Keittiömestarin blogi: Stollen

Stollen on perinteinen saksalainen joulupitko, joka kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoilua, sillä se vain paranee vanhetessaan! Herkulliset kuivatut hedelmät ja marjat tuovat stolleniin mehukkuutta, pähkinät ja mantelit taas rakennetta. Jouluiset mausteet kruunaavat kokonaisuuden!

Taikina

1 ½ dl maitoa
25 g tuorehiivaa
500 g vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
½ tl jauhettua neilikkaa
½ tl kardemummaa
½ tl suolaa
50 g sokeria
150 g voita

Täyte

50 g pistaasia
50 g manteleita
150 g kuivattuja aprikooseja
60 g kuivattuja karpaloita
60 g kristallisoituja inkiväärejä
3 rkl rommia, amarettoa tai konjakkia

Pinnalle

20 g voita
  tomusokeria

Valmistus

  1. Valmista ensin täyte. Hienonna kuivatut hedelmät, pähkinät ja mantelit pieneksi. Anna maustua rommissa vähintään tunnin ajan.
  2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon.
  3. Mittaa vehnäjauhot, mausteet ja sokeri taikinakulhoon ja lisää joukkoon maito. Vaivaa taikinaksi. Lopuksi lisää joukkoon huoneenlämpöinen voi. Anna taikinan nousta tunnin ajan.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja kauli noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Lisää puolet hedelmä-pähkinätäytteestä. Taita taikina ja kauli taas sentin paksuiseksi. Lisää loput täytteestä. Kääri rullalle, jätä saumapuoli alaspäin ja laita taikina leipävuokaan. Kohota 20 minuutin ajan.
  5. Paista 175 asteessa 35–40 minuutin ajan.
  6. Sulata voi ja voitele stollen heti uunista tulon jälkeen. Siivilöi päälle tomusokeria. Anna jäähtyä ja ripottele päälle vielä lisää tomusokeria.
  7. Kääri stollen leivinpaperiin ja folioon. Säilytä jääkaapissa. Stollen on maukasta heti valmistuksen jälkeen, mutta sen makujen voi myös antaa imeytyä jopa pari viikkoa.

Kaikki kirjoitukset