Keittiömestarin blogi: Loppukesä talteen purkkeihin ja purnukoihin

Kesäisen sadon säilöntä on vastuullista, siinä säästää rahaa, ja mikä parasta, saa käyttää luovuutta! Hillot, pikkelöinnit, mehut, kuivatut yrtit ja pakastetut marjat pidentävät kotimaisten, laadukkaiden raaka-aineiden käyttöä, jolloin niistä saa nauttia läpi pitkän talven. Säilötty herkku on myös ihana tuliainen, kun pakkaat sen kauniiseen lasipurkkiin ja kirjoitat etiketin käsin.

5 tapaa säilöä sadon antimet

  • Pikkelöinti: tuo hapokkuutta ja raikkautta raaka-aineelle. Toimii melkein kaikilla kasviksilla kesäkurpitsasta punajuureen. Kokeile reseptiämme aasialaistyylisen kesäkurpitsapikkelin valmistukseen!
  • Kuivaaminen: yrtit, syötävät kukat ja sienet säilyvät hyvin kuivattuna energiatehokkaasti huoneenlämmössä.
  • Pakastaminen: helpoin ja nopein tapa säilöä marjat, raasteet, yrtit ja soseet. 
  • Hilloaminen: tuo talvisiin illanviettoihin juustojen kera uusia makuja. Kokeile perinteisten marjojen lisäksi esimerkiksi vaniljaista tomaattihilloa tai inkivääriraparperihilloa.
  • Fermentointi: lempeästi hapattamalla syntyy terveyttä tukevia herkkuja, kuten hapankaalia tai kimchiä.

Muista, että säilönnässä tärkeintä on puhtaus! Lasipurkit kannattaa aina desinfioida ennen säilöntää. Keitä purkkeja ja kansia kattilassa 10 minuuttia tai steriloi ne 100–125 °C uunissa 15 minuutin ajan. Puhdas purkki takaa pitkän säilyvyyden.

Hyvin suunniteltu keittiö tekee säilönnästä sujuvaa, sillä siinä tarvitaan reilusti tilaa, tehokas liesi, tilava pesuallas ja reilusti säilytystilaa tyhjille purkeille ja täysille herkuille. Kun tila toimii, säilöntä on vaivatonta ja palkitsevaa.

Mitä tapaa sinä käytät eniten kesän sadon säilöntään?

Kaikki kirjoitukset