Keittiömestarin blogi: Viinimatkalla Budapestissä

Vietimme kesäloman toisen osan Unkarin pääkaupungissa Budapestissä. Kuuden päivän aikana kävimme parissa eri kylpylässä, maaseudulla biodynaamisessa ravintolassa nimeltä Fiastyúk Udvarház, Amadé Bajzáth Pappenheimin linnassa sekä viinitiloilla Etyekin kylässä. Usein matkaillessani ruoka on pääasiassa, mutta tällä kertaa se yllättäen olikin viini.

En ollut ennen ajatellut unkarilaisten viinien olevan mitenkään erityisen hyviä. Tämä käsitys on jäänyt elämään monille Neuvostoliiton ajoista, jolloin pitkään toiminnassa olleet viinitilat lopetettiin toiminnasta ja ne, jotka jäivät jäljelle, tuottivat halpaa ja huonolaatuista viiniä.

Nykyään asiat ovat kuitenkin toisin. Etyekin kylä sijaitsee Budapestin länsipuolella parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä. Kylän sijainti on sen verran pohjoisessa, että viinintuotanto on keskittynyt lähinnä valkoviineihin. Punaviiniä varten rypäleet tarvitsevat enemmän auringonvaloa ja lämpöä kuin valkoviinissä.

Anonym-viinitilalla pääsimme kuitenkin maistamaan yhtä punaviiniä. Se oli Pinot Noir -rypäleestä, joka on ainut myös viileämmässä ilmastossa pärjäävä punainen rypäle. Testaamamme viini oli aika erikoinen, sillä sen väri oli haalea, eikä siltä odottanut paljon, mutta sen maku oli hyvin intensiivinen.

Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistettu valkoviini maistui hyvin raikkaalle, ruohomaiselle ja hennosti aprikoosille. Valkoviineistä paras oli kuitenkin mielestäni Chardonnay-rypäleestä valmistettu viini. Se oli säilytetty tammitynnyreissä, minkä myös maistoi viinistä.

Unkarilaiset juovat itse sen verran viinejä, ettei esimerkiksi niillä viinitiloilla, joilla me vierailimme, ole tarvetta maastavientiin ulkomaalaisten nautittavaksi. Alkosta löytyy kuitenkin jonkin verran unkarilaisia viinejä, joita suosittelen kokeilemaan! Villányn alueelta tulee kuulemma maan laadukkaimmat viinit.

Kaikki kirjoitukset