Keittiömestarin blogi: Nokkosgnocchit

Taikina

1 kg jauhoisia perunoita
200-300 g 00-jauhoja
1 kananmuna
1 ½ tl suolaa
2 rkl kuivattua nokkosta jauheena
1 dl parmesaanijuustoa raasteena

Paistamiseen

50 g voita
1 dl pinjansiemeniä
½ tl mustapippuria
  Sitruunan mehu ja kuori hienoksi raastettuna

Päälle

100 g serranokinkkua
1 dl rypsiöljyä
  Muutama tuore nokkonen nokkossipsejä varten
  Raastettua parmesaanijuustoa

Gnocchien valmistus

  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Kuori perunat ja survo ne kuumina, mausta suolalla ja jauhetulla nokkosella. Kaada perunasurvos työpöydälle ja anna jäähtyä noin 15 minuutin ajan.
  2. Raasta parmesaanijuusto. Kaada työpöydälle levitetyn perunamassan sekaan kevyesti vispattu kananmuna. Sen jälkeen vaivaa massan joukkoon parmesaanijuusto sekä puolet jauhoista. Lisää tarvittaessa jauhoja, jotta saat kiinteän massan, joka ei tartu sormiin. Jaa massa neljään osaan. Ota yksi osio, rullaa se ohueksi pötköksi ja pilko se noin kahden sentin levyisiksi paloiksi.
  3. Muotoile palat asettamalla haarukka työpöydälle ja rullaamalla palat kevyesti sen yli. Lisää tarvittaessa jauhoja, mikäli massa tarttuu kiinni haarukkaan. Anna muotoiltujen gnocchien levätä vielä noin 15 minuuttia jääkaapissa.

Serranokinkkulastujen ja nokkossipsien valmistus

  1. Asettele serranokinkut yksitellen uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda niitä uunissa 200 asteessa noin 8 minuutin ajan, kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja rapeita.
  2. Valmista nokkossipsit irrottamalla lehdet varresta ja friteeraamalla ne rypsiöljyssä pienessä kattilassa. Öljyn lämpötila saa olla noin 160 astetta. Pieni määrä öljyä ylikuumenee helposti, joten kannattaa olla tarkkana. Tarkoituksena on jättää sipsit kauniin vihreiksi, eikä paistaa niitä liikaa. Jo muutaman sekunnin paisto riittää tekemään sipseistä rapeita.
  3. Paiston jälkeen nostele sipsit talouspaperin päälle jäähtymään ja ripottele päälle hieman suolaa.

Gnocchien keittäminen ja paistaminen

  1. Laita kattilallinen suolalla maustettua vettä kiehumaan ja keitä gnoccheja kunnes ne nousevat pintaan. Kannattaa tiputella gnocchit veteen yksitellen ja keittää ne erissä, jotta kattila ei ole liian täyteen ahdattu.
  2. Kun olet keittänyt gnocchit, lisää kuumennetulle paistinpannulle voita, ja paista ne kauniin ruskeiksi pinjansiementen kera.
  3. Mausta mustapippurilla ja sitruunamehulla sekä hienoksi raastetulla sitruunan kuorella. Myös tämä kannattaa tehdä parissa erässä, jotta paistinpannu ei ole liian täynnä ja gnocchit paistuvat mahdollisimman tasaisesti.
  4. Tarjoa gnocchit ja pinjansiemenet vadilla tai lautasilla, asettele niiden päälle rapeita serranokinkkupaloja sekä nokkosipsejä. Raasta lopuksi päälle hieman parmesaania.

Kaikki kirjoitukset