Keittiömestarin blogi: Vinkit hävikin­hallintaan

Tee uudenvuodenlupaus, joka on hyväksi niin omalle kukkarolle, kuin maapallollekin ja haasta itsesi pienentämään ruokahävikkiä! Tässä muutamia konkreettisia vinkkejä, joilla saat vähennettyä pois heitettävän jätteen määrää.

Tee lista kauppareissulle ja pysy suunnitelmassa. Hetken mielijohteesta saattaa tehdä ylimääräisiä hankintoja, joita ei ehdi syömään ennen pilaantumista. Hyödynnä kaupan hävikkitarjoukset vain, mikäli tiedät niille varmasti olevan käyttöä!

Käytä juurekset kuorineen. Moni juures maistuu uunissa paahtamalla jopa paremmalta, kuin kuorittuna, kunhan muistat pestä juureksen huolellisesti juuresharjalla. Kokeile erityisesti porkkanaa, palsternakkaa ja maa-artisokkaa (jonka kuoriminen on myös melko vaivalloista, joten säästät reilusti aikaa käyttämällä sen kokonaisena). Voit myös vähentää hävikkiä kuorimalla juureksen vasta kypsennyksen jälkeen, esimerkiksi punajuuri kannattaa paahtaa kokonaisena uunissa karkealla suolapedillä, jonka jälkeen ohuen kuoren saa helposti käsin poistettua.

Nahistuneet kasvikset voi säilöä esimerkiksi pikkeliliemeen ja yrtit voi helposti kuivattaa huoneenlämmössä myöhempää käyttöä varten. Huonoksi menevät hedelmät saavat helposti pidemmän käyttöiän hilloksi keittämällä.

Kalan perkuujätteestä ja lihan renssauksesta jääneet kalvot kannattaa ehdottomasti hyödyntää kala- tai lihaliemeksi. Liemen voi hyödyntää heti tai pakastaa. Ruokaa laittaessa, ota erillinen astia kasvisjätteille ja säilö ne jääkaappiin tai pakastimeen, näin voit kerätä aineksia kasvisliemeen pidemmältä ajalta ja keittää liemeksi, kun niitä on tarpeeksi.

Tee säännöllisesti inventaario kuiva-ainekaapin ja pakastimen sisällölle ja suunnittele ruoat niiden raaka-aineiden pohjalta. Hävikinhallinnassa tärkeintä on opetella ennakoimaan, jotta vältyt ruoan pois heittämiseltä.

Lopulta jäljelle jääneiden jätteiden lajittelussa hyvin suunniteltu jätevaunu helpottaa huomattavasti kierrätystä!

Kaikki kirjoitukset