Keittiömestarin blogi: Vinkit ruokaostoksille

Arjen kuluissa säästäminen on tätä nykyä monen tavoitteena, kun korkeat hinnat näkyvät elintärkeissä tuotteissa. Annan omat vinkkini, mihin kannattaa kiinnittää huomiota kotona ja kaupassa, jotta ostoskorin hinta pysyisi maltillisena ruokaostoksilla!

Suunnittele kauppalista sen perusteella, mitä kaapista jo löytyy. Järjestele pakastin ja kuiva-ainekaappi niin, että tiedät mitä ne sisältävät, ja käytä luovuutta suunnitellessasi tulevan viikon ruokalistaa.

Vaikka hyvä suunnitelma kauppareissulle on tärkeä, kannattaa listan tuotteisiin jättää joustovaraa. Älä seuraa liian tarkasti reseptiä esimerkiksi kasviksien osalta, vaan vertaile sesongin raaka-aineiden hintoja ja valitse sen mukaan vastaavat tuotteet. Hyödynnä mahdolliset aletuotteet, pakasta ne kotona tai valmista pian ostamisen jälkeen. Muista kuitenkin hintojen vertailu, sillä aletuote ei aina ole edullisin. Hyödynnä isompien pakkauskokojen edullisempi hinta ja valmista kerralla reilu määrä ruokaa, josta voit säilöä loput pakkaseen.

Erityisesti liha- ja kalatuotteiden hinnat ovat nousseet viime aikoina. Jauhelihan voi erittäin helposti ja huomaamattomasti vaihtaa edulliseen soijarouheeseen. Myös kuivatut linssit ja pavut ovat proteiinipitoisia raaka-aineita, jotka antavat ruoalle herkullisen maun. Suosi edullisia kalalajeja, kuten silakoita tai muikkuja. Tuoreen kalan sijaan kannattaa myös tutkia mitä kalaa pakastealtaassa on tarjolla, sekä säilykehyllyä, josta löytyy nykyään monenlaista kotimaistakin kalaa säilöttynä.

Vältä ruokahävikkiä! Käytä raaka-aineet kokonaisuudessaan, esimerkiksi uunijuurekset voit valmistaa kuorineen, mikäli peset juurekset huolellisesti. Hyödynnä hieman nahistuneet kasvikset vaikkapa sosekeitossa. Leivo itse leivät ja sämpylät, joissa voit hyödyntää erilaisia löytöjä kuiva-ainekaapista tai tähteitä ruoanlaitosta, kuten perunamuusia tai porkkanaraastetta. Ennakoi raaka-aineiden säilyvyyttä ja pakasta tai säilö muulla tavalla ne tuotteet, joita et ehdi käyttää ennen pilaantumista.

Kaikki kirjoitukset