.
  2. Kuumenna 5,5 dl vettä, lisää riisit ja keitä 15 minuuttia, jonka jälkeen sammuta levy ja anna hautua vielä 10 minuuttia kannen alla.
  3. Mausta riisi lopuksi sushiviinietikalla, suolalla ja seesamiöljyllä.

Bibimbap

  Gochujang-tahnaa
2 porkkanaa raasteena
1 pkt enoki-sieniä (talvijuurekas) tai siitakesieniä paistettuna
1 rasia ituja
1 nippu kevätsipulia hienonnettuna
4 kananmunaa
  Seesaminsiemeniä
2 kpl nori-merileväarkkeja suikaloituna
  1. Paista kananmunat vain toiselta puolelta jättäen keltuaisen vielä osittain raa’aksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
  2. Kasaa annokset kulhoon: ensimmäisenä kuuma riisi, jonka päälle lisää keskelle teelusikallinen gochujang-tahnaa ja sen päälle paistettu kananmuna.
  3. Lisää pikkelöidyt kurkkuviipaleet ja punakaalit, tuoreet idut, raastettu porkkana, paistetut sienet, viipaloidut kevätsipulit, suikaloitu merilevä, sekä seesaminsiemenet kasoiksi lautasen ympärille.
  4. Laita gochujang-tahnaa vielä tarjolle pöytään, jotta annokseen saa tarvittaessa lisättyä potkua oman maun mukaan.

Kaikki kirjoitukset