Keittiömestarin blogi: Siitake-baozit

Kiinalaiset baozit täytetään siitakesienistä ja kaalista valmistetulla täytteellä, rypytetään kiinni ja höyrytetään. Baozin koostumus on ihanan pehmeä ja täytteessä on paljon makua! Ne kannattaakin syödä tuoreeltaan höyryävän kuumina, soijakastikkeeseen dipattuna!

Ainekset

Taikina

2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
7 dl vehnäjauhoja
2 ¾ dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl rypsiöljyä

Täyte

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua inkivääriä
300 g kaalia
150 g siitakesieniä
2 rkl paahdettua seesamiöljyä
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl soijakastiketta
4 rkl hoisinkastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
¼ tl mustapippuria
¼ tl chilihiutaleita
1 ruukku ruohosipulia

Dippi

3 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl paahdettua seesamiöljyä

Valmistus

Taikina

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja lämmin vesi, vaivaa taikinaa 10 min. ajan.
  2. Kohota lämpimässä liinalla peitettynä 45 min. tai kunnes taikina on kaksinkertaistunut.

Täyte

  1. Kuori ja hienonna sipulit ja ruohosipuli. Pilko kaali ja siitakesienet pieniksi paloiksi. Kuori ja raasta inkivääri raastimen hienolla terällä.
  2. Paista siitakesienet pannulla seesamiöljyssä kauniin ruskeiksi ja siirrä syrjään.
  3. Kuullota sipuli ja valkosipuli rypsiöljyssä. Lisää joukkoon kaalit ja paista kunnes ovat pehmenneet. Lopuksi lisää sienikuutiot ja ruohosipuli. Mausta seos.

Kokoaminen

  1. Leikkaa leivinpaperista 10 kpl 10 cm x 10 cm neliöitä.
  2. Vaivaa taikinaa ja jaa se 10 osaan, pyörittele pulliksi. Kauli jauhotetulla työpöydällä pullat n. 15 cm levyisiksi pyöreiksi kiekoiksi. Jätä keskeltä paksummiksi, kauli reunat ohuemmiksi.
  3. Täytä baozit. Ota taikinakiekko oikeaan käteen ja laita keskelle 1 ½ rkl täytettä. Ala rypyttää vasemmalla kädellä niin, että venytät taikinaa hieman ennen sen laskostamista. Vaikka rypytys ei näyttäisikään niin kauniilta, riittää kun saat baozin pysymään kasassa. Aseta leivinpaperin päälle ja muotoile baozi pyöreäksi ja korkeaksi.
  4. Anna täytettyjen baozien kohota vielä 15 minuuttia.
  5. Höyrytä 15 min. ajan esim. bambuhöyrytyskorissa. Säilytä tiiviissä astiassa pitääksesi baozit lämpiminä, mikäli joudut höyryttämään ne useassa osassa.
  6. Sekoita dipin ainekset keskenään ja tarjoile!

Kaikki kirjoitukset