Keittiömestarin blogi: Kesän maut käyttöön vuoden ympäri

Lapsena minulla oli joka vuosi tapana pujottaa itse poimimiani metsämansikoita heinänkorteen, pakastaa korsi, ja jouluaattona syödä mansikat fiilistellen mennyttä kesää. Muistan, kuinka paljon iloa keskelle pimeää talvea toi se kesällä nähty pieni vaiva. Edelleen kesällä säilöttyjen raaka-aineiden käyttö ympäri vuoden tuo minulle samanlaisen tunteen.

Säilömiseen kannattaa käyttää monipuolisesti erilaisia menetelmiä. Pakastaminen on hyvä tapa saada raaka-aineen maku ja koostumus säilymään lähes samanlaisena kuin tuoreena. Se on säilöntämenetelmistä helpoin ja nopein, mutta vie paljon tilaa pakastimessa.

Kuivattamalla raaka-aineen säilyttämiseen ei tarvitse käyttää energiaa, sillä kuivattuja tuotteita voi säilyttää huoneenlämmössä. Hennot yrtit, villiyrtit ja kukat voi myös kuivattaa huoneenlämmössä ilman kuivureita.

Etikkaan säilömällä, suolaamalla, tai hapattamalla raaka-aineen makuun saa aivan uusia ulottuvuuksia. Itse tehdyissä hilloissa maku ja ravintoarvot ovat varmasti laadukkaampia kuin kaupasta valmiina ostettaessa.

Tänä vuonna kokeilin valmistaa orvokkisokeria ja -siirappia löydettyäni suuren alueen täynnä villiorvokkia. Kukat vaativat ruuanlaitossa usein työstämistä oikean maun esille saamiseksi, esimerkiksi uuttamalla ja sekoittamalla happamaan tai makeaan. Villiyrteillä ja -kukilla maustaa myös suolat, öljyt ja etikat, joilla saa aikaan uusia variaatioita tuttuihin resepteihin. Säilönnässä kannattaakin käyttää mielikuvitusta, eikä toistaa joka vuosi täysin samaa kaavaa.

Kaikki kirjoitukset