Keittiömestarin blogi: Tuomarina Taitaja2022-kilpailussa

Taitaja2022-kilpailun finaali pidettiin toukokuussa Porissa. Skills Finland ry järjestää SM-kilpailua vuosittain ammattiin opiskeleville nuorille, jotka kilpailevat omaan alaansa perustuvissa lajeissa. Alueellisia semifinaaleja järjestettiin aiemmin kevään aikana, ja finaalissa kisasi jokaisesta lajista kahdeksan jatkoon päässyttä opiskelijaa tai paria. Pääsin itse tuomaroimaan kokkilajin finaalikilpailuja niin keittiö- kuin makutuomarin roolissa.

Maanantai aloitettiin esittäytymisillä ja tutustumisella kisa-alueeseen. Pääsin heti suorittamaan tehtävääni keittiötuomarina, kun kilpailijat saivat 1,5 tunnin ajan esivalmistella seuraavan kisapäivän tuotteita. Tarkkailin muun muassa raaka-aineiden ja keittiölaitteiden oikeaoppista käyttöä.

Tiistaina toimin makutuomarina. Kilpailijoiden tuli toteuttaa kolmen ruokalajin menu, jonka he olivat suunnitelleet ennakkotehtävänä. Alkuruoan pakolliset raaka-aineet olivat kokonainen siika, kurkku, retiisi ja ruohosipuli. Pääruoan raaka-aineina olivat kokonainen broileri, kittijuusto Vilho sekä valkoviini. Jälkiruoassa taas tuli käyttää piimää sekä mustaherukkaa. Kilpailijoiden annokset valmistuivat aina viiden minuutin välein, joten maistelu ja arviointi suoritettiin hyvin nopealla aikataululla! Taso oli hyvä, joskin parhaimmat annokset erottuivat erinomaisina.

Keskiviikon tehtävänä oli suunnitella kahvilan take away -annoksia. Tämä sisälsi täytetyn leivän sekä macaron-leivokset. Kilpailijat saivat esivalmistella tuotteita kahden tunnin ajan, jolloin arvioin heidän keittiötyöskentelyään. Päivän päätteeksi kilpailijoille annettiin lisätehtävä, lounaskeiton suunnittelu.

Taitaja-kilpailun viimeisenä päivänä oli kahvilatehtävän toteutus. Itse toimin makutuomarina ja arvioinnit sai myös tällöin toteuttaa hyvin nopealla aikataululla! Viiden minuutin välein saimme take away -kassin, joka sisälsi lounaskeiton, täytetyn leivän ja macaron-leivokset. Keitot ja täytetyt leivät olivat tasaisen hyviä, kun taas macaron-leivosten valmistus oli tuonut oletettavasti joillekin pareille haasteita. Niiden valmistus ei nimittäin onnistu aina edes kokeneelta leipojalta!

Kokemus oli antoisa ja tapahtumassa oli hyvä tunnelma. Opiskelijoiden sopeutumista yllättävienkin tehtävien suorittamiseen oli hieno seurata, ja jokainen pari sai olla todella ylpeä suorituksestaan! Pidin siitä, että sain tuomaroida niin keittiö- kuin makutuomarina, sillä sain hyvän kokonaiskuvan kilpailun kulusta. Voittajapari teki vaikutuksen molemmissa, niin keittiötyöskentelyssä kuin annosten maussa. Voittajapari Saku Karstila ja Lauri Tiilikainen opiskelevat Jyväskylän Gradiassa. Onnittelut voittajille!

Kaikki kirjoitukset