Keittiömestarin blogi: Kombucha

Kombucha on juoma, joka valmistetaan sokeroidusta vihreästä tai mustasta teestä ja fermentoidaan volgansienen avulla. Volgansieni on itsessään hyvälaatuisten bakteerien ja hiivojen muodostama elävä kasvusto, joka käyttää ravintonaan sokeria. Kombucha on vanha aasialainen perinnejuoma, joka on noussut viime aikoina suureen suosioon myös länsimaissa.

Itse sain volgansienen tädiltäni viime kesänä, jonka jälkeen olen laittanut aina uuden satsin käymään edellisen tullessa valmiiksi. Kombucha-setin voi myös tilata netistä, jos tuttavapiirissä kukaan ei harrasta moista. Jokaisella käymiskerralla volgansieni tekee juoman pintaan toisen sienen, ja olenkin usein vienyt näitä sieniä lasipurkissa lahjaksi ystävilleni. Näin hekin ovat päässeet aloittamaan oman kombucha-projektinsa.

Käymisaika sienen kanssa on pari viikkoa. Sen jälkeen sieni poistetaan juomasta, ja juoma maustetaan. Myös maustamattomana kombucha on herkullista, mutta itse tykkään varioida erilaisia makupareja juomaan. Omat lempparini ovat olleet raparperi-seljankukka sekä ruusu-mustikka. Kombuchalla on monia väitettyjä terveysvaikutuksia, joista itse olen edelleen skeptinen tieteellisen näytön puuttuessa, mutta nautin juomasta ihan jo maun vuoksi! Eikä muutenkaan ole pahitteeksi vaihtaa mehuja ja limsoja itse tehtyyn ja lisäaineettomaan kombuchaan.

Kaikki kirjoitukset