Keittiömestarin blogi: Pitsikaupungissa vierailulla

Rauman Naulamäki

Rauman Pitsiviikko on perinteinen, jo yli 50 vuoden ajan järjestettävä kaupunkifestivaali. Pitsiviikko kestää yhdeksän päivän ajan, jolloin kaupunki täyttyy erilaisista tapahtumista. Oma suosikkini on Vanhan Rauman avoimet pihat, joita normaalisti kaupungissa vieraillessa ei pääse näkemään. Vanhan Rauman puutalojen pihat ovat suojaisia, tunnelmallisia ja niissä oleskellessa ei huomaa ollenkaan olevansa kaupungin keskustassa! Lempipihani on taiteilija Kerttu Horilan piha, joka on täynnä upeita patsaita ja vehreitä kasveja. Vanhan Rauman asukkaat pitävät Pitsiviikon ajan myös pihakirppiksiä, joissa ainakin itse olen tehnyt löytöjä, erityisesti kotimaisia astioita hyvään hintaan.

Perinteinen pihakirppis

Raumalaista perinneruokaa lapskoussia on ehdottomasti maistettava Pitsiviikon aikana! Perinteisesti Marttayhdistys tarjoaa lapskoussia omalla ruokapisteellään, mutta tarjotaan sitä myös paikallisissa ravintoloissa, itse söin annokseni Ravintola Savilan terassilla. Lapskoussi valmistetaan pitkään haudutetusta naudan ja porsaan lihasta, perunasta ja juureksista, jotka survotaan ja sekoitetaan riivityn lihan kanssa. Annos on saapunut Raumalle alun perin Saksasta merimiesten mukana.

Lapskoussi, Raumalainen perinneruoka

Pitsiteema näkyy erilaisin pitsinäyttelyin ja nypläyspajojen muodossa. Nopein nyplääjä -kilpailussa kisataan siitä, kuka nyplää pisimmän ennalta määrätyn mallin mukaan nyplätyn pitsin puolessa tunnissa. Viikon aikana järjestetään myös missikilpailu, jossa kruunataan vuoden Pitsimissi.

Patsaita taiteilija Kerttu Horilan talon pihalla

Pitsiviikko huipentuu Mustan pitsin yöhön, jolloin kaupunki täyttyy paikallisista sekä turisteista. Monet kävijät pukeutuvat teeman mukaisesti mustaan pitsiin. Erilaiset kojut ovat auki yömyöhään. Kalatorin käsityöläismarkkinoilta tekee hyvät löydöt ympäri Suomen saapuneiden käsityöläisten kojuista!

Pitsiviikko on ehdottomasti käymisen arvoinen tapahtuma, joka järjestetään heinäkuun lopulla. Toki Raumalta löytyy mielenkiintoisia museoita, ihania kahviloita ja hyviä ravintoloita ihan vuoden ympärikin!

Pieni suihkulähde Kerttu Horilan talon pihalla

Kaikki kirjoitukset