Keittiömestarin blogi: Kesän herkut

Niin monet kesän raaka-aineista tuovat elävästi mieleen muistot lapsuuden kesistä. Yksi näistä raaka-aineista on uudet perunat, joita söimme ennen läpi kesän. Vietimme aina suuren osan kesästä mökillä, jossa uimme veljeni kanssa koko päivän ja keskeytimme leikit järvessä vain ruokailua varten, jotta jaksaisimme taas polskia. Ruokana oli uusia perunoita voikastikkeen ja sillin kera – sillin oli oltava sinappisilliä, muuten tuli itku, kuten eräänä juhannuksena suvun kanssa ruokaillessa kävi…

Uusi peruna on niin herkullinen raaka-aine, ettei siihen ehdi kyllästyä koko kesän aikana, vaikka sitä söisikin joka ikinen päivä. Se maistuu hyvältä jo ihan vain keitettynä, mutta siitä saa herkullisen lisukkeen grillaamalla, marinoituna kirkkaassa perunasalaatissa kevätsipulin kera tai vaikka uppopaistamalla rapeaksi ranskalaisten tapaan. Peruna on muutenkin ravintorikas ja ympäristöystävällinen lisuke!

Mansikat ja herneet kuuluvat ehdottomasti kesän piknikeille ja mökkireissuille. Oma suosikkini näistä kahdesta on ehdottomasti makeat herneet. Niiden maku vie lapsuuteen papan pikkuiselle hernepellolle, kun me serkkujen kanssa touhusimme omiamme viereisessä leikkimökissä, ja pappa keräsi meille valmiiksi sopivan kokoisia herneenpalkoja syötäväksi.

Mansikat syön yleensä mieluiten itse kerättynä metsämansikan muodossa! Niillä on kiva herkutella, ja ne sopivat erittäin hyvin myös salaatin joukkoon.

On ihan mahtavaa, että meillä Suomessa on neljä vuodenaikaa. Aina on jotain, jota odottaa. Näin myös kesäsesongin raaka-aineiden kanssa. On ihanaa fiilistellä, mitä kasvista saa milloinkin kotimaisena, kerätä juuri niitä aineksia ostoskärryyn ja suunnitella viikon ruokalistaa näiden mukaan!

Kaikki kirjoitukset