Keittiömestarin blogi: Sinisimpukat valkoviinissä

Tuoreet sinisimpukat ovat näyttävä alkuruoka illalliselle, tai kevyempi vaihtoehto vaikkapa lounaaksi. Simpukoiden höyrytykseen käytettävään liemeen saa myös paljon makua, kun sen valmistaa itse alusta asti. Liemen keittäminen hoituu vaivatta sillä aikaa kun puhdistat simpukoiden kuoret. Tuore leipä lisukkeena kruunaa kokonaisuuden!

Ainekset

1 kg tuoreita sinisimpukoita
1 sipuli
  Puolikas purjo
1 fenkoli
1 valkosipuli
3 laakerinlehteä
5 kpl kokonaisia valkopippureita
5 kpl kokonaisia maustepippureita
3 dl valkoviiniä
5 dl vettä
2 dl kermaa
  suolaa

Tarjoiluun

1 puntti persiljaa
Tuoretta leipää

Simpukoiden esikäsittely

  1. Huuhdo ja harjaa kevyesti tuoreet simpukat ja leikkaa kuoren välistä roikkuva parta pois.
  2. Tarkista ovatko kaikki simpukat eläviä; mikäli simpukka on auki, pidä sitä juoksevan kylmän veden alla ja odota sulkeutuuko se. Mikäli ei, heitä se pois.
  3. Myöskään simpukoita, joiden kuori on rikki tai jotka eivät kypsennyksen jälkeen ole auenneet, ei kannata syödä.

Simpukoiden keittäminen

  1. Pilko sipuli, purjo, valkosipuli ja fenkoli reiluiksi paloiksi. Kuullota kasvikset öljyssä, ja lisää joukkoon 150 g sinisimpukoita makua antamaan.
  2. Lisää viini, vesi ja mausteet. Anna kiehua, kunnes kolmasosa nesteestä on haihtunut.
  3. Hienonna persilja ja leikkaa leipä odottamaan tarjoilua.
  4. Poista makuna olleet simpukat liemestä. Niitä ei käytetä myöhemmin muiden simpukoiden kanssa, koska ne on jo kertaalleen keitetty.
  5. Siivilöi liemi, lisää joukkoon kerma ja mausta suolalla.
  6. Kiehauta liemi ja lisää loput 850 g simpukoita mukaan keittymään. Höyrytä kannen alla noin kolme minuuttia, kunnes simpukoiden kuoret ovat auenneet.
  7. Lisää pinnalle hienonnettu persilja ja tarjoile paahdetun leivän kera.

Kaikki kirjoitukset