Keittiömestarin blogi: Habitare 2022: Noblessan keittiömestarin messumenu
8.9.2022
neljälle
Reseptit
![noblessa-keittiomestarin-blogi-2022-09-habitare-paahdettu-sipuli-980x650.jpg](/application/files/9616/6263/1674/noblessa-keittiomestarin-blogi-2022-09-habitare-paahdettu-sipuli-980x650.jpg)
Karamellisoitua sipulia, kauramurua, rapeaa kinkkua, sipuli-sienilientä sekä yrttiöljyä
(alkuruokana neljälle)
Karamellisoitu sipuli
10 | sipulia |
rypsiöljyä | |
suolaa |
- Huuhtele sipulit veden alla. Kuori ja leikkaa sipulit tasakokoisiksi suikaleiksi, säästä kuoret sipuliliemeen.
- Lisää paistinpannulle rypsiöljy ja sipulisuikaleet. Kuullota miedolla lämmöllä niin pitkään, että sipulit karamellisoituvat kauniin ruskeiksi ja maultaan makeiksi.
- Mausta suolalla.
Kauramuru
1 ½ dl | gluteenittomia kaurajauhoja |
50 g | voita |
¼ tl | suolaa |
- Sekoita kaurajauhot ja suola huoneenlämpöisen voin joukkoon.
- Murusta seos uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 170 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes kauramuru on kypsää ja kauniin ruskeaa.
Rapeaa kinkkua
1 pkt | Schwarzwaldin kinkkua |
- Asettele kinkkuviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda 170 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes siivut ovat hyvin paahtuneita ja rapeita.
- Anna kinkkuviipaleiden jäähtyä talouspaperin päällä.
- Aja jäähtyneet kinkkuviipaleet monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa muruksi.
Sipuli-sieniliemi
1 l | vettä |
10 | sipulin kuoret |
2 | porkkanaa |
2 | valkosipulin kynttä |
2 rkl | kuivattuja herkkutatteja |
1 | laakerinlehti |
½ ruukku | tuoretta persiljaa |
1 rkl | ravintohiivahiutaletta |
¼ - ½ tl | suolaa |
- Pilko porkkana ja valkosipulinkynnet reiluiksi paloiksi. Lisää kattilaan veden, sipulin kuorien ja kuivattujen sienien kera.
- Keitä hiljalleen 30 minuutin ajan. Lisää laakerinlehti ja persilja, keitä vielä 10 minuutin ajan.
- Anna jäähtyä ja jätä maustumaan mielellään yön yli jääkaappiin.
- Siivilöi, aja sauvasekoittimella joukkoon ravintohiivahiutaleet ja suola, tarkista maku. Lämmitä tarjoillessa.
Yrttiöljy
2 dl | rypsiöljyä |
2 dl | tuoreita yrttejä (esim. mäkimeiramia tai timjamia) |
- Kiehauta vettä kattilassa ja ryöppää yrtit varsineen nopeasti kuumassa vedessä. Laita heti ryöppäämisen jälkeen jäähtymään kylmään veteen.
- Kääri yrtit keittiöliinaan ja purista yrteistä vesi pois niin huolellisesti kuin pystyt. Pilko saksilla yrttejä hieman pienemmiksi.
- Aja yrttejä pitkään rypsiöljyn kanssa tehosekoittimessa niin kauan, että öljy on aivan tasaista. Laita öljy valumaan harson läpi siivilään yön yli.
![noblessa-keittiomestarin-blogi-2022-09-habitare-juuriselleri-980x650.jpg](/application/files/5716/6263/1673/noblessa-keittiomestarin-blogi-2022-09-habitare-juuriselleri-980x650.jpg)
Paahdettua juuriselleriä, parmesaanikreemiä sekä pikkelöityä omenaa
(alkuruokana neljälle)
Paahdettua juuriselleriä
1 | pieni juuriselleri |
1 rkl | oliiviöljyä |
1 tl | suolaa |
½ tl | mustapippuria |
2 rkl | voita |
Lisäksi:
¼ ruukkua | ruohosipulia |
2 rkl | pinjansiemeniä |
1 rkl | rypsiöljyä |
suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä |
- Pese juuriselleri huolellisesti veden alla juuresharjalla harjaten. Leikkaa kanta pois. Aseta uunivuokaan, hiero pintaan öljy ja suola.
- Paahda 175 asteessa 2 tuntia, jonka jälkeen lisää voinokare sellerin päälle ja anna kuoren rapeutua ja ottaa reilusti väriä vielä noin 15 minuutin ajan, tai kunnes selleri on täysin kypsä.
- Hienonna ruohosipulit pieneksi.
- Paahda pinjansiemenet öljyssä paistinpannulla keskilämmöllä kauniin värisiksi. Jätä talouspaperin päälle kuivumaan.
- Pilko selleri pieniksi kuutioiksi, mausta suolalla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä. Sekoita ruohosipulit ja pinjansiemenet sellerikuutioiden joukkoon.
Parmesaanikreemi
1 dl | kermaa |
20 g | parmesaania raasteena |
1/8 tl | suolaa |
- Keitä kermaa hiljalleen teflonkattilassa 5 minuutin ajan tai kunnes sitä on jäljellä noin ¾ dl.
- Raasta joukkoon parmesaani ja lisää suola. Sekoita, kunnes massa on tasaista.
- Siirrä kulho jääkaappiin jähmettymään vähintään tunnin ajaksi.
Pikkelöity omena
¼ dl | väkiviinaetikkaa |
½ dl | sokeria |
1 dl | vettä |
1 | omena |
- Kiehauta väkiviinaetikka, sokeri ja vesi kattilassa. Anna liemen jäähtyä.
- Pilko omena pieniksi paloiksi ja laita jäähtyneeseen pikkeliliemeen.
- Anna marinoitua vähintään tunti ennen tarjoilua.
![noblessa-keittiomestarin-blogi-2022-09-habitare-suklaabrownie-980x650.jpg](/application/files/2916/6263/1674/noblessa-keittiomestarin-blogi-2022-09-habitare-suklaabrownie-980x650.jpg)
Suklaabrownieta, kirsikkahilloketta, sekä ranskankermakreemiä
Suklaabrownie
250 g | tummaa suklaata |
250 g | voita |
250 g | sokeria |
3 kpl | kananmunia |
50 g | gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja |
- Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri.
- Sulata suklaa ja lisää joukkoon.
- Vatkaa munat huolellisesti taikinan joukkoon yksitellen.
- Lisää jauhot siivilän läpi ja kääntele taikinan sekaan.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan.
- Paista 170 asteessa noin 15 minuutin ajan, tai kun taikina on suurimmilta osin jähmettynyt, mutta ei läpikypsä, kakku saa olla keskeltä pehmeää.
Ranskankermakreemi
2 dl | kuohukermaa |
2 dl | ranskankermaa |
½ dl | sokeria |
1 | vaniljatanko |
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja vatkaa joukkoon ranskankerma ja sokeri.
- Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kreemin joukkoon.
Kirsikkahilloke
450 g | tuoreita kirsikoita |
1 ½ dl | hillosokeria |
1 | vaniljatangon kuori |
3 rkl | vettä |
- Halkaise kirsikat, poista niistä kivet ja varret.
- Lisää kattilaan veden kanssa, hyödynnä vaniljatangon kuori ranskankermakreemistä ja lisää se joukkoon. Anna kiehahtaa ja lisää sokeri.
- Anna kiehua hiljalleen 5–10 minuutin ajan.
- Jäähdytä ja poista vaniljatanko.