Keittiömestarin blogi: Ravintola-alan muutos

Olen pohtinut, millä tavoin koronaviruspandemia on muokannut ravintoloiden toimintaa, ja miten se tulee vaikuttamaan niiden toimintaan jatkossa. Ajat ovat olleet hyvin vaikeat, mutta voiko tästä ajasta jäädä jotain hyvää jäljelle, kun vihdoin kaikki tämä on ohi?

Vuoden aikana ravintolat on pakotettu muuttamaan toimintatapojaan ja laajentamaan omaa toimintaansa. Kotikokkailu on noussut suureen suosioon ja siihen on reagoitu myös ravintoloiden puolelta. Huippukokkien vetämiä virtuaalikokkikursseja on ilmestynyt saataville, joten omasta kotikeittiöstä käsin voi oppia alansa parhaimmilta uusia tekniikoita sekä tapoja käyttää raaka-aineita. Jotkut ravintolat tarjoavat myös erilaisia paketteja, joissa ravintola on esivalmistellut illallisen, mutta asiakas valmistaa sen itse loppuun kotonaan.

Take away -ruoan kysyntä on tietenkin noussut räjähdysmäisesti joko erillisten kuljetuspalveluiden tai ravintolan itsensä järjestämän kuljetuksen avulla. Jopa fine dining -ravintolat ovat lähteneet mukaan trendiin. Aiemmin mukaan otettavassa fine dining -illallisessa ei olisi nähty mitään järkeä, jäähän siinä pois suuri osa illallisen tunnelmasta, viiniparituksista sekä annoksen ulkonäöstä. Mutta onhan omassa kotona nautittava illallinen varmasti rentouttava ja ylellinen kokemus, kun menu on suunniteltu varta vasten mukaan otettavaksi!

Kotiinkuljetuksien suosion myötä myös haamukeittiöt ovat rantautuneet Suomeen. Keittiö voi sijaita keskustan ulkopuolella edullisella alueella, ja samasta keittiöstä voi lähteä monen eri liikeidean mukaisia annoksia kotona nautittavaksi, eikä paikan päällä ole edes mahdollista syödä.

Hygienian osalta ravintolat ovat toimineet hyvin vastuullisesti, ja uskon korkean hygieniatason jatkuvan myös koronan jälkeen. Pöytiä ei asetella aivan vieri viereen maksimaalisen voiton tavoittelun myötä, vaan asiakkaan mukavuus menee sen edelle!

Suomalaisten arvostaessa kotimaanmatkailua entistä enemmän, ei ulkomaanmatkoja jatkossakaan välttämättä tarvita niin usein kuin aiemmin on totuttu. Näin tulee kysyntää myös sellaisille ravintoloille, joihin lähdetään varta vasten ravintolaillalliselle pidemmänkin matkan päähän. Muuallekin, kuin vain kaupunkien keskustoihin.

Nyt kannattaakin hyödyntää ravintoloiden monipuolisia palveluita, jotta ne selviäisivät tämän pitkään kestäneen ja vaikean ajanjakson yli!

Kaikki kirjoitukset