Keittiömestarin blogi: Confit-lohta ja voikastiketta fenkoli-purjopaistoksella

Confaamalla, eli öljyssä matalalla lämmöllä kypsennettynä, lohesta saa taatusti mehevää. Lämpötilan seuraamiseen on hyvä käyttää digitaalista lämpömittaria parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi. Rasvaiseen loheen yhdistettynä raikas fenkoli-purjopaistos sekä hapokas voikastike täydentävät toinen toisiaan.

Aloita pilkkomalla kasvikset valmiiksi ja laita kastikepohja kiehumaan. Valmistele lohi kypsennystä varten, kuumenna öljy ja laita lohipalat kypsymään öljyyn. Siivilöi kastikepohja ja poraa sauvasekoittimella joukkoon voi ja lopuksi kerma. Freesaa kasvikset ja mausta kypsät lohenpalat.

Confit-lohi

700 g lohta
n. 5 dl rypsiöljyä
  Suolaa
  1. Fileoi lohi, nypi ruodot ja leikkaa 150 gramman annospaloiksi.
  2. Kaada öljy paistinpannulle ja kuumenna se noin 50-asteiseksi.
  3. Lisää lohipalat ja varmista, että ne peittyvät kokonaan öljyyn. Laita lämpömittari yhden lohipalan paksuimpaan kohtaan. Pidä levy pienimmällä lämpötilalla ja anna kypsyä noin 15 minuuttia.
  4. Ota lohet öljystä talouspaperin päälle kuivumaan, kun niiden sisälämpötila on 50-53 astetta. Mausta lohipalat suolalla.

Fenkoli-purjopaistos

3 fenkolia
1 purjo
  Voi, öljy
  Suola, mustapippuri
  1. Puolita fenkolit ja purjo pitkittäin halki ja huuhtele ne huolellisesti.
  2. Poista fenkolista kanta ja varret ja hyödynnä niitä voikastikkeessa. Leikkaa fenkoli ja purjo ohuiksi viipaleiksi.
  3. Paista viipaleet voi-öljy-seoksessa jättäen kasvikset sopivan napakoiksi ja mausta ne suolalla ja pippurilla.

Voikastike

1 salottisipuli
  Fenkolin varret
2,5 dl valkoviiniä
1,25 dl vaaleaa balsamiviinietikkaa
250 g voita
1 dl kermaa
  1. Pilko sipulit ja fenkolin varret reiluiksi paloiksi ja laita kattilaan.
  2. Mittaa valkoviini sekä vaalea balsamiviinietikka mukaan kattilaan ja kiehuta, kunnes jäljelle jää 2 dl nestettä.
  3. Siivilöi kasvikset pois liemestä.
  4. Pilko jääkaappikylmä voi kuutioiksi ja lisää kuutiot kuumaan kastikkeeseen yksi kerrallaan poraten voi sauvasekoittimella kastikkeen joukkoon. Lisää lopuksi kerma.

Kaikki kirjoitukset