Keittiömestarin blogi: Mitä kannattaa ottaa huomioon grillatessa?

Grillikausi käy jo kuumana, mutta mitä kannattaa ottaa huomioon grillatessa?
Grillatessa voit käyttää luovuutta! Grillaa kasviksia, kuten paprikaa, fenkolia, retiisiä ja varhaiskaalia. Perinteisen lihan lisäksi voit grillata kalaa ja äyriäisiä, esimerkiksi ahventa, siikaa, kuhaa, katkarapuja, mustekalaa tai kampasimpukkaa.
On hyvä muistaa kuumentaa grilli kunnolla ennen grillauksen aloitusta. Pidä lihoja noin tunnin ajan huoneenlämmössä ennen kypsennystä. Sivele öljy suoraan raaka-aineen pintaan, ei ritilälle.
Hyvällä marinadilla saat mielenkiintoisen twistin grilliruokiin, mutta maun lisäksi se myös mureuttaa lihoja. Marinadiin kuuluu neljä elementtiä: happo (sitruuna, lime, etikka), öljy (rypsi-, oliivi-, tai seesamiöljy), mausteet (yrtit, valkosipuli, chili, pippuri), suola/umami (soijakastike, suola, miso, sinappi). Reilusti yrttejä sisältävä chimichurri-marinadi sopii erityisesti merenelävien kera!
Marinoi raa’at raaka-aineet suljetussa muovipussissa tai kannellisessa astiassa. Säilytä pussia tai astiaa marinoinnin ajan jääkaapissa, aina välillä käännellen. Ota marinadia hieman talteen ennen raaka-aineisiin sekoittamista, niin voit hyödyntää sitä myös kastikkeena.
Marinadin lisäksi glaseeraus on hyvä tapa tuoda lisää mielenkiintoa grilliruokiin! Glaseeraus eli pintasively antaa grilliruoalle herkullisen kiillon, rapean pinnan ja syvyyttä makuun. Se toimii erityisesti lihojen, kasvisten ja vaikkapa hedelmien kanssa.
Toisin kuin marinadi, glaseerauskastike lisätään vasta grillauksen loppupuolella. Näin pinnasta tulee kauniin karamellisoitunut ja tahmainen, ei palanut. Sivele 1–2 kerrosta glaseerauskastiketta, käytä sutia tai lusikkaa. Glaseeraukseen voit käyttää esimerkiksi hunajaa, dijon-sinappia, balsamicoa ja valkosipulia. Glaseeraa vaikkapa grillikylkeä, kanavartaita, tofua, tempehiä ja kasviksia, kuten munakoisoa tai kesäkurpitsaa. Kokeile myös hot honey -glaseerauskastikkeella maustettuja halloumivartaita reseptillämme!
Jälkiruoaksi voit grillata hedelmiä, kuten tuoretta ananasta, persikkaa tai banaania. Tarjoile ne esimerkiksi vaniljajäätelön ja kuusenkerkkäsiirapin kera!